ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ευρωβουλευτές: Δεν καλύπτει την Κύπρο η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ

Οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές δίνουν τη δική τους οπτική τους γωνία για τη διαχείριση της κατάστασης

ΚΥΠΕ

Διαφορετικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στην ΕΕ, τέθηκαν εκ νέου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με την Κομισιόν να προτείνει μέτρα με αφορμή το πιο πολύνεκρο ναυάγιο της Μεσογείου στις 14 Ιουνίου στην Πύλο. Οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ δίνουν τη δική τους οπτική τους γωνία για τη διαχείριση της κατάστασης, προκειμένου να μην επαναληφθούν τέτοια τραγικά γεγονότα, αλλά και για να αμβλυνθεί η πίεση που δέχονται τα κράτη-μέλη υποδοχής, όπως η Κύπρος.

Παρέμβαση στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΕΚ, έκανε η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Ελένη Σταύρου, αναφέροντας ότι η Κύπρος δέχθηκε το 50% των μεταναστών που έφτασαν στις χώρες της Ευρώπης το 2022. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι τα τελευταία έξι χρόνια η Κύπρος ήταν το κράτος-μέλος με τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου, σε σχέση με τον πληθυσμό της, με αύξηση 490% από το 2016. Ανέφερε, δε, ότι η χώρα υποφέρει «από τη δυσανάλογη άφιξη παράνομων προσφύγων, ο αριθμός των οποίων φτάνει πλέον το 9% του συνόλου του πληθυσμού μας».

«Η οργανωμένη εισβολή χιλιάδων παράνομων μεταναστών στο ευρωπαϊκό έδαφος των χωρών μας είναι αποτέλεσμα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, κυρίως από την Τουρκία, που εκμεταλλεύεται την παράνομη κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε στη συνέχεια η κ. Σταύρου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για προστασία των συνόρων.

«Πρέπει άμεσα και τολμηρά να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της αυξημένης ροής μεταναστών, ούτως ώστε να προστατέψουμε τον δημογραφικό χαρακτήρα των χωρών μας, να θωρακίσουμε την αίσθηση ασφάλειας των πολιτών μας και να βοηθήσουμε, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τους πρόσφυγες που πραγματικά χρειάζονται βοήθεια», κατέληξε η κ. Σταύρου.

Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Λουκάς Φουρλάς, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι με παρεμβάσεις στην Ολομέλεια και στην αρμόδια επιτροπή του ΕΚ, έχει επισημάνει ότι «είναι άδικο να πέφτει το βάρος στους ώμους των κρατών μελών της πρώτης γραμμής και κάποια άλλα κράτη μέλη είτε να σφυρίζουν αδιάφορα είτε να καταβάλλουν ένα ποσό για κάθε μετανάστη που αρνούνται να υποδεχτούν στο έδαφος τους και να απαλλάσσονται κάθε ευθύνης».

Σημείωσε ότι το βάρος για χώρες όπως η Κύπρος «είναι δυσβάστακτο και τα πράγματα είναι πλέον εκτός ελέγχου». Αναφέρθηκε στις επιπτώσεις στον δημογραφικό χαρακτήρα της χώρας, καθώς και στα ζητήματα που προκύπτουν. λόγω του ότι τα κέντρα φιλοξενίας είναι υπερπλήρη.

«Μόνο με τη συνεργασία θα υπάρξουν αποτελέσματα και μόνο όταν μιλάμε με μια φωνή ως μια οντότητα», υπογράμμισε ο Ευρωβουλευτής, παραπέμποντας στο σύμφωνο μετανάστευσης, που προβλέπει ότι κανένα κράτος μέλος δεν θα πρέπει να επωμίζεται δυσανάλογη ευθύνη. Επεσήμανε, ακόμα, την ανάγκη για συνεργασία με τρίτα κράτη, με τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων, καθώς και την ανάγκη για αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακινητών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Ευρωβουλευτής στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία, με κατάχρηση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, ώστε να διευκολύνει την κυκλοφορία υπηκόων τρίτων χωρών προς την ΕΕ. «Εάν δεν υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος των εξωτερικών μας συνόρων και μιλώ για τα ευρωπαϊκά σύνορα, τότε να είστε σίγουροι πως οι μετανάστες θα χρησιμοποιούνται ως όπλα εκβιασμού κατά της Ένωσης κατά το παράδειγμα της Τουρκίας και του κ. Ερντογάν», πρόσθεσε ο κ. Φουρλάς.

«Από το 2014, περισσότεροι από 27.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο, την πιο επικίνδυνη μεταναστευτική οδό στον κόσμο», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, προσθέτοντας ότι «η πρόσφατη συμφωνία των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων για το ζήτημα του μεταναστευτικού αποτελεί, για ακόμη μία φορά, θεμελιώδη ρήξη με τις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Ανέφερε, ακόμα, ότι η συμφωνία του Συμβουλίου «ευθυγραμμίζεται με μια τοξική αφήγηση που οικοδομείται από την ακροδεξιά σε όλη την ήπειρο, τη νομιμοποιεί και την αναζωπυρώνει». Πρόσθεσε ότι «αυτό αποδομεί την πολύκροτη δέσμευση της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των ανθρώπων που αναζητούν προστασία».

Ο κ. Γεωργίου υπογράμμισε ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί, «αγνόησαν το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη υποδοχής μεταναστών, όπως η Κύπρος, και «τιμολόγησαν» τους αιτητές ασύλου, με τις χώρες του πλούσιου Βορρά να πληρώνουν 20 χιλιάδες ευρώ για τον καθένα και τις χώρες του Νότου να γίνονται «αποθήκες ανθρώπων».

Αντί αυτού, είπε, θα έπρεπε οι Υπουργοί να είχαν αντικαταστήσει τον κανονισμό του Δουβλίνου «με ένα δεσμευτικό σύστημα κατανομής των προσφύγων σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με τις δυνατότητες του κάθε κράτους», όπως επίσης «να διοχετεύσουν τον πακτωλό των χρημάτων που δίνονται στην Τουρκία για την ενίσχυση και ανοικοδόμηση των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες». Αντί αυτού, πρόσθεσε ο κ. Γεωργίου, οι Υπουργοί «συνέχισαν την οχύρωση του «Φρούριου- Ευρώπη» αντιγράφοντας τη διαβόητη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας».

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, σημείωσε ότι πρέπει «ο τεράστιος αριθμός των χαμένων ψυχών στα βάθη της Μεσογείου να μας ευαισθητοποιήσει, οδήγησε τα κράτη μέλη της ΕΕ σε αποφάσεις που δεν μπορούν να μας τιμούν». Εξήγησε ότι με το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, δεν μπορούν τα κράτη μέλη πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κύπρος, να ελπίζουν σε πραγματική αλληλεγγύη.

«Αντίθετα, επικράτησε μια λογική που επιτρέπει σε όσα κράτη μέλη δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, να πληρώνουν για την επαναπροώθηση των ανθρώπων αυτών πίσω στις χώρες από όπου προήλθαν», αναφέρει ο κ. Κιζίλγιουρεκ, επισημαίνοντας ότι το Σύμφωνο δεν είναι μία σοβαρή και βιώσιμη λύση για το προσφυγικό ζήτημα.

«Μια νέα πολιτική για το άσυλο πρέπει να παρέχει ασφαλείς-νόμιμους οδούς, γρήγορη και αποτελεσματική εξέταση των αιτήσεων για άσυλο, μετεγκατάσταση και κοινωνική ένταξη των προσφύγων, αλλά και πραγματική και έμπρακτη στήριξη των χωρών από όπου προέρχονται οι πρόσφυγες για πάταξη του πολέμου, της βίας, της φτώχιας και της κλιματικής αλλαγής, λόγοι που θεωρούνται ως τα βασικά αίτια της προσφυγιάς και μετανάστευσης», καταλήγει ο Ευρωβουλευτής.

Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, Κώστας Μαυρίδης, μιλώντας στο ΚΥΠΕ διευκρίνισε ότι «το μεταναστευτικό είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών κι όχι της ΕΕ, ενώ για το προσφυγικό προκύπτουν υποχρεώσεις στο πλαίσιο της ΕΕ και Διεθνών Συμβάσεων».

Αναφερόμενος στο θέμα των κυκλωμάτων διακινητών, είπε ότι πρόκειται για μία «βιομηχανία εκμετάλλευσης», που περιλαμβάνει «συγκαλυμμένες ΜΚΟ, δικηγόρους, εκμεταλλευτές εργατικού δυναμικού με όρους δουλείας κι άλλους».

«Για να ξηλωθεί αυτή η «βιομηχανία» χρειάζεται πολιτικό σθένος απέναντι σε περιχαρακωμένα συμφέροντα, κι η εργαλειοποιημένη μετανάστευση και παράνομη είσοδος μέσω των κατεχομένων απαιτεί μέτρα προσαρμοσμένα στην κυπριακή πραγματικότητα κι όχι θεωρίες», υπογράμμισε ο κ. Μαυρίδης. Σημείωσε, ακόμα, ότι «το ζητούμενο είναι η παροχή ασύλου σε όσους κινδυνεύουν και ταυτόχρονα η προστασία της δημογραφίας και των δομών της κυπριακής κοινωνίας».

Επισημαίνοντας τη δυσμενή θέση στην οποία βρίσκεται η Κύπρος, ο κ. Μαυρίδης ανέφερε ότι «το πλαίσιο κανόνων της ΕΕ για παροχή ασύλου παραγνωρίζει τις ιδιάζουσες συνθήκες της τουρκικής κατοχής και το κυπριακό κράτος έχει ευθύνη για την δημόσια τάξη, ασφάλεια και προστασία της δημογραφίας».

«Η Κύπρος μπορεί να δράσει με περιορισμό των χρηματικών επιδομάτων με μετατροπή τους σε είδος, επίσπευση της διαδικασίας εξέτασης αιτήσεων και επαναπροωθήσεις, αλλά πρωτίστως με αποτρεπτικά μέτρα δεδομένης της κατοχής», είπε ο Ευρωβουλευτής, εξηγώντας ότι, εφόσον η είσοδος οποιουδήποτε στα κατεχόμενα είναι παράνομη, θα πρέπει να αναστέλλεται η διαδικασία αίτησης ασύλου.

Τέλος, σημείωσε ότι θα πρέπει να τεθεί όρος τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, που δεν αποδέχονται τις επαναπροωθήσεις μεταναστών από κράτη της ΕΕ όπως την Κύπρο, να υφίστανται χρηματική ποινή.

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, Γιώργος Παπαδάκης, σημείωσε ότι η ΕΕ ακολουθεί τη λογική «της παροχής παυσίπονου για την αντιμετώπιση μιας σοβαρής νόσου που χρειάζεται ολοκληρωμένη θεραπεία», όσον αφορά το μεταναστευτικό.

«Το Ευρωκοινοβούλιο έχει παραθέσει αρκετές εισηγήσεις για την αντιμετώπιση και την καλύτερη δυνατή διαχείριση αυτής της αναπόφευκτης εισροής ανθρώπων προς τα ευρωπαϊκά κράτη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «εάν υιοθετούνταν αυτές οι εισηγήσεις από την ΕΕ, πιστεύω ότι το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί και να τύχει καλύτερης διαχείρισης». Επεσήμανε, εξάλλου, ότι η μετανάστευση δεν είναι κάτι που θα εκλείψει μελλοντικά, καθώς δεν εκλείπουν οι αιτίες που την προκαλούν, όπως οι πόλεμοι, η τρομοκρατία, η κλιματική αλλαγή, η ακραία φτώχεια και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε σε δύο εισηγήσεις του ΕΚ, αφενός τη λειτουργία νόμιμων διόδων εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη και αφετέρου την πάταξη των διακινητών. Εξήγησε ότι οι νόμιμες οδοί εισόδου θα πρέπει να συνεπάγονται συγκεκριμένη διαδικασία και να καταθέτουν οι ενδιαφερόμενοι στοιχεία για το πού θέλουν να εργοδοτηθούν, ανάλογα με τα προσόντα τους, ενώ τα κράτη μέλη θα πρέπει να δηλώνουν τις ανάγκες τους σε εργατικό δυναμικό. «Έτσι αυτές οι δύο λίστες θα μπορούσαν να διοχετεύσουν τους μετανάστες στη νόμιμη εργασία, εκεί και όπου είναι απαραίτητοι», σημείωσε.

Όσον αφορά το θέμα της εξαπάτησης και εκμετάλλευσης των μεταναστών από τα κυκλώματα διακινητών, ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι το ΕΚ ζητάει επανειλημμένα αυστηρότερες ποινές στους διακινητές και εφαρμογή αποτελεσματικότερου ελέγχου για εντοπισμό και δίωξη τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση