ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:32
 

Ο Τ. Χατζηγεωργίου για την Τουρκία παρουσία του Τούρκου Πρέσβη

Ο ευρωβουλευτής συμμετείχε σε συζήτηση για την εξωτερική πολιτική Τουρκίας

Newsroom K

Σε συζήτηση για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σε σχέση με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή συμμετείχε σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου.

Στη συζήτηση που διοργανώθηκε, από την εισηγήτρια για την Τουρκία ευρωβουλευτή Κάτι Πίρι, ομιλητές ήταν ο Πρέσβης της Τουρκίας στην ΕΕ κ. Faruk Kaymakci και η κ. Jana Jabbour, ειδική στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην εξέλιξη που είχε η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ειδικά σε σχέση με την Μέση Ανατολή και πως αυτό συνδέεται με την φιλοδοξία της για ένταξη στην ΕΕ και την συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ. Ιδιαίτερη ανάλυση έγινε για την πολιτική της Τουρκίας επί Νταβούτογλου στην Μέση Ανατολή πριν και μετά από την ‘Αραβική άνοιξη’ την οποία είχε αναλύσει και στο βιβλίο του ‘Το στρατηγικό βάθος της Τουρκίας: η διεθνής θέση της Τουρκίας’. Η αποτυχία τουλάχιστο στο θέμα της Συρίας είναι που οδήγησε και στην απομάκρυνση του.

Σε σχέση με την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας εκφράστηκε η θέση ότι η ΕΕ δεν είναι ειλικρινής με την Τουρκία και αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Για την Τουρκία η ένταξη αποτελεί στρατηγικό στόχο, ωστόσο εάν η ΕΕ δεν το επιθυμεί πλέον θα πρέπει να το πει ξεκάθαρα.

Έγινε επίσης ευρεία αναφορά από την κ. Jabbour για την προσωπικότητα του Προέδρου της Τουρκίας, κ. Ερτογάν. Τον χαρακτήρισε ευθύ και ειλικρινή. Γι’ αυτό, όπως είπε, αυτό που ζητεί από τους συνομιλητές του είναι ανάλογη αντιμετώπιση. Συμπλήρωσε δε πως είναι ο εκφραστής των μαζών στη Τουρκία κατ’ αντίθεση με τους γραφειοκράτες, τους κεμαλιστές και τους βολεμένους στο στρατό.

Μετά από παρέμβαση του κ. Χατζηγεωργίου ο Πρέσβης κ. Kaymakci αναφέρθηκε στο Κυπριακό και τόνισε ότι η Τουρκία, παρά το προσωρινό πάγωμα που έχει επέλθει στις διαπραγματεύσεις, παραμένει στη θέση για άμεση επίλυση του προβλήματος η οποία θα δώσει δυνατότητες, όπως είπε, συνεργασίας σε πολλούς τομείς μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X