ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διαφορά διαδικασίας και στο βάθος ουσίας, για το κυπριακό

Διπλωματικός μαραθώνιος από Έιντε για να στηθεί η γέφυρα, δύσκολα τα πράγματα λένε οι πληροφορίες της «Κ»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η διαδικασία των συνομιλιών για το κυπριακό και η συνέχειά της, που θα συζητηθεί τι και σε ποιον συνδυασμό είναι το βασικό πρόβλημα αυτή την ώρα, που έχει ουσιαστικά φέρει σε στάση τις προσπάθειες από την τελευταία συνάντηση των δυο ηγετών μέχρι και αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Πρόβλημα διαδικασίας αλλά και ουσίας είναι αυτό που προσπαθεί να γεφυρώσει ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, εφόσον η ε/κ πλευρά όπως ήδη έγραψε η «Κ» δεν θέλει μια μετάβαση στη Γενεύη για να συζητηθούν όλα, κάτι που το θεωρεί ως λάθος βάσει των όσων έγιναν την πρώτη φορά. Από την τ/κ πλευρά εκείνο που επιδιώκεται είναι μια εφ όλης της ύλης συζήτηση, που θα αποφέρει οφέλη στη διαδικασία του πάρε δώσε, όπως λένε πληροφορίες της «Κ».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στη μετάβαση αυτή καθαυτή στην πρωτεύουσα της Ελβετίας αλλά στο πλαίσιο της εκεί συζήτησης, όπως προκύπτει και από τα προαναφερθέντα.

Ένας αστερίσκος

Στην όλη διαδικασία όπως εξελίσσεται και με τα μπροστά πίσω του Έσπεν Μπάρθ Έιντε για να χτιστεί η γέφυρα μεταξύ των πλευρών, ο αστερίσκος της όλης υπόθεσης αφορά το αν οι θέσεις που έχουν καταθέσει οι δυο πλευρές είναι οι τελικές.

Σημείο που θέλει να αποσαφηνίσει και ο ίδιος ο Έσπεν Έιντε, εφόσον αν οι Αναστασιάδης-Ακιντζί εμείνουν στα λεγόμενά τους, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, της κήρυξης αδιεξόδου στην παρούσα φάση μη εξαιρουμένης.

Ωστόσο αν και υπάρχει διάχυτη ανησυχία για το κλίμα μέχρι στιγμής, και φαίνεται να κερδίζει πόντους κυρίως ως προς τη συνεννόηση με την Ελλάδα η θέση της Λευκωσίας, υπάρχει η πεποίθηση πως θα βρεθεί η χρυσή τομή. Μάλιστα, πηγές με τις οποίες μίλησε η «Κ» υπενθύμισαν πως ανάλογες περιπτώσεις είχαν καταγραφεί και στο παρελθόν, με το ενωτικό σαν παράδειγμα, και με τα αποτελέσματα να έρχονται μέσα από θετική συμβολή και διπλωματικών κύκλων.

Ο πυρήνας

Όπως ήδη κατέγραψε η «Κ» και επιβεβαιώνεται από τα όσα μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστά, αν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι κάθετα αντίθετος στο να αποκαλύψει με λεπτομέρειες την πρόταση, ωστόσο είπε πως θα το κάνει αν συνεχίσει την ίδια πορεία η τ/κ πλευρά, ο πυρήνας της υπόθεσης αφορά το ότι δεν επιθυμεί ο ίδιος συζήτηση «πακέτο» στη Γενεύη.

Πιο συγκεκριμένα φαίνεται πως η επιμονή της τ/κ πλευράς να αφήσει και το εδαφικό για τη Γενεύη χωρίς να υπάρχει κατάληξη προηγουμένως, πως είναι αυτή την ώρα ένα από τα θέματα που συναντούν τη σθεναρή αντίσταση της Λευκωσίας. Το γεγονός αυτό συμπαρασύρει την ίδια ώρα και το πότε και πως θα συζητηθούν όλα τα θέματα του κυπριακού.

Πηγές την ίδια ώρα δεν απέκλεισαν να υπάρξει πρόταση εκ μέρους της Ε/κ πλευράς που να αφορά μετάβαση στη Γενεύη και συζήτηση των εσωτερικών πτυχών από τους διαπραγματευτές και την ίδια ώρα αν υπάρξει συμφωνία στα πλαίσια της ασφαλείας και των εγγυήσεων να μεταφερθεί η συζήτηση από το προηγούμενο επίπεδο σε εκείνο των δυο ηγετών.

Το blame game

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, κι αφού έλαβε χώρα η συνάντηση Αναστασιάδη-Κοτζιά με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να λέει πως έχουν ενδιαφέρον οι προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο τελευταίος και σε εκδήλωση απολογισμού Δράσης και Οικονομικής Δραστηριότητας της Τριετίας 2011-2014 του ΕΤΕΚ, απάντησε και σε όσους, όπως είπε γυρεύουν να κρυφτούν πίσω από νέα Γενεύη που επί της ουσίας δεν θα έχει αποτέλεσμα.

