ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκλογές που ενδιαφέρουν τους 35 και πάνω

Το γενικότερο κλίμα αποστασιοποίησης από τα κόμματα αποτυπώνεται ευδιάκριτα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου. Τα κόμματα έχουν μπει στην τροχιά των εκλογών, αποσκοπώντας στην επίτευξη υψηλών συσπειρώσεων και την ενίσχυση της εκλογικής τους δύναμης. Η δημοσκόπηση της Καθημερινής αποκαλύπτει τέσσερα κρίσιμα ζητήματα για το εκλογικό περιβάλλον. Το πρώτο και το πλέον ουσιώδες, αφού επηρεάζει κάθετα την εκλογική επιρροή των κομμάτων, αφορά στο εύρος της αποχής.

Το δεύτερο εστιάζει στη διαφορά που χωρίζει τα δύο μεγάλα κόμματα, που προς το παρόν κυμαίνεται στις επτά μονάδες υπέρ του ΔΗΣΥ, το τρίτο επικεντρώνεται στη μάχη για την τέταρτη θέση μεταξύ Συμμαχίας Πολιτών και ΕΔΕΚ, που φαίνεται να κλίνει προς τη Συμμαχία και το τέταρτο αφορά στην προοπτική της εισόδου στη Βουλή των Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών και του Κινήματος Αλληλεγγύη – ΕΥΡΩΚΟ.

Η δηλωμένη αποχή ανέρχεται στο 20%, όμως παράλληλα πρέπει να συνυπολογισθεί και ένας σημαντικός αριθμός πολιτικά αποστασιοποιημένων ψηφοφόρων, που αρνούνται να συμμετέχουν σε δημοσκοπήσεις. Η δηλωμένη αποχή δύο εβδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2011 σε δημοσκόπηση της «Κ» ήταν στο 10% και τελικά στην κάλπη έφθασε στο 21%. Συνεπώς, η εκτίμησή μας είναι ότι η αποχή, ενδεχομένως θα ξεπεράσει το 30%.

Από την ανάλυση της αποχής ανά ηλικιακή ομάδα, είναι προφανές ότι η εκλογική διαδικασία αγγίζει μόνο τις ηλικίες άνω των 35 χρονών και ιδιαίτερα τους πολίτες άνω των 55 ετών. Οι νέοι, βαθιά επηρεασμένοι από την κρίση που βιώνει ο τόπος τα τελευταία χρόνια, γυρίζουν την πλάτη στα κόμματα και στις εκλογές, αφού 40% της ηλικιακής ομάδας 18-24 ετών δηλώνει ότι θα απέχει από τη διαδικασία, ενώ στην αμέσως επόμενη ηλικιακή ομάδα (25-34 χρονών) το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται στο 35%.

Συσπειρώσεις

Το γενικότερο κλίμα αποστασιοποίησης από τα κόμματα και η εξασθένιση της κομματικής ταύτισης και επιρροής, αποτυπώνεται ευδιάκριτα στην πρόθεση ψήφου και ιδιαίτερα στις απογοητευτικές και πρωτόγνωρες συσπειρώσεις, έναν περίπου μήνα πριν τις εκλογές.

Ο ΔΗΣΥ καταγράφει ποσοστό 22,9% και συγκριτικά με τα υπόλοιπα κόμματα κερδίζει τη μεγαλύτερη αναλογία συσπείρωσης (64%), ενώ εισπράττει σημαντικό ποσοστό εισροών από όλα τα κόμματα, ακόμα και από όσους απείχαν από τις εκλογές του 2011. Οι σημαντικότερες μετακινήσεις προς τον ΔΗΣΥ προέρχονται από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, με το σύνολο των εισροών από όλους τους πολιτικούς χώρους να ανέρχεται στο 5% περίπου του εκλογικού σώματος.

Με αυτά τα δεδομένα, ο ΔΗΣΥ διασφαλίζει διαφορά επτά μονάδων από το ΑΚΕΛ. Η πρόθεση ψήφου για το ΑΚΕΛ κυμαίνεται στο 15,8% και μέχρι σήμερα τουλάχιστον, συσπειρώνει το 61,6% των ψηφοφόρων του, καταγράφοντας εκροές περίπου 15% της εκλογικής του δύναμης προς άλλους χώρους, ενώ 14% δηλώνουν αναποφάσιστοι και 10% επιλέγουν την αποχή.

Αντίθετα, οι συνολικές εισροές προς το ΑΚΕΛ κυμαίνονται μόλις στο 1,6% του συνολικού αριθμού των ψηφοφόρων.
Το ΔΗΚΟ καταγράφει ποσοστό 9,3% και συσπείρωση 52%. Από το σύνολο του εκλογικού σώματος, μετακινείται προς το ΔΗΚΟ το 2,7%, που προέρχεται κυρίως από το ΑΚΕΛ, τον ΔΗΣΥ και όσους απείχαν από τις εκλογές του 2011. Σε ισόποσο περίπου μέγεθος, της τάξης του 2,6% του συνολικού εκλογικού σώματος, κυμαίνονται και οι εκροές προς άλλα κόμματα και κυρίως προς τη Συμμαχία Πολιτών και τον ΔΗΣΥ.

Η Συμμαχία Πολιτών κερδίζει τη μάχη για την τέταρτη θέση με ποσοστό 4,8% έναντι 4% για την ΕΔΕΚ. Η Συμμαχία, όπως και ο ΔΗΣΥ, καταγράφει πολυσυλλεκτική δράση, αφού εισπράττει το 2,2% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, 2,7% από το ΑΚΕΛ, 9,8% από το ΔΗΚΟ, 12,1% από την ΕΔΕΚ και 35,7% από το ΕΥΡΩΚΟ. Όσον αφορά στην ΕΔΕΚ, η συσπείρωσή της κυμαίνεται σε χαμηλό όριο (41,4%), ενώ 31% των ψηφοφόρων της μετακινούνται προς άλλα κόμματα και 22% παραμένουν αναποφάσιστοι.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών φαίνεται να είναι στο όριο της εισόδου στη νέα Βουλή, με ποσοστό 3,5%. Η συσπείρωση του Κινήματος είναι 50%, ενώ οι εισροές από άλλα κόμματα κυμαίνονται στο 2,5% του συνολικού αριθμού των ψηφοφόρων. Η εκλογική επιρροή του Κινήματος Αλληλεγγύη – ΕΥΡΩΚΟ είναι με τα σημερινά δεδομένα 2,5%. Το Κίνημα κερδίζει το 36% των ψηφοφόρων του ΕΥΡΩΚΟ, ενώ η εισροή από τον ΔΗΣΥ κυμαίνεται στο 3,1%.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Ανάθεση:
Καθημερινή Κυπριακή Πολιτική & Οικονομική Εφημερίδα ΛΤΔ
Γραφείο: Symmetron Market Research
Ημερομηνία Διεξαγωγής: 8-15/04/2016
Κάλυψη: Παγκύπρια, αστικές και αγροτικές περιοχές
Δείγμα: 800 άτομα άνδρες και γυναίκες 18 χρονών και άνω
Επιλογή Δείγματος: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία
Συλλογή Στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου
Στατιστικά Στοιχεία: 95% βαθμός εμπιστοσύνης, περιθώριο απόκλισης +/- 3,5


Ο Μιχάλης Βρυωνίδης είναι διευθύνων σύμβουλος της Symmetron Market Research.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Δημοσκοπήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X