ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Aύξηση προϋπολογισμού ΕΕ ζήτησε ο Ονούφριος Κουλλά

Την εκτίμηση ότι δεν έγιναν όλα όσα έπρεπε σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική στο πλαίσιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης εξέφρασε ο βουλευτής

ΚΥΠΕ

Την εκτίμηση ότι δεν έγιναν όλα όσα έπρεπε σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική στο πλαίσιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης εξέφρασε ο βουλευτής Ονούφριος Κουλλά, Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, ζητώντας παράλληλα αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ σε μεγαλύτερο ποσοστό από το 1% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Κουλλά, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τις εργασίες της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας, η οποία συνδιοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) και την τρέχουσα βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), συμμετείχε στις εργασίες της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του ΕΚ (ECON) όπου συζητήθηκαν τα 25χρονα του ευρώ και το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ).

Σε παρέμβαση του ο κ. Κουλλά σημείωσε ότι το 2012 έγιναν αρκετές μεταρρυθμίσεις στη νομισματική πολιτική της ΕΕ και επιτεύχθηκε μεγάλη πρόοδος και πως το ίδιο έγινε και το 2014 με την Τραπεζική Ένωση.

Πρόσθεσε ωστόσο πως «εκείνο όμως που πρέπει να παραδεχθούμε είναι, από την πλευρά της δημοσιονομικής πολιτικής, ότι δεν έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν».

Και υπέδειξε πως «σε μία ΟΝΕ, πραγματικά πρέπει να υπάρξει συντονισμός, πραγματικά πρέπει να υπάρξουν κοινοί κανόνες που να ακολουθούνται».

«Κανόνες είχαμε πάντοτε, αλλά σχεδόν πάντοτε δεν τηρούνταν. Αυτό ήταν το πρόβλημα, θεωρώ, και στα αρχικά στάδια της δεκαετίας του 2000, ήταν οι μεγάλες χώρες που ζητούσαν συνεχώς εξαιρέσεις και ακολούθησαν μετά και οι νότιες χώρες» πρόσθεσε.

Εξέφρασε την ελπίδα όπως αυτό που συμφωνήθηκε τώρα τηρηθεί, όπως επίσης και οι μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες, όπως είπε, να γίνουν σε εθνικό επίπεδο για να προσελκύσει η ΕΕ περισσότερες επενδύσεις, ώστε να γίνει πράγματι μία παγκόσμια ανταγωνιστική οικονομία στο σύνολό της.

Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι με το Ταμείο Ανάκαμψης θα ενισχυθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο, έτσι ώστε να επιτευχθούν πολύ καλύτερα αποτελέσματα. «Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πρέπει, να μειώσουμε τα χρέη, να μειώσουμε τα δημοσιονομικά ελλείμματα, να μην ζητούμε συνέχεια εξαιρέσεις. Εδώ και τριάντα χρόνια που μελετώ, ζητούμε εξαιρέσεις» σημείωσε.

Ανέφερε τέλος πως «αν θέλουμε πράγματι η ΕΕ να είναι ισχυρή και να μπορεί να απορροφά τις ασύμμετρες απειλές και τα ασύμμετρα οικονομικά σοκ, πρέπει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της από το 1%» και πως «δεν μπορεί ο κοινός ευρωπαϊκός προϋπολογισμός εδώ και τόσα χρόνια να είναι στο 1% του ΑΕΠ» αλλά και ότι θα πρέπει να καταστεί το ευρώ ελκυστικό νόμισμα, ώστε να θέλουν να ενταχθούν οι χώρες. «Κάποιες χώρες που εντάχθηκαν το 2004 ακόμη δεν έχουν μπει στο ευρώ και μάλλον δεν θέλουν να μπουν, παρότι θεωρητικά ήταν υποχρεωτικό. Ας το δούμε και με τη νέα διεύρυνση πώς θα το κάνουμε, γιατί το ευρώ θα γίνει πιο ισχυρό όσο πιο πολλές χώρες το υιοθετήσουν» είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση