ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τετάρτη απόγευμα ενημερώνει η Σπέχαρτ το ΣΑ, με φόντο ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Ξεκινά η συζήτηση στα ΗΕ με τις διπλωματικές μηχανές να είναι στο φουλ

Μέσα σε τουλάχιστον περίεργο για το κυπριακό κλίμα, ξεκινά στα ΗΕ η συζήτηση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ που θα έχει ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση του ψηφίσματος στις 30 του μήνα. Κι αυτό γιατί το κλίμα ακινησίας που επικρατεί, αναμένοντας και την κ. Λουτ κατόπιν, εμποτίζεται από τις βολές Ακιντζί εσχάτως προς την ε/κ αλλά και τη δική του μάχη στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο. 

Στο δια ταύτα των ΗΕ και της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η αρχή γίνεται σύμφωνα με πληροφορίες Τετάρτη το απόγευμα όπου η ειδική αντιπρόσωπος των ΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρτ θα ενημερώσει τη συνεδρία του ΣΑ. Στη συνέχεια η διαδικασία θα πάρει το δρόμο της και την ερχόμενη Πέμπτη ξεκινά η διαπραγμάτευση για το κείμενο.

Το οποίο με τη σειρά του θα τεθεί προς ψήφιση τέλος Ιανουαρίου. Σε αυτό το πλαίσιο δεν αναμένεται όπως έχει ήδη καταγραφεί εκ μέρους της κυπριακής διπλωματίας διαφοροποίηση όσο αφορά την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Αυτή η "βεβαιότητα" όμως από μόνη της δεν είναι αρκετή, οπότε και όλο το τελευταίο διάστημα έγιναν σε επικοινωνία με αξιωματούχους στις ΗΠΑ, όλα τα απαραίτητα βήματα. Την ώρα μάλιστα, σε εντελώς διαφορετική πορεία, που τις δικές του κινήσεις έκανε και ο Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος επέστρεψε εσχάτως από την Αμερική. Δικός του σκοπός ήταν η διαφοροποίηση του Status Quo. 

Μέγα ζήτημα μέσα σε όλη αυτή τη συζήτηση ωστόσο, παραμένει το τι θέλουν στην πραγματικότητα να κάνουν οι ΗΠΑ με τις αποστολές των ΗΕ και ειδικά, τι επιπτώσεις θα έχει αυτή η στρατηγική στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ με άξονα το καλοκαίρι, εφόσον περάσουν οι επόμενοι έξι μήνες. 

Αποφάσεις... από μακριά! 

Διπλωματική πηγή είπε στην "Κ" πως ένα εκ των δύσκολων σημείων όταν γίνεται αναφορά στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είναι το γίνει κατανοητό ο ρόλος που σήμερα έχει το Σώμα στην Κύπρο, ενώ τα δεδομένα από την τρέχουσα διακυβέρνηση στις ΗΠΑ περιπλέκονται ακόμη περισσότερο σε κατ' ιδίαν συναντήσεις διπλωματών. 

Ως γνωστόν τα θέματα των ΗΕ συζητούνται σε δυο μέρη, στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον. Η διακυβέρνηση Τραμπ έθεσε επί τάπητος εδώ και καιρό την περικοπή κονδυλίων προς τα ΗΕ, με αποτέλεσμα θέλοντας και μη το Σώμα να αναθεωρήσει όλες τις ειρηνευτικές αποστολές. Αυτή η πολιτική απόφαση ξεκίνησε τη συζήτηση και στην Κύπρο και άνοιξε ως "παράθυρο" για τις ρητορικές τύπου Οζερσάι, προς αλλαγή μια ώρα αρχύτερα του Status Quo.

Η δυσκολία που συναντούν οι διπλωμάτες μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι στο να έχουν μια σαφή συζήτηση ακόμη και για τις πιθανές αλλαγές που δύναται να επέλθουν μελλοντικά στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ αλλά και στα ΗΕ εν γένει. Δίδεται όπως λέγεται εκ των Αμερικανών διπλωματών η εντύπωση, πως η διακυβέρνηση δεν έχει σχέση ή εικόνα με τα όσα συζητούνται και ότι οι αποφάσεις παίρνονται κάπου... μακριά. Γεγονός που περιπλέκει κάπως τα πράγματα.  

Η δε αλλαγή της πρέσβειρας των ΗΠΑ στα ΗΕ, Νίκι Χέιλι, η οποία είχε τη φήμη ιδιαίτερα σκληρού διπλωμάτη, είχε ως τώρα διττή ανάγνωση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον διορισμό της Χέδερ Νάουερτ, πρώην δημοσιογράφου του τηλεοπτικού δικτύου Fox News, οπότε και υπάρχει η σκέψη για πιο εποικοδομητική συνεννόηση το επόμενο διάστημα. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο εφόσον δύσκολα θα αλλάξει η πολιτική που έχει βάλει σε γραμμή κυρίως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση