ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:02
 

Αποκαλυπτικό - Οι διπλωματικές κινήσεις της Λευκωσίας για τον «Πορθητή»

Προληπτικά το ΥΠΕΞ έχει κινηθεί προς συγκεκριμένες εταιρείες παροχής υπηρεσιών σε γεωτρήσεις

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με συγκεκριμένες και συντονισμένες κινήσεις, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η Λευκωσία μεθοδικά ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την Τουρκία και τις όποιες προκλήσεις επιχειρήσει να ξεδιπλώσει στην περιοχή, το επόμενο διάστημα με αφορμή την επανεκκίνηση του ενεργειακού προγράμματος εντός της ΑΟΖ.

Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές της «Κ», με γνώση του διπλωματικού παρασκηνίου που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, πολύ πριν εκδηλωθούν οι τουρκικοί λεονταρισμοί η κυπριακή πλευρά εργάζεται προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις προκειμένου να δυσκολέψει και να ακυρώσει στην πράξη τις διακηρύξεις των Τούρκων για κάθοδο του γεωτρύπανου, πέριξ της Κύπρου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυπριακή πλευρά μέσω της διπλωματικής οδού έχει προσεγγίσει τρείς συγκεκριμένες διεθνείς εταιρείες, οι οποίες προσφέρουν υποστηριχτικές υπηρεσίες σε πλατφόρμες γεωτρήσεων, προκειμένου να αποτρέψει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας τους, με την τουρκική εταιρεία πετρελαίων, ιδιοκτήτη του γεωτρύπανου.

Στις διπλωματικές κινήσεις που έχουν γίνει έχει καταστεί με απόλυτη σαφήνεια προς τις εταιρείες πως η οποιαδήποτε συνεργασία τους με την τουρκική πλευρά για εργασίες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, είναι παράνομη και συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θαλάσσης. Όπως μας εξηγήθηκε από πηγή με γνώση σε ανάλογα ζητήματα, διεθνείς εταιρείες δίνουν μεγάλη σημασία στις περιοχές που επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν να μην υπάρχουν νομικά ζητήματα παραβίασης διεθνών κανόνων.

Κάτι ανάλογο φαίνεται να συνέβη πρόσφατα και με το Νορβηγικό επιστημονικό προσωπικό του γεωτρύπανου όπου οι πληροφορίες το φέρουν να το εγκατέλειψε ένεκα των αμφισβητούμενων γεωτρητικών θέσεων φαίνεται να είχε επιλέξει.

Οι εταιρείες
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, οι τρείς εταιρείες προς τις οποίες κινήθηκε η κυπριακή διπλωματία προσφέρουν ανά το παγκόσμιο βοηθητικές υπηρεσίες σε γεωτρύπανα, έχοντας ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και υποστήριξης με την στεριά.

Στο χάρτη του marine traffic φαίνεται η τελευταία θέση του τουρκικού γεωτρύπανου

Συγκεκριμένα οι εταιρείες λειτουργούν επικουρικά σε πρακτικά ζητήματα διεξαγωγής των εργασιών όπως η μεταφορά ειδικής λάσπη, υποστήριξης των υποδομών της πλατφόρμα, εφοδιασμού της εξέδρας με προμήθειες μεταφοράς του προσωπικού προς και από την πλατφόρμα.

Το γεωτρύπανο

Όπως είχε γράψει η ηλεκτρονική «Κ» το τουρκικό γεωτρύπανο εδώ και 10 μέρες έχει εξέλθει της προβλήτας που ήταν αγκυροβολημένο και κινείται ανοικτά του λιμανιού της Αττάλειας. Ωστόσο από την Δευτέρα τα μεσάνυχτα, το τουρκικό γεωτρύπανο φαίνεται να μετακινήθηκε νότια του λιμανιού.

Συγκεκριμένα το γεωτρύπανο για αρκετές μέρες βρισκόταν 1,5 ναυτικά μίλια. Όπως φαίνεται και στο σχετικό χάρτη από την Δευτέρα το βράδυ το γεωτρύπανο μετακινήθηκε στα 4 ναυτικά μίλια όπου και παραμένει ακινητοποιημένο.

Στο χάρη αποτυπώνεται η πορεία που πραγματοποίησε το γεωτρύπανο τις τελευταίες δέκα ώρες.

Ανέτοιμο

Παρά τις απειλές από πλευράς Τουρκίας για κάθοδο του γεωτρύπανου στην ευρύτερη περιοχή, οι πληροφορίες που υπάρχουν επιμένουν πως η πλατφόρμα δεν είναι έτοιμη για γεωτρήσεις.

Συγκεκριμένα υποστηρίζεται πως το γεωτρύπανο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού αλλά και ζωτικών μηχανολογικών εξαρτημάτων προκειμένου να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει εργασίες. Για τους λόγους αυτούς, οι ίδιες πληροφορίες το θέλουν να κινείται αρχικά ανοικτά της Αττάλειας και στη συνέχεια στις βόρειες θάλασσες της Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Επίσημη επίσκεψη Δ. Συλλούρη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

«Kλείει και εμπορικές συμφωνίες με γνωστό δικηγορικό γραφείο???»
ΑΚΑ  |  10:55

Δύο ακόμη σημαντικές εκδόσεις στην πλατφόρμα Read

«Kala re leventes mou giati den mas lete kai pou na tin vroume tin vivliothiki!!»
PS  |  21:07

Ποιος φταίει για τις κακές καιρικές συνθήκες στην οδική ασφάλεια;

«Επιτέλους ένα άρθρο που ‘έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.’ Χωρίς αυστηρή και συνεχή αστυνόμευση ...»
Λευκωσιατης  |  09:27

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη πεις

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:46

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X