ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τέμπο δύο κρατών έδωσε ο Ερντογάν

Παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα – Συνομιλίες μόνο αν γίνει αποδεκτή η «κυριαρχική ισότητα» το βασικό μήνυμα

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Επιστρέφοντας στην παράδοση, με εξαίρεση το 2018, όπου κάθε Τούρκος Πρόεδρος μετά την εκλογή του επισκέπτεται πρώτα την λεγόμενη ΤΔΒΚ, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε παράνομη επίσκεψη στη «ΤΔΒΚ» -πριν μεταβεί στον επόμενο προορισμό του, στο Αζερμπαϊτζάν την Τρίτη 13 Ιουνίου. Ο Τούρκος Πρόεδρος αφίχθηκε στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμβου λίγο μετά τις 12 και στη συνέχεια μετέβη στη κατεχόμενη Λευκωσία όπου κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα του Κεμάλ Ατατούρκ παρά την Πύλη Κερύνειας και έγραψε και μήνυμα στο σχετικό βιβλίο -λίγο πριν γίνει δεκτός από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. 

Ενδιαφέρον αποκτά το γεγονός πως ο Ερντογάν ήρθε με πλήρη κουστωδεία συμπεριλαμβανομένης της τριανδρίας των στενών του συνεργατών (σ.σ. τον ΥΠΕΞ Φιντάν, τον ΥΠΑΜ Γκιουλέρ και τον διοικητή της ΜΙΤ, Καλίν) αλλά και τους υπουργούς Ενέργειας και Μεταφορών (σ.σ. Μπαϊρακτάρ και Ουράλογλου) καθώς και τον νέο επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας (σ.σ. Γκιοργκιούν) και κομματικά στελέχη του ΑΚP και της τουρκικής προεδρίας (σ.σ. ο εκπρόσωπος του κόμματος Ομέρ Τσελίκ και ο υπεύθυνος επικοινωνιών Φαχρετίν Αλτούν).

Ο Ερντογάν έγινε δεκτός από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη λίγο μετά τις 14:00 όπου και συζήτησαν εκτενώς, όπως ανακοινώθηκε σχετικά, επισήμως, από την τουρκική προεδρία καθώς και την λεγόμενη προεδρία της «ΤΔΒΚ», ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος. Όπως μετέδωσαν, με κριτική προσέγγιση, τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, κατά την διάρκεια της άφιξης Ερντογάν στο «προεδρικό» απαγορεύτηκε η είσοδος στον δημοσιογράφο του καναλιού “Kanal Sim” και αρθογράφο της “Yeni Duzen”, Σερχάτ Ιντσιρλί. Ο τελευταίος ασκεί συχνά κριτική στην Άγκυρα και στον Ερντογάν ενώ βρίσκεται και σε δικαστική διαμάχη με τον Τ/κ ηγέτη Τατάρ ο οποίος του έχει ασκήσει αγωγές για συκοφαντική δυσφήμιση.

Κοινές δηλώσεις

Μετά τις συναντήσεις των δύο αντιπροσωπειών και την κατ’ ιδίαν συνάντηση Τατάρ-Ερντογάν ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου όπου ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε το γνωστό αφήγημα περί λύσης δύο κρατών τονίζοντας πως «αν πρόκειται να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο δρόμος για αυτό περνά μέσα από την αναγνώριση της ‘ΤΔΒΚ’». O Tούρκος Πρόεδρος ανέφερε πως δεν υπάρχει (σ.σ. στο Κυπριακό) διαπραγμάτευση ενώ λίγο νωρίτερα και ο Τ/κ ηγέτης κινήθηκε στο ίδιο μοτίβο αναφέροντας πως βασική προτεραιότητα αποτελεί η κυριαρχική ισότητα και η αναγνώριση, στη Κύπρο, δύο κυρίαρχων λαών.

Ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε την στήριξη προς την τουρκοκυπριακή πλευρά αναφερόμενος σε μαξιμαλιστική στάση εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς και πως «κανείς δεν θα χάσει άλλο μισό αιώνα» αλλά και στην απρόσκοπτη στήριξη της Άγκυρας στα «κυριαρχικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» που «δεν θα καταστούν μειονότητα ποτέ (σ.σ. στη Κύπρο)».

Η μεγάλη εικόνα

Το βασικό σινιάλο που ο Ερντογάν απέστειλε από τα Κατεχόμενα εδράζεται σε τρεις άξονες:

  • Στη πλήρη στήριξη της λύσης «δύο κρατών» μέσω της αναγνώρισης δύο κυριαρχικά ισότιμων μερών «που θα συνεργαστούν» για την εξεύρεση λύσης, πτυχή που παραπέμπει στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης, του 2021
  • Στη στήριξη, απρόσκοπτη πολιτικά, του Τούρκου Προέδρου προς τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ η οποία ενδυναμώνει και την σχέση Τουρκίας-κατεχομένων με την εξαγγελία για ανέγερση κοινωνικών κατοικιών στη Δερύνεια και την πρόοδο στην ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-«ΤΔΒΚ» και τις εργασίες επέκτασης του παράνομου αεροδρομίου της Τύμβου
  • Στον διαχωρισμό των θεμάτων (ελληνοτουρκικά/Κυπριακό) που επιχείρησε ο Ερντογάν απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση αναφερόμενος πως θέλει το Αιγαίο να είναι ειρηνική θάλασσα αλλά στο Κυπριακό «χρειάζεται πρώτα η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας». Ο Ερντογάν σε αυτό το επίπεδο, έξυπνα, έριξε το μπαλάκι και στην ΕΕ αναφερόμενος «πως δεν υπήρξε ενδιαφέρον για μια σύνοδο για θέματα ανατολικής Μεσογείου»

Εκτός απροόπτου, ο Ερντογάν θα επιστρέψει στη Κύπρο στις 20 Ιουλίου για να παραστεί στους «εορτασμούς» για την τουρκική εισβολή του 1974 και στα εγκαίνια του αεροδρομίου, όπως ο ίδιος προανήγγειλε στο τέλος της ομιλίας του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