ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:26
 

90’’ of Europe: Ενδεχόμενο αντικατάστασης Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup

Η επικαιρότητα της Ευρώπης σε 90 δευτερόλεπτα από την «Κ»

Newsroom K

ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ ΣΤΟ EUROGROUP

Ανοιχτό είναι το θέμα της αντικατάστασης του Γερούν Ντάισελμπλουμ από την θέση του προέδρου του Eurogroup,   σύμφωνα με την Ολλανδική εφημερίδα Trouw, μετά την ήττα που υπέστη το κόμμα του στις χτεσινές ολλανδικές εκλογές.

Ο ίδιος δήλωσε ότι επιθυμεί να ολοκληρώσει τη θητεία του. Για το τι θα συμβεί στην ενδιάμεση περίοδο, εναπόκειται στο Eurogroup να αποφασίσει, ανέφερε χτες μέσω ενός εκπροσώπου του. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα προκαλεί «ελπίδες» στην Ισπανία και «χαιρεκακία» στην Ελλάδα. Και τούτο σύμφωνα με την εφημερίδα, διότι θεωρούν τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ως την προσωποποίηση της πολιτικής λιτότητας που τους έχει επιβληθεί από την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Η ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΓΥΡΙΣΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟ

Ανακούφιση στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκάλεσε πάντως η επικράτηση του Μαρκ Ρουτε στις ολλανδικές βουλευτικές εκλογές, καθώς εμπόδισε τη νίκη του ευρω-σκεπτικιστή Γκερτ Βίλντερς.

Την εκλογή Ρούτε στην πρωθυπουργία της Ολλανδίας χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν κλωντ Γιούνκερ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ καθώς και ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Ρούτε αναμένεται να ηγηθεί της χώρας του για τρίτη συναπτή θητεία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η αντισυμβατική ζωή του με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι εργάζεται με μερική απασχόληση ως καθηγητής σε μια Σχολή Εμπορικών Σπουδών σε μια φτωχική συνοικία της Χάγης, ενώ πριν αναμειχθεί με την πολιτική, ήθελε να γίνει πιανίστας.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Η ΜΕΙ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΝΟΣ ΣΚΩΤΣΕΖΙΚΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Aνοικτό το ενδεχόμενο το δημοψήφισμα στη Σκωτία να αναβληθεί για το 2021, καθώς οι Βρετανοί Συντηρητικοί απέκλεισαν κάθε ενδεχόμενο συζήτησης του θέματος πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. το 2019. Η απόρριψη της πρότασης της πρωθυπουργού της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, δημιουργεί σκηνικό αντιπαράθεσης μεταξύ Λονδίνου και Εδιμβούργου. Ωστόσο η κυβέρνηση του Εδιμβούργου θα μπορούσε να συμφωνήσει σε αναβολή της ημερομηνίας διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για τον Μάιο του 2021, έτσι ώστε αυτό να συμπίπτει με τις βουλευτικές εκλογές.

Κυβερνητικές πηγές του Λονδίνου τόνισαν, ότι η κ. Μέι δεν θα απαντήσει επισήμως στο χρονοδιάγραμμα, εφόσον η Στέρτζον δεν καταθέσει επίσημο αίτημα για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΕΑΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Αυξημένους κινδύνους ενδέχεται να αντιμετωπίσουν από μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους ενός τρισ. ευρώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες όταν η ΕΚΤ αποφασίσει να μειώσει το πρόγραμμα χορήγησης άπλετης ρευστότητας.

Όπως αναφέρεται σε εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι τράπεζες έχουν φορτωθεί με μεγάλο αριθμό κόκκινων δανείων μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, επειδή όλο αυτό το διάστημα επιχειρήσεις και νοικοκυριά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των χρεών τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ),σχεδόν τα μισά δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε Ελλάδα και Κύπρο θα είναι δύσκολο να αποπληρωθούν

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X