ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δημοσκόπηση ALPHA Κύπρου: Ξεπέρασε Νικόλα ο Μαλάς

Με μόλις μισή μονάδα προβάδισμα από τον ΔΗΚΟϊκό Πρόεδρο ο υποψήφιος της Αριστεράς

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Πρώτος με 34,2% είναι ο Νίκος Αναστασιάδης σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό του ALPHA Κύπρου η Symmetron Market Research. Ο Σταύρος Μαλάς αποκτά προβάδισμα μόλις μισής μονάδας από τον Νικόλα Παπαδόπουλο συγκεντρώνοντας το 23,1% ενώ ο ΔΗΚΟϊκός Πρόεδρος συγκεντρώνει το 22,6%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για μάχη θρίλερ στη δεύτερη θέση.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως στη δημοσκόπηση που διενήργησε η ίδια εταιρεία για λογαριασμό του ALPHA Κύπρου μεταξύ 16-22 Νοεμβρίου, τα αποτελέσματα διέφεραν. Πιο συγκεκριμένα ο Νίκος Αναστασιάδης συγκέντρωνε 33,7% ο Νικόλας Παπαδόπουλος 22,6% και ο Σταύρος Μαλάς 19,6%. Μία διαφορά που φτάνει τις τρεις μονάδες. Ο Γιώργος Λιλλήκας συγκεντρώνει το 3,1% ενώ ο Χρίστος Χρίστου 4,3%. Ο κ. Λιλλήκας έχει μείωση της τάξεως του 0.9% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ ο κ. Χρίστου αύξηση τη τάξεως του 2,7%.
Ενδιαφέρον προκαλούν οι συσπειρώσεις των υποψηφίων από τα κόμματα που τα στηρίζουν.

Ο Νίκος Αναστασιάδης συγκεντρώνει το 80,4% του ΔΗΣΥ και το 4,2% του ΑΚΕΛ. Εισροές έχει και από τον χώρο του ενδιάμεσου καθώς λαμβάνει το 16,1% του ΔΗΚΟ το 10,9% της ΕΔΕΚ το 5,6% της Συμμαχίας Πολιτών, το 39,1% από την Αλληλεγγύη το 26,1% από τους Οικολόγους και το 17,9% από το ΕΛΑΜ. Ο Νίκος Αναστασιάδης λαμβάνει και το 23,3% από όσους απείχαν το 2016.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος φαίνεται να μην έχει ακόμη καταφέρει να συσπειρώσει πλήρως τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου. Από το ΔΗΚΟ έχει συσπειρώσει το 68,8% το 63% της ΕΔΕΚ, 47,2% από τη Συμμαχία Πολιτών, 34,8 από την Αλληλεγγύη και 43,5% από τους Οικολόγους. Από το ΕΛΑΜ λαμβάνει το 7,1% ενώ από όσους απείχαν το 2016 το 18,6%.

Ο Σταύρος Μαλάς συγκεντρώνει το 4% από τον ΔΗΣΥ, 83,2% από το ΑΚΕΛ, 7,5% από το ΔΗΚΟ, 4,3% από την ΕΔΕΚ, 8,3% από τη Συμμαχία πολιτών και 13% από τους Οικολόγους. Από όσους απείχαν, λαμβάνει το 18,1%. Ο Γιώργος Λιλλήκας λαμβάνει το 33,3% από τη Συμμαχία πολιτών και το 10,9% από την ΕΔΕΚ ενώ από την αποχή του 2016 λαμβάνει το 5,6%.

Στον β’ γύρο, ο Νίκος Αναστασιάδης διατηρεί το μεγάλο προβάδισμα. Στο σενάριο που βρεθεί με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο Νίκος Αναστασιάδης συγκεντρώνει 43% έναντι του 31% που λαμβάνει ο ΔΗΚΟϊκός Πρόεδρος. Ο Νίκος Αναστασιάδης συγκεντρώνει το 20,5% από τους ψηφοφόρους του Σταύρου Μαλά, το 25,6% από τους ψηφοφόρους του Γιώργου Λιλλήκα το 25,6% και το 40,9% από τους ψηφοφόρους του ΕΛΑΜ. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος λαμβάνει το 22,8% από τους ψηφοφόρους του κ. Μαλά, το 30,9% από τους ψηφοφόρους του κ. Λιλλήκ και το 17,1% από του κ. Χρίστου.

Μεγαλύτερη κρίνεται η διαφορά σε ένα σενάριο με τον Σταύρο Μαλά καθώς σε αυτό το ενδεχόμενο ο Νίκος Αναστασιάδης συγκεντρώνει 47% έναντι του 31% που συγκεντρώνει ο υποψήφιος της Αριστεράς. Σε αυτό το σενάριο ο Νίκος Αναστασιάδης λαμβάνει το 32,9% από τους ψηφοφόρους του κ. Παπαδόπουλου το 28% από τους ψηφοφόρους του κ. Λιλλήκα και το 55.3% από του κ. Χρίστου. Ο κ. Μαλάς από την άλλη λαμβάνει το 22.8% από τους ψηφοφόρους του κ. Παπαδόπουλου, το 19,7% από τους ψηφοφόρους του κ. Λιλλήκα και το 7,4% από τους ψηφοφόρους του κ. Χρίστου.

Κύριο η οικονομία

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η οικονομία είναι το ζήτημα που επικρατεί στη συζήτηση των πολιτών σύμφωνα και με τη δημοσκόπηση του ALPHA Κύπρου καθώς το 77% συζητά για θέματα οικονομίας ενώ το κυπριακό υποχωρεί στο 53%. Οι προεδρικές εκλογές από την άλλη δεν κατάφεραν να συγκινήσουν τον κόσμο καθώς μόλις το 9% συζητά γι αυτές.

Η γνώμη για τους υποψηφίους

Στα ποιοτικά στοιχεία, ο Νίκος Αναστασιάδης έχει προβάδισμα με το 49% να έχει θετική εικόνα για τον ίδιο και 45% αρνητική. Ισοψηφία παρουσιάζει στη θετική εικόνα οι Νικόλας Παπαδόπουλος και Σταύρος Μαλάς ενώ 58% αρνητική εικόνα παρουσιάζει ο Νικόλας Παπαδόπουλος και 52% αρνητική εικόνα ο Σταύρος Μαλάς.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Ανάθεση: ALPHA Κύπρου
Γραφείο: Symmetron Market Research, μέλος ESOMAR
Ημερομηνία Διεξαγωγής: 11-16/1/2018
Εξεταζόμενος Πληθυσμός: Άνδρες και γυναίκες 18 ετών και άνω με δικαίωμα ψήφου
Κάλυψη: Παγκύπρια αστικές και αγροτικές περιοχές
Μέγεθος Δείγματος: 1000 άτομα
Μέθοδος Δειγματοληψίας: Πολυσταδιακή τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία με χρήση quota βάσει φύλου, ηλικίας και γεωγραφικής κατανομής
Συλλογή Δεδομένων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου
Τυπικό Περιθώριο Απόκλισης: 95% βαθμός εμπιστοσύνης, περιθώριο απόκλισης +/- 3,1

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Ακιντζί: Αποκεντρωμένη ομοσπονδία με αποτελεσματική συμμετοχή Τ/κ

«Ευτυχως που οι διεθνεις συγκυριες δεν ευνοουν τους τουρκαλλαδες, οποτε οι απειλες και εξυπνοβλακιες ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:53

Ο Πρόεδρος δεν είναι το πρόβλημά μας

«Πολύ καλό το άρθρο σας αλλά εγώ θα άλλαζα τον τίτλο σε «Ο Πρόεδρος δεν είναι το ΜΟΝΟ πρόβλημά μας». ...»
Yiannos  |  07:41

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Γιάννο, τον τύπο τον διαβάζω εδώ και καιρό. Είναι φανατικά οπαδός της άρνησης και του αντιακελισμού, ...»
ΧΧΧ  |  10:21

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Και αφού έχει την μαγική και εύκολη συνταγή ο Άντρος και αφού θεωρεί ότι έχει έρισμα στους Τουρκοκύπριους, ...»
Γιώργος  |  10:07

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση