ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 07:32
 

Από την Ελούντα μήνυμα σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο

Ορόσημο η έκτη Τριμερής Σύνοδος ηγετών Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου με μια ευρεία γκάμα θεμάτων στην ατζέντα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Τριάντα τρία χρόνια μετά την ιστορική συνάντηση Ανδρέα Παπανδρέου, Μουαμάρ Καντάφι και Φρανσουά Μιτεράν, όπου ουσιαστικά αποσοβήθηκε μια σύγκρουση Γαλλίας και Λιβύης, η Ελούντα της Κρήτης είναι έτοιμη να φιλοξενήσει μια εξίσου σημαντική σύναξη και πάλι σε επίπεδο ηγετών : την έκτη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου. Με τελείως διαφορετική ατζέντα από αυτή της πρώτης τριμερούς του 1985, η σύναξη των ηγετών των τριών χωρών αναμένεται να επισφραγίσει το άριστο κλίμα συνεργασίας που υπάρχει, αναδεικνύοντας πως Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος αποτελούν έναν από τους πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι ηγέτες των τριών χωρών από την Κρήτη θα στείλουν ισχυρό μήνυμα συνεργασίας, ανάπτυξης και ειρήνης στην περιοχή δίνοντας έμφαση στην ενεργειακή ασφάλειά της, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το Κυπριακό, τη μετανάστευση, την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, τις σχέσεις ΕΕ – Αιγύπτου. Η έκτη Τριμερής Σύνοδος πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου τα ενεργειακά ζητήματα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, σε διμερές αλλά και τριμερές επίπεδο.

Η ατζέντα

Εκτός από τα θέματα πρώτης γραμμής οι ηγέτες των τριών χωρών θα ασχοληθούν με την ανασκόπηση των υπό εξέλιξη έργων και των τριμερών συνεργασιών στην οικονομία, την τεχνολογία, στις πληροφορίες και επικοινωνίες, στην πολιτιστική κληρονομιά και στην εκπαίδευση. Ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται τα θέματα ομογενών και διασποράς, θέματα που αφορούν την Τουρκία, τη Συρία και τη Λιβύη. Όπως ανακοινώθηκε στη Λευκωσία, στο τραπέζι θα τεθεί η δημιουργία μιας Γραμματείας για την ενίσχυση του μηχανισμού συντονισμού και υλοποίησης των εργασιών της τριμερούς συνεργασίας. Στο ευρύτερο κομμάτι συνεργασιών την Τετάρτη αναμένεται να υπογραφούν μνημόνια και συμφωνίες, όπως για την καταπολέμηση της κλοπής, λαθραίας εκσκαφής, παράνομης εισαγωγής - εξαγωγής ή μεταφοράς αγαθών πολιτιστικής κληρονομιάς, συνεργασίας για την εκπαίδευση προσωπικού τελωνείων και άλλων διοικητικών θεμάτων, συνεργασίας μεταξύ των λιμένων Πειραιώς – Λεμεσού - Πορτ Σάιντ, εκπαίδευσης σε θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας, μνημόνιο μεταξύ αρμοδίων φορέων για προώθηση επενδύσεων και μνημόνιο μεταξύ μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων».

Κύπρος-Αίγυπτος

Ένα σημαντικό κομμάτι της σύναξης στην Ελούντα, αφορά τις επαφές που θα πραγματοποιηθούν σε διμερές επίπεδο. Το στίγμα των σχέσεων Κύπρου –Αιγύπτου έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξή του, στην Αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Akhbar. Πέρα από το ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας σε διμερές και τριμερές επίπεδο ο κύπριος ΥΠΕΞ αποκάλυψε στη συνέντευξή του πως οι διαπραγματεύσεις για τη μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου στο τερματικό του Idkou βρίσκονται στο τελικό στάδιο. «Η συμφωνία του αγωγού φυσικού αερίου αποτελεί ορόσημο όχι μόνο για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αλλά και για ολόκληρη την περιοχή, καθώς είναι η πρώτη αυτού του είδους μεταξύ δύο χωρών της ανατολικής Μεσογείου. Κατ’ ουσίαν, η συμφωνία καθιερώνει το αναγκαίο νομικό πλαίσιο, διευκολύνοντας έτσι την ολοκλήρωση των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των εταιρειών που κατέχουν το φυσικό αέριο Αφροδίτη και του σταθμού LNG Idku». Ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε την Αίγυπτο πυλώνα σταθερότητας και στρατηγικό εταίρο της Ευρώπης στους τομείς της ασφάλειας και της μετανάστευσης. Ο Υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στην Τουρκία, την κατηγόρησε για αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων την Κύπρου και παρεμπόδιση- υλοποίηση της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ.

Το πρόγραμμα

Οι εργασίες της Συνόδου θα ξεκινήσουν σήμερα το πρωί με διμερή κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Θα ακολουθήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, στη συνέχεια κοινή συνάντηση των τριών ηγετών και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των τριών χωρών, με επικεφαλής τους τρεις ηγέτες. Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, Υπουργοί των τριών Κυβερνήσεων θα πραγματοποιήσουν κοινές συναντήσεις. Οι εργασίες της έκτης Τριμερούς Συνόδου θα ολοκληρωθούν με την υπογραφή συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας ανάμεσα στις τρεις χώρες και τις καθιερωμένες δηλώσεις από τους τρεις ηγέτες. Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, η υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κα Βασιλική Αναστασιάδη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου και ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Nέες απειλές Ερντογάν: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας μέχρι τέλους

«Ο σουλτάνος εννοεί μέχρι το δικό του τέλος! Τα μακριά κοντινά γινήκαν!!»
ΑΚΑ  |  11:24

«Άνετος» με το πόδι πάνω στο τραπέζι ο Μπόρις Τζόνσον

«H Bρετανική αναίδεια στο μεγαλείο της!!! »
knak  |  09:17

Ξεκάθαρη η τοποθέτηση των ΗΠΑ για το ιρανικό τάνκερ

«Μακάρι να ήταν η στάση των ΗΠΑ η ίδια και για την `άτακτη` Τουρκία. Δυστυχώς ο πηδηχτούλης Τραμπ δεν ...»
knak  |  09:15

Κόντρα για την Λάρα μεταξύ βουλευτή και τμήματος Αλιείας

«Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης: αμελητέα προσωπικότητα!»
ΑΚΑ  |  20:47

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X