ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:40
 

Μακροοικονομικές ανισορροπίες και καθεστώς ΦΠΑ στο επίκεντρο του ECOFI

Τα κράτη μέλη πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειες για το επιχειρηματικό περιβάλλον

Newsroom K

Τα κύρια ευρήματα της Κομισιόν όπως περιγράφονται στις κατά χώρα εκθέσεις για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες, που δημοσιοποιήθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου, συζήτησαν μεταξύ άλλων οι 28 Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον Προεδρεύοντα Υπουργό της Μάλτας, Έντουαρντ Σικλούνα, αλλά και τον αρμόδιο Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, η Κομισιόν παρουσίασε τα ευρήματά της και ακολούθησε μια γενική συζήτηση.

Κατά τον Ε. Σικλούνα, τα κράτη μέλη πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειες σε σχέση με μεταρρυθμίσεις για το επιχειρηματικό περιβάλλον και την απασχόληση, με την επισήμανση ότι «η κόπωση των μεταρρυθμίσεων μπορεί να αποφευχθεί μόνο αν τα κράτη μέλη μοιράζονται τις μεταρρυθμιστικές τους εμπειρίες».

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, το κύριο μήνυμα παραμένει πως τα κράτη μέλη βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης παραμένει και πως το γενικό μείγμα πολιτικής είναι αποτελεσματικό. Ωστόσο, και παρά τη μεταρρυθμιστική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, η πρόοδος αυτή δεν είναι ισόρροπη μεταξύ των κρατών μελών.

Ανέφερε ως παράδειγμα δε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, για τα οποία παρέπεμψε σε πιο λεπτομερή συζήτηση που θα γίνει για την απομείωση τους στις 7 Απριλίου στη Μάλτα. Ο Β. Ντομπρόβσκις επεσήμανε ότι σε σχέση με ένα χρόνο πριν τα αποτελέσματα στη βάση των περσινών συστάσεων θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, ειδικά σε σχέση με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

Όπως έγινε γνωστό το ECOFIN επεξεργάστηκε οδηγία για την εθελοντική κατάργηση του ΦΠΑ στις ηλεκτρονικές εκδόσεις (από 15% που είναι σήμερα) με στόχο να δοθεί ώθηση στην κοινή ψηφιακή αγορά.

Επιπλέον οι 28 εξέτασαν οδηγία για να αντιστροφή του καθεστώτος ΦΠΑ σε συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ από την χώρα τιμολόγησης στην χώρα αποστολής, σε ό,τι αφορά τις διασυνοριακές συναλλαγές. Τα κράτη μέλη δεν έχουν καταλήξει ακόμα στην απαιτούμενη ομοφωνία για το θέμα αυτό, ενώ μερικά από αυτά ζήτησαν και περίοδο προσαρμογής 5 ετών. Η συζήτηση θα συνεχιστεί.

Τέλος, οι Υπουργοί ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις στο επίπεδο των G20 και την επερχόμενη Σύνοδο στην Ουάσιγκτον, με την γενική αίσθηση που μετέφερε ο Ε. Σικλούνα να είναι πως το φραστικό των συμπερασμάτων για το ελεύθερο εμπόριο δεν ήταν τόσο ισχυρό όσο θα ήθελε η ΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση