ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 01:00
 

Έρχιουρμαν: Πολιτική ισότητα σημαίνει καταμερισμός εξουσίας

Κριτική από τον «Πρωθυπουργό» των Τ/κ στον Αναστασιάδη

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

«Η ουσία της πολιτικής ισότητας είναι η κοινή διακυβέρνηση, ο καταμερισμός εξουσιών και ευθυνών». Αυτό υπογραμμίζει σε νέα τοποθέτηση του ο «πρωθυπουργός» των Τ/κ Τουφάν Έρχιουρμαν

«Η θέση περί λειτουργικότητας του κράτους, την οποία προβάλλουν ο κ. Αναστασιάδης και οι αρμόδιες αρχές του νότου δεν έρχεται στο προσκήνιο για πρώτη φορά σήμερα. Για πολλά χρόνια, η ε/κ πλευρά την προβάλλει ως μια αντί-θέση για την αρχή της πολιτικής ισότητας. Ως ιστορική αιτιολόγηση αυτής της θέσης προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία που ιδρύθηκε το 1960 δεν είχε τις δυνατότητες ενός λειτουργικού κράτους και γι΄ αυτό τον λόγο δεν ήταν βιώσιμη. Πρώτα από όλα θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι, η πολιτική ισότητα, όπου αντιμετωπίστηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται για πολλές δεκαετίες ως μια από τις βασικές παραμέτρους, έχει τεθεί υπό συζήτηση με αυτόν τον τρόπο, με αιτιολογήσεις που έχουν ήδη καταναλωθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν δημιουργεί ένα εποικοδομητικό κλίμα για την λύση του Κυπριακού προβλήματος», τόνισε ο κ. Έρχιουρμαν.

«Δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή η ερμηνεία του Αναστασιάδη»

Στη συνέχεια, ο «Πρωθυπουργός» επισήμανε: «Δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή η ερμηνεία που αποδίδει ο κ. Αναστασιάδης στην πολιτική ισότητα, ως η αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ σε αποφάσεις που αφορούν ζωτικής σημασίας θέματα της κοινότητας τους για να αισθάνονται ασφάλεια. Η ουσία της πολιτικής ισότητας είναι η κοινή διακυβέρνηση Τ/κ και Ε/κ στο ομόσπονδο κράτος, στην ομοσπονδία και ο καταμερισμός των εξουσιών και των ευθυνών. Γι' αυτόν τον λόγο κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, καταβλήθηκε προσπάθεια έτσι ώστε σε κάποιες σημαντικές δομές της ομοσπονδίας να λαμβάνεται υπόψιν η αριθμητική ισότητα και στις υπόλοιπες δομές η αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ, η λήψη αποφάσεων από την πλειοψηφία και με βάση τουλάχιστον μια θετική ψήφο των Τ/κ».

«Ο Αναστασιάδης απομακρύνεται από την πολιτική ισότητα»

Σύμφωνα με τον κ. Έρχιουρμαν, ο κ. Αναστασιάδης προσεγγίζει ένα μοντέλο που οι Τ/κ δεν θα επηρεάζουν τις αποφάσεις και δεν θα μπορούν να διακυβερνήσουν το κοινό κράτος και να μοιραστούν τις εξουσίες και τις ευθύνες. Κάτι τέτοιο θα θέσει υπό κίνδυνο την λειτουργικότητα του νέου κράτους.

Προσεγγίζοντας τις νέες θέσεις της ε/κ πλευράς, κάνει λόγο επίσης για «ξεπερασμένες θέσεις-θεωρίες» που δεν βοηθούν το εγχείρημα της επανέναρξης των συνομιλιών. «Η πολιτική ισότητα επιβάλλεται για τη λύση. Ευχόμαστε ότι αυτές οι μη εποικοδομητικές συζητήσεις θα τερματιστούν το συντομότερο δυνατόν και ότι οι δύο πλευρές θα επικεντρωθούν στο εγχείρημα της έναρξης μιας διαδικασίας που θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, έτσι όπως επισημαίνεται στην έκθεση του γ.γ. του ΟΗΕ».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Με νέους μάρτυρες συνεχίζεται η δίκη για το διπλό φονικό στον Στρόβολο

«Aν η δικαιοσύνη ήταν υγιής, μέχρι τώρα οι δολοφόνοι θα έπρεπε να ήταν μέσα. Όμως, έχοντας υπόψη τον ...»
ΑΚΑ  |  12:21

Οζερσάι: Θα μπουν ειδικοί στα Βαρώσια για καταγραφή

«Eιδικούς μόνο στον τουρκομαχαλλά έσιει!!!??? »
ΑΚΑ  |  12:18

Οζερσάι: Θα μπουν ειδικοί στα Βαρώσια για καταγραφή

«Eιδικούς μόνο στον τουρκομαχαλλά έσιει!!!??? »
ΑΚΑ  |  12:18

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X