ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δήλωση κρατών μελών του Νότου: Καλύτερη εγγύηση για την Κύπρο η ΕΕ

Με αναφορά στο Κυπριακό η δήλωση των επτά χωρών του Νότου

Newsroom K

Την δέσμευση τους ότι θα συνεχίζουν τις επαφές τους με νέα συνάντηση στην Κύπρο σημείωσαν οι ηγέτες των 7 κρατών του Νότου, στη διάρκεια της Συνόδου στην Μαδρίτη.

Εξέφρασαν την θέση ότι η Ένωση των χωρών της Μεσογείου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενοποίηση της περιοχής της Μεσογείου .

Επανέλαβαν δε την στήριξη τους στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

 

Υπενθυμίζουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την συμφωνία και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η καλύτερη εγγύηση για μια επανενωμένη Κύπρο, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η επόμενη σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο

Τη δέσμευση του για μια βιώσιμη και ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού επανέλαβε ο ΠτΔ

Τη δέσμευση του ότι θα εργαστεί ώστε μέσα από τον διάλογο να εξευρεθεί μια ειρηνική, διαρκής, βιώσιμη ιδιαίτερα και καθόλα ευρωπαϊκή λύση του κυπριακού προβλήματος, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εκφράζοντας ταυτόχρονα τις ευχαριστίες του για τη στήριξη που παρέχει η ΕΕ στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων των νοτίων χωρών μελών της ΕΕ, στη Μαδρίτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε θερμές ευχαριστίες «για την άρτια και εξαιρετική οργάνωση από πλευράς του φίλου Μαριάννο της τρίτης συνόδου των ευρωπαϊκών κρατών του νότου».

Μιλώντας σε κοινή Συνέντευξη Τύπου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό που μας απασχόλησε και είναι κοινό το ενδιαφέρον όλων των κρατών είναι το μέλλον της Ευρώπης, θέλουμε μια ισχυρή και ασφαλή Ευρώπη, όλοι θα εργαστούμε έτσι ώστε να υλοποιηθούν τα όσα προβλέπονται στη Διακήρυξη της Ρώμης, ενώ την ίδια ώρα θα προσπαθήσουμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο να διαχειριστούμε την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ένα θλιβερό, αλλά ταυτόχρονα και ένα σεβαστό αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος».

«Αυτό που μας απασχόλησε επίσης είναι η οικονομική ανάπτυξη, η απασχόληση, οι επενδύσεις, το ενδιαφέρον που πρέπει τα κράτη μέλη να επιδείξουν ιδιαίτερα στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα λαμβάνοντας υπόψη ιδιαίτερα τα προβλήματα των νέων και ιδιαίτερα της απασχόλησης των νέων», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος καταδίκασε τις τρομοκρατικές ενέργειες στη Ρωσία, στη Στοκχόλμη, στην Αίγυπτο. «Μέσα από το πνεύμα της αλληλεγγύης όλοι εργαζόμαστε έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της τρομοκρατίας που ολοένα μεταφέρονται και εντός της ΕΕ», είπε.

«Θέλω να ευχαριστήσω για την ευκαιρία που δόθηκε να ενημερώσω όσον αφορά την πορεία, τα προβλήματα και τις εξελίξεις στο Κυπριακό και πραγματικά να ευχαριστήσω για τη στήριξη που και οι υπόλοιποι των συναδέλφων όπως και ολόκληρο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρέχουν στις προσπάθειες που καταβάλλουμε προκειμένου να πετύχουμε μια λύση στο Κυπριακό που να επανενώνει την πατρίδα μας στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα την απαλλάσσει από τον κατοχικό στρατό, να δημιουργεί συνθήκες σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ειρηνικής συμβίωσης των κατοίκων της Κύπρου, των πολιτών, του λαού της Κύπρου, είτε Ελληνοκυπρίων είτε Τουρκοκυπρίων», επεσήμανε.

Η στήριξη, πρόσθεσε, «και ιδιαίτερα σε θέματα πολύ ευαίσθητα σε ευρωπαϊκά κράτη ήταν σημαντική και θέλω για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω και να επαναλάβω τη δέσμευση μου ότι θα εργαστώ ώστε μέσα από τον διάλογο να εξευρεθεί μια ειρηνική, διαρκής, βιώσιμη ιδιαίτερα και καθόλα ευρωπαϊκή λύση του κυπριακού προβλήματος».

Σημειώνεται ότι όπως αναφέρεται στην Κοινή Διακήρυξη της Μαδρίτης, η επόμενη σύνοδος των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων των νοτίων χωρών μελών της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Πρέσβειρα Αιγύπτου: Νέα ώθηση για διμερείς σχέσεις η επίσκεψη Σίσι

«Chair of the EP Subcommittee on Human Rights, Pier Antonio Panzeri (S&D, IT) during the EP plenary debate ...»
Doros Polykarpou  |  14:24

Pressing σε Νικόλα για τη Διζωνική ασκεί ο Βότσης

«Ευτυχώς υπάρχουν και όσοι έκλεισαν τα αυτιά τους στις Σειρήνες και δεν ακολουθούν τον πορφυρογέννητο ...»
Χριστίνα Λοϊζίδου  |  15:53

Επιτελείο Νικόλα: ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ παραπλανούν τον λαό

«ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ… ΔΙΖΩΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ Όταν διαλύονται τα εθνικά σύνορα μεταξύ των αδελφών κρατών της Ευρωπαϊκής ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α, Μ.Α.  |  19:07

Εξευτελιστική μεταχείριση Π. Νεοκλέους λέει η Επ. Διοικήσεως

«Molis girisa apo UK poy spoudaza polla xronia kai prospatho na katalabo ti exei paei lathos me tin patrida ...»
Jenny Nikolaou  |  10:40

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση