ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:58
 

Δύο φωνές για το Κυπριακό σε Προεδρικό-ΔΗΣΥ

Ενοχλημένη η κυβέρνηση από τις τελευταίες δηλώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Δύο τάσεις διαγράφονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα μεταξύ Προεδρικού και Πινδάρου γύρω από τις εξελίξεις στο κυπριακό. Οι δηλώσεις του Συναγερμικού Προέδρου, αμέσως μετά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ, περί παραθύρου που κλείνει στο κυπριακό, για εθνικό τσουνάμι, αλλά και η συνέντευξή του στην «Κ» την Κυριακή, όπου υπογραμμίζει πως ρίχνουμε σταδιακά την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στον κάλαθο των αχρήστων, προκάλεσε την ενόχληση του Προεδρικού, στέλνοντας μηνύματα με αιχμές στον Αβέρωφ Νεοφύτου. Ενόχληση η οποία ξεκίνησε από τις επαφές που είχε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα η συνάντησή του με τον Κουντρετ Οζερσάι.

Θύμωσε ο Πρόεδρος

«Έχω κουραστεί τις τελευταίες μέρες να ακούω εκτιμήσεις, να ακούω για ‘τσουνάμια’, να ακούω πολλά. Επιτέλους κάποια στιγμή θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό το κράτος είναι συντεταγμένο και ακολουθεί πολιτικές, προκειμένου ακριβώς να ενισχύσει - και ενισχύει συνεχώς - την υπόσταση του. Την ίδια ώρα προσπαθούμε με κάθε τρόπο να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις και προοπτικές για σταθερή οικονομική ανάπτυξη» ανέφερε χαρακτηριστικά το βράδυ του Σαββάτου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ως απάντηση στις τελευταίες προειδοποιήσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Απάντηση μέσω twitter

Τη δήλωση του Προέδρου δεν άφησε αναπάντητη ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ όταν μέσω twitter ανέφερε χαρακτηριστικά πως «μαζί μας κατηγορούσαν για κινδυνολόγους για δεκαετίες @AnastasiadesCY. Απλά γιατί εκφράζαμε την ειλικρινή αγωνία μας για τον τόπο μας.  Και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για επανένωση της Κύπρου. Όσο για την οικονομική ανάπτυξη , βάλαμε και μεις το λιθαράκι μας».

Συνέντευξη με αιχμές

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στη συνέντευξή του στην «Κ» ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπογραμμίζει πως ρίχνουμε σταδιακά την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στον κάλαθο των αχρήστων.

«Ήμουν πάντοτε πραγματιστής και θα ήταν αδιανόητο για μένα να βλέπω και είτε να αποκρύβω από τον λαό τι έρχεται, είτε να σιωπώ. Έχω τις επιφυλάξεις μου για το αύριο της χώρας μου. Η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι το μόνο προσφερόμενο μοντέλο στο οποίο μπορεί να βρεθεί λύση του Κυπριακού και να διασφαλιστεί το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού» ανέφερε ενώ δεν παρέλειψε να στείλει το μήνυμά του στην κυβέρνηση και για τους χειρισμούς στις μεταρρυθμίσεις. «Στην προσπάθεια να κάνουμε μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση αν χρειαστεί να σπάσουν αυγά. Εγώ είμαι αυτής της φιλοσοφίας, όμως όταν σπάζω αυγά πρώτα σιγουρεύομαι ότι έχει τηγάνι από κάτω για να κάνω ομελέτα. Αν είναι να σπάζω αυγά και από κάτω να μην έχει τηγάνι και να πέφτουν στο πάτωμα δημιουργείς απλώς λεκέ. Δεν επιδιώκω τις κρίσεις και είναι καλά να αποφεύγονται, αλλά αν συμβούν να τις αξιοποιήσεις και να τολμήσεις να κάνεις τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο εκνευρισμός

Μήνυμα προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου έστειλε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου το πρωί της Κυριακής σημειώνοντας πως απέναντι στην κατάσταση που επικρατεί στο Κυπριακό με τη στάση της Τουρκίας θα πρέπει να συνεργαστούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτό περιμένει είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου. Έκανε μάλιστα να σταματήσει ο εκνευρισμός.

Η ενόχληση και ο Οζερσάι

Κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν πως δέκτης των δηλώσεων του Προεδρικού πέραν από το ΑΚΕΛ είναι και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ για τον τρόπο που πολιτεύεται τις τελευταίες μέρες. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές όλοι οι πρόεδροι για 44 χρόνια προσπάθησαν όσο μπορούσαν για λύση. Αν το κυπριακό όπως παραμένει άλυτο δεν σημαίνει ότι έφταιγαν οι πρόεδροι της Δημοκρατίας. Όπως λέγεται, και ο λαός δεν συμμερίζεται τη λογική κάποιων που λένε πως για να παραμένει άλυτο φταίει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πέραν όμως των δηλώσεων, στο Προεδρικό φαίνεται να επικρατεί εκνευρισμός και για την κίνηση του Αβέρωφ Νεοφύτου να συναντηθεί σε φιλικό επίπεδο με τον Κουντρετ Οζερσάι.

Στηρίζουν Πρόεδρο οι Οικολόγοι

Από το κάδρο των δύο φωνών μεταξύ Προεδρικού και Πινδάρου δεν έμειναν εκτός και τα πολιτικά κόμματα. Ενδεικτικό ότι ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης στήριξε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ρίχνοντας ευθείες βολές σε Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρο Κυπριανού για τα περί λύσης δύο κρατών. «Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών ενισχύει τη φωνή του Προέδρου Αναστασιάδη και προσθέτει ότι για μας είναι αδιανόητο και προσβλητικό να ισχυρίζονται κάποιοι ότι υπάρχουν Ελληνοκύπριοι που αποδέχονται λύση δυο ανεξάρτητων κρατών στη Κύπρο. Κατακρίβειαν ως Κίνημα Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών απορρίπτουμε κάθε μορφή διχοτόμησης ή συνομοσπονδίας. Αυτή την ξεκάθαρη θέση θα καταθέσουμε και στην αυριανή σύσκεψη αρχηγών. Δυστυχώς οι ηγεσίες των δυο μεγάλων κόμματων το τελευταίο καιρό επικεντρώνονται σε δυσφήμιση του κυπριακού λαού με την συνεχή αναφορά τους σε ενδεχόμενο αποδοχής της διχοτόμησης. Κατακρίβειαν οι μοναδικοί που μιλούν για το ενδεχόμενο αποδοχής της διχοτόμησης είναι οι ηγεσίες των δυο κομμάτων, υποσκάπτοντας και τα τελευταία ψήγματα πολιτικής αντίστασης στις ορέξεις των Τούρκων για πλήρη στρατηγική κατάληψη του νησιού μας και υποδούλωση του λάου μας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην τουρκική επικυριαρχία» ανέφερε ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Συμμαχία: Προσωπικές φιλοδοξίες γύρω από το αλαλούμ δηλώσεων

Η Συμμαχία Πολιτών, μέσω ανακοίνωσης έκανε λόγο για αλαλούμ δηλώσεων στο κυπριακό με στόχο προσωπικές φιλοδοξίες και κομματικά συμφέροντα. Σε αυτή την τόσο κρίσιμη καμπή, δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να συνεχιστεί άλλο το αλαλούμ δηλώσεων για το Κυπριακό. «Την ώρα που επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη ο κίνδυνος για απόσυρση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι αδιανόητο δημόσια ή και σε επαφές της πολιτικής ηγεσίας με ξένους διπλωμάτες ή εκπροσώπους κυβερνήσεων να τίθεται υπό αμφισβήτηση η πολιτική βούληση της πλευράς μας για λύση. Αυτή η προσέγγιση δίνει άλλοθι στην Τουρκία και βοηθά όσους θέλουν να επιρρίψουν ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για το αδιέξοδο.

Το Κυπριακό πρέπει να είναι πέραν των προσωπικών φιλοδοξιών ή κομματικών συμφερόντων. Το Κυπριακό είναι συνυφασμένο με την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού στην Κύπρο.

Αυτοί που σήμερα μιλούν για "επερχόμενο τσουνάμι" ή πιέζουν για να πάμε σε μια νέα Διάσκεψη είναι οι ίδιοι που με το ίδιο πάθος πίεζαν για αποδοχή της πρότασης Ερντογάν για σύγκληση Διάσκεψης πριν το τέλος του 2016. Είναι οι ίδιοι που πίστευαν ότι ο Ερντογάν θα ήταν διαλλακτικός και έτοιμος για συμβιβασμούς προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Είναι οι ίδιοι που μετά την κατάρρευση της Διάσκεψης της Γενεύης πίεζαν για να γίνει η Διάσκεψη στο Κρανς Μοντάνα χωρίς να προβληματίζονται για το κόστος ενός δεύτερου αδιεξόδου» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Και εγένετο Νέο Κύμα

«"Νέο Κύμα" με παλαιά ...τρωκτικά!!!»
Ai Em  |  10:16

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Δύο άθλιοι διοικούν τώρα τον κόσμο. »
ΑΚΑ  |  21:13

Επιτέθηκαν σε εθνοφρουρούς σε φυλάκιο της Ε.Φ στον Παχύαμμο

«Είναι φως φανάρι ότι η παρουσία παράνομων μεταναστών στην Κύπρο δεν είναι αναγκαία. Τα καταφέρνουμε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:41

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X