ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:10
 

Δ. Παπαδάκης: Σοβαρές παραβιάσεις Τουρκίας στην κουρδική περιφέρεια

Γραπτή ερώτηση του Ευρωβουλευτή προς την Ύπατη Εκπρόσωπο Φεντερίκα Μογκερίνι

Newsroom K

Ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ,S&D) με αφορμή τη δημοσίευση της πρώτης έκθεσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για το θέμα των παραβιάσεων της Τουρκίας στην κουρδική περιφέρεια, υπέβαλλε σχετική γραπτή ερώτηση προς την Ύπατη  Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας,  κα. Φεντερίκα Μογκερίνι.

Όπως σημειώνει ο κ.Παπαδάκης, η έκθεση αναφέρεται λεπτομερώς στις «κατηγορίες για μαζικές καταστροφές, φόνους και πολυάριθμες άλλες σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου» που διαπράχθηκαν ανάμεσα στον Ιούλιο 2015 και Δεκέμβριο 2016 στη νοτιοανατολική Τουρκία, στη διάρκεια των κυβερνητικών επιχειρήσεων ασφαλείας εναντίον του PKK.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι επιχειρήσεις έπληξαν περισσότερες από 30 κοινότητες, ορισμένες συνοικίες των οποίων ισοπεδώθηκαν, και δημιούργησαν από 335.000 έως 500.000 εκτοπισμένους, στην πλειονότητά τους Κούρδους. Στην έκθεσή του, ο ΟΗΕ τεκμηριώνει επίσης «υπερβολική χρήση βίας, δολοφονίες, καταναγκαστικές εξαφανίσεις, βασανιστήρια».

Ο κ.Παπαδάκης επισημαίνει ότι η σοβαρότητα των κατηγοριών, η κλίμακα των καταστροφών, η απώλεια περίπου 1,200 αμάχων και ο εκτοπισμός περισσότερων από 355.000 ανθρώπων επιβάλουν την διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης έρευνας για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κουρδική περιφέρεια.

Τέλος, ο Ευρωβουλευτής εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για το θέμα καλώντας την Ύπατη Εκπρόσωπο να προβεί στη λήψη κατάλληλων μέτρων για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους κουρδικής καταγωγής πολίτες.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X