«Να επαναλάβουμε εαυτούς για τα γνωστά θέματα για να αποδώσουν στον Αναστασιάδη ότι τάχα δεν ήταν έτοιμος να δώσει απαντήσεις στα τέσσερα κεφάλαια, να μην αγγίξουν τις εγγυήσεις που δεν φαίνεται να είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να πράξουν για να αποδώσουν τη διακοπή του διαλόγου στην υπαιτιότητα του Αναστασιάδη λόγω εκλογών. Εγώ τους προκαλώ», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Απάντηση που μόνο τυχαία δεν είναι εφόσον, πρώτα ο Μουσταφά Ακιντζί και έπειτα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έβαλλαν κατά των προτάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, ξεδιπλώνοντας ένα ενορχηστρωμένο blame game, με άξονα τις προτάσεις Αναστασιάδη.
Ωστόσο η συνομιλία του τ/κ ηγέτη με τον Τούρκο ΥΠΕΞ είχε γίνει μια μέρα πριν τη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί κάτι που ακόμη και πηγές από τα κατεχόμενα σχολιάζουν με νόημα.

Πως εξελίχθηκε ο διπλωματικός μαραθώνιος

Σε εξέλιξη απο νωρίς την Πέμπτη βρισκόταν μια διαρκής συζήτηση γύρω από τις θέσεις των δυο πλευρών με φορέα τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Ο τελευταίος επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και δεν προέβη σε καμία αποκάλυψη αναφορικά με το περιεχόμενο των θέσεων των δυο ηγετών.

Την ίδια ωρα και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη δημόσιες τοποθετήσεις εκ μέρους της τ/κ πλευράς, στα πλαισια της τελετής παράδοσης της προεδρίας του ΣΤΕ, ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας κ. Λαβρόφ συναντήθηκε με τον κ. Κασουλιδη. Απο τις σημαντικές τοποθετήσεις του πρώτου ήταν εκείνη για την αποφυγή της οποίας βίας σε σχέση με ερώτηση που δέχθηκε για θερμό επεισόδιο.

Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε το απόγευμα και μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη-Κοτζιά είχε δεύτερη συνάντηση στο προεδρικό, αυτή τη φορά με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τοποθετήθηκε δυο φορές την Πέμπτη. Τόνισε ουσιαστικά πως εάν η πρόταση του προς τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί γίνει αποδεχτή μπορούμε να έχουμε λύση πριν από τις προεδρικές εκλογές, τονίζοντας ταυτόχρονα πως υπάρχουν όρια στο συμβιβασμό και πως δεν αποδέχεται ρυθμίσεις που θα καταστήσουν την Κύπρο απομονωμένο κράτος εντός της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχαν συνάντηση και αργά το βράδυ της Πέμπτης, ως προς την ενημέρωση μετά τη συνάντηση με Έιντε.

Ενημερώνει Εθνικό Συμβούλιο και κυπριακό λαό ο Πρόεδρος

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, υπό την ιδιότητα του ως Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «έχουμε ενημερωθεί από τον κ. Άιντε για την αντίδραση της τουρκοκυπριακής πλευράς στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει ενημερωθεί σχετικά ο Πρόεδρος.

Δεν θα αναφέρουμε οτιδήποτε άλλο δημόσια σε σχέση με την κατάσταση πραγμάτων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας νιώθει την ανάγκη πρώτα να ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί και αυτό θα γίνει τη Δευτέρα στις 10 το πρωί και ακολούθως θα γίνουν και δημόσιες δηλώσεις, πολύ συγκεκριμένες σχετικά με το περιεχόμενο της πρότασης του Προέδρου, το σκεπτικό της πρότασης, τα δεδομένα που δημιουργεί, αν όλοι όντως επιθυμούμε τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας, έτσι ώστε να γνωρίζει και ο κυπριακός λαός».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν άλλες συναντήσεις μέχρι τη Δευτέρα μεταξύ του κ. Άιντε και των ηγετών, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ο κ. Άιντε αναχωρεί απόψε από την Κύπρο.

Σε ερώτηση αν η προσπάθεια έχει τερματιστεί, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν χρησιμοποιώ τη λέξη ‘σταματά’ ή ‘τερματίζεται΄. Απλώς αναφέρω κάποια γεγονότα. Θα κάνουμε υπομονή όλοι μέχρι τη Δευτέρα, να ενημερωθεί το Εθνικό Συμβούλιο στις 10 το πρωί και ακολούθως να ενημερωθεί και ο κυπριακός λαός για την πρόταση και ποιος είναι ο πραγματικός στόχος.

Για μας δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε να επιλυθεί το Κυπριακό. Αν υπάρξει θετική ανταπόκριση στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να οδηγήσει σε αυτό το επιθυμητό αποτέλεσμα. Άρα, είναι η ώρα της αλήθειας αν πραγματικά επιθυμούμε επίλυση του Κυπριακού».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση