ΔΗΠΑ – Ψήφισμα για Ναγκόρνο Καραμπάχ

Η Σύνοδος του Συμβουλίου του ALDE ενέκρινε το Ψήφισμα ομόφωνα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Οι εργασίες της συνόδου του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συνασπισμού Κομμάτων Φιλελευθέρων Δημοκρατών (ALDE) έλαβαν χώρα στο Βουκουρέστι το διήμερο που μας πέρασε.

Tο Ψήφισμα σημειώνει την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να εμποδίσει την εθνοκάθαρση των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπαχ, καθώς και την κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση, εξαιτίας του κλεισίματος του διαδρόμου του Λατσίν από τους Αζέρους. Επίσης, καταγράφει τους στενούς δεσμούς της Αρμενίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το δυτικό κόσμο, καθώς και την προσπάθεια του Αζερμπαϊτζάν να επηρεάσει αυτή τη σχέση μέσω της ενεργειακής του διπλωματίας.

Ταυτόχρονα, το Ψήφισμα ζητά αυξημένη οικονομική βοήθεια προς την Αρμενία, προς στήριξη των προσφύγων, την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και την άμεση απελευθέρωση των κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων και πολιτικών κρατουμένων. Περαιτέρω, ζητεί την ανάπτυξη Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην περιοχή, καθώς και στοχευμένες κυρώσεις κατά του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και άμεση διπλωματική παρέμβαση για να οδηγήσει σε συνολική ειρηνευτική συμφωνία, που θα αναγνωρίζει την εδαφική ακεραιότητα εκατέρωθεν. Εισηγείται μάλιστα την ενίσχυση της συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αρμενίας, δημιουργώντας προϋποθέσεις ένταξης της Αρμενίας στην Ένωση.

Το ψήφισμα αναμένεται να προωθηθεί προς όλα τα Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στο Ευρωκοινοβούλιο, μέσω της πολιτικής ομάδας RENEW EUROPE.

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση