ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:16
 

To Πάφος2017 φαίνεται ότι κερδίζει το ευρωπαϊκό στοίχημα

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίο στην Πάφο

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο από τις 20 έως τις 22 Φεβρουαρίου προκειμένου να έχουν ιδία αντίληψη περί της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017.

Κατά την παρουσία τους στην Κύπρο είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους της διοργανωτικής επιτροπής της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, καθώς και με τον δήμαρχο Πάφου κ. Φαίδωνα Φαίδωνος. Στην Πάφο πέραν από τις συναντήσεις οι αντιπροσωπεία ξεναγήθηκε σε αρχαιολογικούς χώρους και άλλα σημεία ενδιαφέροντος της Πάφου.
Στη συνέντευξη Τύπου που παρατέθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι η πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Petra Kammerevert ευχαρίστησε κατ’ αρχάς όλους τους εμπλεκόμενους του Πάφο2107 και είπε ότι διαπίστωσε ότι το εγχείρημα να ανατεθεί σε μία μικρή πόλη, όπως είναι η Πάφος, το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης λειτουργεί εξαιρετικά. «Η πόλη επιτυγχάνει, είδαμε πολλές δημιουργικές ιδέες να υλοποιούνται», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η κ Krammerevert πρόσθεσε ότι η συμμετοχή της κοινωνίας και ιδιαίτερα των σχολείων της έκανε ιδιαίτερα θετική εντύπωση, όπως επίσης ότι στις εκδηλώσεις συμμετέχουν και μέλη από τις άλλες κοινότητες του νησιού, «είναι ωραίο που είδαμε ότι συμμετέχουν και Τ/κ, ο πολιτισμός ενώνει, και μπορεί να είναι μία καλή ευκαιρία για όμορφα πράγματα». Τόνισε, δε, τη σημασία του συνθήματος του Πάφος2017 «Ενώνοντας Ηπείρους, γεφυρώνοντας πολιτισμούς» λέγοντας ότι η Κύπρος φαίνεται ότι τα έχει καταφέρει σε αυτόν τον τομέα, άλλωστε είπε «εδώ (στην Κύπρο) έχει νόημα και λόγω της γεωγραφικής θέσης του νησιού αλλά και ως μία διαιρεμένη χώρα».

Η πρόεδρος της επιτροπής στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της σύλησης του πολιτιστικού πλούτου των Κατεχόμενων περιοχών και είπε ότι από την πλευρά της θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου αυτή η εικόνα να γίνει περισσότερο γνωστή και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το τι προτίθεται να κάνει είπε ότι το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτισμού το 2018 είναι μία καλή ευκαιρία για να αναδειχθεί το ζήτημα αυτό, τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και από την ίδια τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Κύπρο.

Σχετικά με το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου η κ. Krammerevert είπε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τον διάλογο ώστε το συντομότερο να υπάρξει μία καλή λύση για την Κύπρο.
Τέλος, η κ. Krammerevert συμφώνησε απόλυτα στην ιδέα ότι το Πάφος2017 δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά μόνο η αρχή προκειμένου ο πολιτισμός να γίνει όχημα ανάπτυξης για την Πάφο αλλά και για ολόκληρο το νησί με τη συμμετοχή όλων.


Η Πάφος του πολιτισμού

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν επίσης και ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης, ο οποίος τόνισε ότι τέτοιου είδους επισκέψεις είναι χρήσιμες και συμβάλλουν στην ανάδειξη των πολιτιστικών δραστηριοτήτων ενός τόπου, αλλά και γενικότερα των ζητημάτων πολιτισμού.

Ο δήμαρχος Πάφου κ. Φαίδωνος είπε ότι η μικρή Πάφος απέδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει και ότι το Πάφος2017 δεν είναι τοπικό ζήτημα, αλλά ολόκληρης της Κύπρου. «Όλοι μαζί, συνοδοιπόροι, ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνότητας κτλ. σε ένα ταξίδι πολιτισμού που ενώνει».

Ο κ. Σίμος Τσέλεπος εκ μέρους του Πάφος2017 ανέφερε ότι το Πάφος 2017 τους έχει επιφορτίσει με πολύ μεγάλες ευθύνες έναντι των πολιτών αλλά και της Ευρώπης. «Έχουμε διαγράψει πια τον τρόπο για το πώς οι μικρές πόλεις μπορούν να κάνουν μεγάλες διοργανώσεις με επιτυχία». Μάλιστα, τόνισε ότι ανοιχτό εργοστάσιο πολιτισμού δεν σημαίνει απλώς δημιουργία εκδηλώσεων, αλλά χώρος νέων ιδεών, ανοικτών στο καινούργιο και στη διαφορετικότητα. «Προσπαθούμε να αναδείξουμε την πόλη, την καλλιτεχνική της παραγωγή, να δημιουργήσουμε πολιτιστικό προϊόν που να ξεφεύγει από το "ήλιος και θάλασσα"».


Η Επιτροπή CULT

Η Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του ΕΚ (CULT) είθισται να επισκέπτεται την πόλη που αναλαμβάνει την σκυτάλη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο της προαναφερθείσας πρακτικής εντάσσεται η επίσημη αποστολή της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας στην Κύπρο μεταξύ 20 και 22 Φεβρουαρίου 2017. Κύριος σκοπός της αποστολής είναι η διενέργεια σχετικών επαφών στην πόλη της Πάφου τόσο με τη διοργανωτική επιτροπή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης (Πάφος2017) όσο και με τις τοπικές αρχές της πόλης.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση