ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:56
 

Επίκεντρο στον βελγικό Τύπο οι απειλές της Τουρκίας για το προσφυγικό

Η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην εφαρμογή της συμφωνίας, δηλώνει ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν

Newsroom K

Την απειλή της Τουρκίας ότι θα αναστείλει την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων και ως εκ τούτου δεν πρόκειται στο εξής να δεχθεί κανέναν πρόσφυγα από την Ελλάδα, προβάλλει η βελγική εφημερίδα De Standaard υπό τον τίτλο «’Η Τουρκία δεν θα πάρει πίσω κανέναν πρόσφυγα’».

Σημειώνεται ωστόσο ότι η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή δεν έχει ακόμα αντιληφθεί κάτι τέτοιο, ενώ επισημαίνεται πως η συμφωνία για τους πρόσφυγες είναι επωφελής τόσο για την Ευρώπη όσο και για την ίδια την Τουρκία.  Ενόσω η Τουρκία εξακολουθεί να τηρεί την συμφωνία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δείχνουν διατεθειμένοι να ‘κάνουν τα στραβά μάτια’ σε όλες τις προσβολές της Τουρκίας, εκτιμά ο αρθρογράφος. 

Με κίνδυνο να επισπεύσει ένα διαζύγιο με την Ευρώπη, ο Τούρκος Πρόεδρος κλιμακώνει τη ρητορική του, πολλαπλασιάζοντας τις ιστορικές αναφορές προς περαιτέρω υποδαύλιση του εθνικισμού στη χώρα, αναφέρει η εφημερίδα Le Soir σε σχετικό της δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα η Κομισιόν δημοσιεύει σήμερα τα αποτελέσματα  της ίδιας της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, με αφορμή την επέτειο της συμφωνίας στις 18 Μαρτίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν η συμφωνία έχει βοηθήσει να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα και την απώλεια ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα και δείχνει σαφώς ότι το επιχειρηματικό μοντέλο των λαθρεμπόρων που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες και τους πρόσφυγες μπορεί να σπάσει. «Παρά τις δύσκολες συνθήκες, το πρώτο έτος της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας,  επιβεβαίωσε μια σταθερή παροχή απτών αποτελεσμάτων. Ενώ πρέπει να γίνονται από όλες τις πλευρές και σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ συνεχείς προσπάθειες, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχει γίνει ένα σημαντικό στοιχείο της συνολικής προσέγγισης της ΕΕ για τη μετανάστευση», σημειώνει η Κομισιόν.

Ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν Αλεξάντερ Βιντερσταιν, σχολιάζοντας τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην εφαρμογή της συμφωνίας και πως το σημαντικότερο αποτέλεσμα ήταν πως 1.000.000 κόσμος δεν επιχείρησε να περάσει το Αιγαίο, να δώσει τα τελευταία του λεφτά στους λαθρεμπόρους και ενδεχομένως να χάσει τη ζωή του στη θάλασσα.

Για ακόμα μία φορά διακυβεύεται η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, αυτή τη φορά εξαιτίας ενδεχόμενης απόφασης ανώτατου δικαστηρίου στην Αθήνα, αναφέρει το δημοσίευμα, εξηγώντας πως η εν λόγω συμφωνία, η οποία υπεγράφη πριν από ένα χρόνο, κινδυνεύει να καταρρεύσει αν οι συντηρητικοί δικαστές του ελληνικού δικαστηρίου αποφασίσουν ότι η Τουρκία δεν αποτελεί ασφαλή τρίτη χώρα, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για τους Σύριους που βρίσκονται εκεί να αναζητήσουν την τύχη τους στην Ευρώπη.
 
Την ίδια ώρα ο EuObserver επικεντρώνει στο ζήτημα του κατά πόσο η Τουρκία μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής χώρα, συνεχίζει το δημοσίευμα, ανακίνησαν δύο Σύριοι, των οποίων οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου απορρίφθηκαν από την Ελλάδα και οι οποίοι αρνούνται, εντούτοις, να επιστρέψουν στην Τουρκία, ισχυριζόμενος μάλιστα ο ένας εκ των δύο ότι δέχθηκε τα πυρά των Τούρκων αστυνομικών στην προσπάθειά του να διασχίσει τα σύνορα με τη Συρία, με παρόμοια περιστατικά να έχουν καταγραφεί και από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.  Η υπόθεσή τους εξετάζεται από το τμήμα μείζονος συνθέσεως του δικαστηρίου και η σχετική απόφαση αναμένεται κάποια στιγμή πριν από τα μέσα Απριλίου.
 
Το εν λόγω νομικό διακύβευμα, σημειώνει ο συντάκτης, ενισχύει μία απότομη αύξηση της ανταγωνιστικής ρητορικής μεταξύ της Άγκυρας και των κρατών μελών της ΕΕ, ενώ στη μέση βρίσκονται οι χιλιάδες μετανάστες που έχουν αποκλειστεί στα ελληνικά νησιά υπό άθλιες συνθήκες. Ορίζοντας, ωστόσο, την Τουρκία ασφαλή χώρα, συμπληρώνει, θα άνοιγε ο δρόμος για μαζικές επιστροφές από την Ελλάδα και η περίπτωση των δύο Σύριων θα αποτελούσε τις πρώτες καταναγκαστικές επιστροφές. 
 
Η Κομισιόν από την πλευρά της, έχει αρνηθεί να σχολιάσει τις ενδεχόμενες συνέπειες της ετυμηγορίας του δικαστηρίου, αλλά είναι σαφές ποια είναι η απόφαση που επιθυμεί η ΕΕ και οι εθνικοί ηγέτες. Αυτή τη στιγμή, συνεχίζει, ακολουθείται στην Ελλάδα η διαδικασία επί του παραδεκτού, σύμφωνα με την οποία εξετάζεται μόνο το κατά πόσο η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα και μπορεί να επεξεργαστεί τα αιτήματά των αιτούντων ασύλου σε περίπτωση επιστροφής τους, διαδικασία η οποία έχει, ωστόσο, δεχθεί μπαράζ κριτικών από κορυφαίες ΜΚΟ, οι οποίες ισχυρίζονται ότι με αυτόν τον τρόπο μετατίθεται η ευθύνη της Ευρώπης στην Τουρκία, η οποία ήδη φιλοξενεί περίπου τρία εκατομμύρια Σύριους.
 
Αναφορικά με την ίδια τη συμφωνία, αυτή έχει περιγραφεί  από τις νομικές υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως ένα μη δεσμευτικό δελτίο τύπου, ενώ το Γενικό Δικαστήριο στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Λουξεμβούργο έχει επίσης δηλώσει πρόσφατα ότι δεν έχει καμία δικαιοδοσία πάνω στη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, επειδή δεν υιοθετήθηκε ποτέ από κανένα από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. 

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση