ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:11
 

Η άνοδος του Μακρόν και η επίθεση του Τραμπ

Η ​​Ευρώπη περνάει τη δυσκολότερη περίοδο της μεταπολεμικής της ιστορίας.

Newsroom Κ, Αθήνα

Η ​​Ευρώπη περνάει τη δυσκολότερη περίοδο της μεταπολεμικής της ιστορίας. Σχεδόν έχει αρχίσει να συνθλίβεται από τα εσωτερικά της μέτωπα, κυρίως τις μεγάλες αντιθέσεις που αναπήδησαν με την κρίση μεταξύ των κρατών-μελών της, αλλά, πλέον, και από τα εξωτερικά μέτωπα, πρωτίστως τη διαγραφόμενη απομάκρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών από το πλευρό της Ευρώπης και δευτερευόντως την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Ευρώπη, ως μια ενιαία οντότητα και με προοπτική, βρίσκεται σήμερα σε κίνδυνο εξαιτίας του ελλείμματος στρατηγικής που τη διακρίνει, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον το οποίο αναδιατάσσεται πλήρως.Κατά το 2017, έτος κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στα μεγαλύτερα κράτη-μέλη, αλλά και αφετηρία της νέας ηγεσίας των ΗΠΑ που ξεκίνησε να ρίχνει τα πρώτα της βέλη κατά της Γερμανίας, η συνοχή της Ευρώπης θα δοκιμαστεί σκληρά.

Τη στιγμή αυτή, το υπ’ αριθμόν 1 ζωτικό ζήτημα για την Ευρωζώνη είναι οι προεδρικές εκλογές του Μαΐου στη Γαλλία. Εάν τυχόν εκλεγεί η Λεπέν, η Γαλλία αλλάζει εντελώς προσανατολισμό, θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ευρώ και η Ευρώπη μαζί θα διαλυθούν. Ο κόσμος ολόκληρος θα ταρακουνηθεί από μια τέτοιας διάστασης εξέλιξη και περισσότερο οι ασθενέστερες οικονομικά χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, οι οποίες θα πληγούν πολύ και θα γίνουν φτωχότερες μέσα στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο και άκρως ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον. Το 2017 δεν είναι ούτε 1977 ούτε 1987...

Εξαπατώνται όσοι πιστεύουν ότι η επιστροφή στα κλειστά σύνορα και στα εθνικά νομίσματα στην Ευρώπη θα είναι σωτήρια, επειδή η νέα ηγεσία της Αμερικής θέλει να κηρύξει τον οικονομικό πόλεμο στην Κίνα και τη συμφέρει στο πλάνο αυτό η αποδόμηση της Ευρώπης. Οι συνέπειες δεν θα είναι ποτέ μονοσήμαντες, ούτε σημαίνει ότι η διχόνοια που μεθοδεύει να σπείρει ο Τραμπ στην Ευρώπη, για να αποδυναμώσει τη Γερμανία, ευνοεί τους υπόλοιπους εταίρους. Κάθε άλλο!

Στη Γαλλία, λοιπόν, το πολιτικό παιγνίδι δείχνει να είναι αμφίρροπο, αν και δεν θα στοιχημάτιζε κάποιος σήμερα υπέρ της εκλογής της Λεπέν. Εντούτοις, οι πιθανότητες δεν είναι μικρές και το διακύβευμα είναι κολοσσιαίο για το μέλλον των λαών της Ευρώπης. Η υποχώρηση της δημοτικότητας του Φιγιόν, μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν για τις απολαβές της συζύγου του, είναι φανερό ότι θα συνεχιστεί, ο ίδιος μπορεί να αποσυρθεί από την κούρσα για την προεδρία – από φαβορί έγινε ήδη αουτσάιντερ. Αυτό γεννά την ανησυχία πως ένα μέρος των πιο συντηρητικών ψηφοφόρων του μπορεί να μετακινηθεί στη Λεπέν ή να την ψηφίσει στον δεύτερο γύρο, οπότε θα έχουμε σε εξέλιξη το απευκταίο καταστροφικό σενάριο.

Τα ερωτήματα λοιπόν που τίθενται αυτόματα τώρα είναι: Πρώτον, ποιος θα νικήσει τη Λεπέν και, δεύτερον, εν συνεχεία, πού θα πάει η Ευρώπη; Η αισιόδοξη εξέλιξη, με βάση τις σφυγμομετρήσεις, είναι ότι κερδίζει συνεχώς έδαφος ο κεντρώος Μακρόν και αυτό δημιουργεί μια ελπίδα, με δεδομένο ότι ο Μακρόν θα αποσπάσει σίγουρα πολλές ψήφους από τους σοσιαλιστές, μετά την κομματική επιλογή του σκληροπυρηνικού Αμόν. Ο ευρωπαϊστής Μακρόν, εξάλλου, έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της επαναλειτουργίας του γαλλογερμανικού άξονα, για να τρέξει ξανά η Ευρώπη.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση