ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έδωσαν προσωρινά τα χέρια Αβέρωφ - Νικόλας για Συνεργατισμό

Πράσινο φως σε κρατικές εγγυήσεις αλλά και νομοσχέδια ΜΕΔ, χωρίς τροπολογίες

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Με την υπερψήφιση των κρατικών εγγυήσεων, αλλά και των νομοσχεδίων που αφορούν τα κόκκινα δάνεια –χωρίς τροπολογίες των κομμάτων της Αντιπολίτευσης– έπεσε η αυλαία σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο του Συνεργατισμού, μετά και από τις εισηγήσεις και τροποποιήσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου, οι οποίες έγιναν αποδεκτές και από την κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα, ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ, βρέθηκαν έστω και προσωρινά στο ίδιο στρατόπεδο, υπερψηφίζοντας τις κρατικές εγγυήσεις αλλά και τα νομοσχέδια για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στο άρμα των δύο κομμάτων προσδέθηκαν ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ, που υπερψήφισαν τις κρατικές εγγυήσεις ανατρέποντας και την υπάρχουσα αντίληψη περί ισορροπίας τρόμου στη Βουλή για την ψήφιση των κρατικών εγγυήσεων.

Τα νομοσχέδια

Πέραν των κρατικών εγγυήσεων στη συμφωνία Συνεργατισμού και Ελληνικής τράπεζας ψηφίστηκε ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2018, που με τροποποίηση του βασικού νόμου στοχεύει ώστε στις περιπτώσεις πώλησης δανείων, να καταστεί δυνατή από τον ενυπόθηκο δανειστή η διάσπαση υποθήκης που εξασφαλίζει πολλές συμφωνίες δανείων σε μικρότερες υποθήκες, για να μη μείνουν ανεξασφάλιστα τα δάνεια που δεν θα πωληθούν, όταν η εξασφάλιση μεταφερθεί στον αγοραστή του δανείου, και να αναθεωρηθεί το Μέρος VI A του βασικού νόμου, το οποίο αφορά τις εκποιήσεις ενυπόθηκου ακινήτου από τον ενυπόθηκο δανειστή.

Παράλληλα ψηφίστηκε ο περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων και για Συναφή Θέματα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018, που τροποποιεί τον βασικό νόμο, ώστε μεταξύ άλλων να διασφαλίζεται ότι όλες οι εξασφαλίσεις μεταβιβάζονται στον αγοραστή χωρίς την καταβολή τελών, ρυθμίζονται τα αποτελέσματα της μεταβίβασης και ειδικότερα η μεταφορά δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, τα ωφελήματα, η σειρά προτεραιότητας, η φύλαξη εγγράφων, καθώς και το δικαίωμα συμψηφισμού.

Πράσινο φως δόθηκε στον περί Αφερεγγυότητας Φυσικών Προσώπων (Προσωπικά Σχέδια Αποπληρωμής και Διάταγμα Απαλλαγής Οφειλών) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2018, που επιφέρει τροποποίηση και διασαφήνιση των διατάξεων του βασικού νόμου, λόγω του ότι οι χρεώστες, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις που προκύπτουν από δάνεια που έχουν συνάψει, με αποτέλεσμα να περιέρχονται σε κατάσταση αφερεγγυότητας. Περαιτέρω, καθίστανται πιο αποτελεσματικοί οι μηχανισμοί αφερεγγυότητας που καθορίζονται στον βασικό νόμο, μέσω των οποίων υπομοχλεύονται οι χρεώστες από το καθεστώς της αφερεγγυότητας και επανεισάγονται στη δρώσα οικονομία

Μαζί τους ψηφίστηκε και ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2018, και τροποποιεί τον βασικό νόμο, ώστε να ενδυναμωθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης χρεών εταιρειών και να ενθαρρυνθεί η ευρύτερη δυνατή χρήση του σχεδίου αυτού τόσο από οφειλέτες όσο και από πιστωτές. Παράλληλα προτείνεται ο τερματισμός οποιασδήποτε προστασίας εταιρείας η οποία παρουσιάζει καθυστέρηση στις πληρωμές της προς οποιοδήποτε πιστωτή, για χρονική περίοδο τριών μηνών, και η οποία λαμβάνει κρατική χορηγία ως συνεισφορά για μερική κάλυψη των χρεών της

Το 6ο νομοθέτημα που ψηφίστηκε είναι η δευτερογενής νομοθεσία (κανονισμοί) και αφορά τους Συμβούλους Αφερεγγυότητας. Τροποποιεί τους βασικούς κανονισμούς ώστε να αυξηθεί επιπλέον το καθορισμένο ποσοστό της αμοιβής που λαμβάνει ο Σύμβουλος Αφερεγγυότητας από 20% σε 30%, σε περίπτωση που Προσωπικό Σχέδιο Αποπληρωμής τίθεται σε ισχύ.

Τέλος, πέρασε και ο περί Τιτλοποιήσεων Νόμος του 2018 νομοθετική ρύθμιση της αγοράς τιτλοποιήσεων στη Δημοκρατία και η διασφάλιση της ορθής της λειτουργίας, μέσω της εποπτείας της δραστηριότητάς της από την Κεντρική Τράπεζα.

Λάβρος κατά ΑΚΕΛ

Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, έπλεξε το εγκώμιο ιδιαίτερα στη στάση του Νικόλα Παπαδόπουλου, με την υπευθυνότητά του, όπως είπε, βοήθησε να βγει η χώρα από το μνημόνιο αλλά και να ξεπεραστεί η εν λόγω κρίση. Ευχαρίστησε παράλληλα ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ που στήριξαν τις κρατικές εγγυήσεις. Έκανε λόγο για κόμματα της αντιπολίτευσης μάλιστα που έβαλαν πλάτη για τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Λάβρος, ωστόσο, ήταν απέναντι στο ΑΚΕΛ, σημειώνοντας πως το κόμμα της Αριστεράς ήθελε ένα νέο μνημόνιο γι' αυτό και καταψηφίζει τις κρατικές εγγυήσεις. Όπως είπε το ΑΚΕΛ με ένα νέο μνημόνιο εκτιμά πως θα επανέλθει μία κυβέρνηση Χριστόφια. Όπως σημέιωσε ο κ. Αβέρωφ, αν περνούσε η θέση του ΑΚΕΛ, έστω και με μία ψήφο, θα ακολουθούσε τραγωδία, με όλο τον κόσμο να βρίσκεται αύριο έξω από τον Συνεργατισμό.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον συνετό δανειολήπτη που έχει εισόδημα κάτω από €20.000 και στερείται τα πάντα για να πληρώσει τις δόσεις του, ο οποίος, είπε, γίνεται βορά των ασυνείδητων και ανεύθυνων που δεν πληρώνουν. «Τώρα είναι η ώρα να καλυφθούν αυτοί που έχουν ανάγκη» ανέφερε ο κ. Νεοφύτου σημειώνοντας πως οι πολιτικές θέσεις του ΑΚΕΛ καλύπτουν τους κακοπληρωτές που συσσώρευσαν τα δις μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Δεν παρέλειψε να παραδεχτεί πως η ψήφιση αποχής στο πρώτο κούρεμα ήταν το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας του. Δεν είμαστε αλάθητοι, σημείωσε, ζητώντας να γίνουν έρευνες για όλους.

ΑΚΕΛ: Εγκληματική συμφωνία

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ αποχώρησε από την Ολομέλεια της βουλής πριν από τη ψήφιση για να επισκεφθεί το νοσοκομείο, λόγω αδιαθεσίας που ένιωθε από το πρωί. Στη θέση του μίλησαν οι Γιώργος Λουκαΐδης και Στέφανος Στεφάνου. Ο κ. Λουκαΐδης χαρακτήρισε αποφράδα μέρα την Κυριακή, λόγω του ότι μπαίνει η ληξιαρχική πράξη στον Συνεργατισμό και την ιστορία που έχει. «Φεύγουμε από την πολιτική των αναδιαρθρώσεων και πάμε στην πολιτική των εκποιήσεων, συνέχισε, προσθέτοντας ότι αν οι καταθέσεις στο Συνεργατισμό κρέμονται από μια κλωστή, ποιος έθεσε σε κίνδυνο τις καταθέσεις, αν όχι αυτοί που διοικούν το Συνεργατισμό» σημείωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για μεγάλο πολιτικό θράσος των κυβερνώντων. Διερωτήθηκε, μάλιστα, τι θα έπρατταν οι ίδιοι αν ήταν στην αντιπολίτευση και μέχρι πού θα έφτανε η απαίτηση για παραιτήσεις. Στο ίδιο πλαίσιο και ο Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος σημείωσε πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά την περίοδο του κουρέματος. Ξεκαθαρίζοντας πως το κόμμα θα καταψηφίσει την «κάκιστη εγκληματική συμφωνία», ο κ. Στεφάνου σημείωσε πως η κυβέρνηση εδώ και έξι χρόνια, ρίχνει τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς το ως βιασμό της νοημοσύνης του λαού.

Ναι από Νικόλα αλλά…

Τη στήριξή του στα νομοσχέδια για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και τις κρατικές εγγυήσεις ξεκαθάρισε κατά την τοποθέτησή του ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η στήριξη αυτή αποτελεί στήριξη στην οικονομία και όχι στην κυβέρνηση. Μίλησε για πολιτική απάτη της κυβέρνησης η οποία εξαπάτησε τον λαό με πολιτικό και οικονομικό κόστος. «Αντί να μας ακούσουν, μας χλεύαζαν και σήμερα, είπε και σήμερα την πληρώνει με €5,3 δισ. ο φορολογούμενος. Αυτά κόστισαν η αλαζονεία και η εξαπάτηση» σημείωσε μιλώντας για τη μη έγκαιρη υιοθέτηση του φορέα.

Ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ επιμένει στις πολιτικές ευθύνες που πρέπει να αναληφθούν, όμως αυτοί που θα τιμωρηθούν με την καταψήφιση θα είναι οι καταθέτες και οι πολίτες. Επιλέγουμε, είπε, την προστασία του λαού, σε σχέση με την τιμωρία της κυβέρνησης, «στηρίζουμε την οικονομία, δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση» σημείωσε χαρακτηριστικά. Θα πρέπει να σημειωθεί πως και τα υπόλοιπα ΔΗΚΟϊκά στελέχη, μέσω των αναρτήσεών τους στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, έκαναν λόγο για πολιτική απατεωνιά ΔΗΣΥ και κυβέρνησης, καταδεικνύοντας πως η όποια σύμπλευση ΔΗΚΟ-κυβέρνησης αφορά καθαρά την αποφυγή περιπετειών. Το αν το κόμμα θα επιμένει την επόμενη μέρα σε παραιτήσεις, θα διαφανεί σύντομα. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως το ΔΗΚΟ στήριξε ομόφωνα τα νομοσχέδια, ενώ και ο Μαρίνος Μουσιούττας ο οποίος έκανε δεύτερες σκέψεις μίλησε για επιλογή ενός αργού θανάτου, παρά τον άμεσο με την καταψήφιση των νομοσχεδίων.

Τη θετική του ψήφο στις κρατικές εγγυήσεις έθιξε και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. «Η συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα είναι ετεροβαρής, είναι μια λεόντειος συμφωνία, που έγινε χωρίς κανένας να γνωρίζει» σημείωσε ο κ. Σιζόπουλος για να προσθέσει πως η Βουλή καλείται να δώσει λύση σε ένα θέμα στο οποίο δεν έχει εμπλοκή και για το οποίο δεν κατέθεσε τις απόψεις της. Η επιλογή, είπε, γίνεται ανάμεσα σε δύο κακές λύσεις, η μία χειρότερη από την άλλη.

Ο Γιώργος Λιλλήκας ξεκαθαρίζοντας πως θα καταψηφίσει τις κρατικές εγγυήσεις και τα νομοσχέδια, έψεξε το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο β΄στο ενδεχόμενο απόρριψής τους από τη βουλή. Ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμα ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στον υπουργό Οικονομικών, στις εποπτικές αρχές και τις διοικήσεις των τραπεζών, όπως και κομματικές ευθύνες, καθώς συμμετείχαν στις διοικήσεις κομματικά διορισθέντες. Η ύψιστη ευθύνη όπως είπε ο κ. Λιλλήκας επιμερίζεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι η έρευνα για τον Συνεργατισμό θα οδηγήσει σε κάθαρση.

Από success story, fake story

Για ληξιαρχική πράξη θανάτου του συνεργατισμού έκανε λόγο ο πρόεδρος των Οικολόγων σημειώνοντας πως τελειώνει η προσφορά 100 σχεδόν χρόνων του Συνεργατισμού. Όπως είπε, η κυβέρνηση που εξελέγη τον Φεβρουάριο με το success story απέδειξε ότι παραπλάνησε τον κυπριακό λαό με fake story και ανέφερε ότι οι κυβερνώντες ζητούν να παραλείψουμε το μεγάλο δημοσιονομικό κόστος που θα έχει η συμφωνία και να ξεχάσουμε ότι παρέκαμψαν τη διά του Συντάγματος υποχρέωσή τους να πάρουν τη γνωμάτευση του νομικού συμβούλου του κράτους, του Γενικού Εισαγγελέα, για τη συμφωνία, αλλά την ανέθεσαν σε ιδιωτικό νομικό οίκο που αντιμάχεται τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΕΛΑΜ: Μαζί τα φάγατε

Απαιτώντας τις παραιτήσεις Χάρη Γεωργιάδη, Χρυστάλλας Γιωρκάτζη και Νικόλα Χατζηγιάννη, ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου ξεκαθάρισε πως θα ψηφίσει τις κρατικές εγγυήσεις ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το κομματικό σύστημα, εγκλημάτησε και οδήγησε τον Συνεργατισμό στη σημερινή κατάσταση, με την επιλογή σε θέσεις κλειδιά «ανίκανων, κλεφτών και απατεώνων», παρά τις προειδοποιήσεις για τα κακώς έχοντα στον Συνεργατισμό σημείωσε ο κ. Χρίστου λέγοντας πως «μαζί τα φάγατε». Όπως είπε εξελίσσεται ύποπτο παρασκήνιο πίσω από τη συμφωνία για την τελική κατάληξη του ιδρύματος και αναφέρθηκε σε εμπλοκή του ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ, Λευτέρη Χριστοφόρου, στη "Δήμητρα" και του προέδρου του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου στη "Logicom". Αναφέρθηκε επίσης στη συμμετοχή στελεχών του ΑΚΕΛ στο Δ.Σ. του Συνεργατισμού, και στενών φίλων του ΥΠΟΙΚ που διορίστηκαν «με ύποπτο τρόπο». Κάλεσε όλους να ψηφίσουν τις κρατικές εγγυήσεις ούτως ώστε να μη δώσουν την ευκαιρία στην κυβέρνηση να τους φορτώσει την ευθύνη της όποιας αποσταθεροποίησης της οικονομίας.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση