ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:25
 

Μέι προς Ευρωπαίους: Φεύγουμε από ΕΕ, δεν εγκαταλείπουμε την Ευρώπη

Σε άρθρο η πρωθυπουργός επιχειρεί να εξηγήσει το διαζύγιο της Βρετανίας με την Ένωση

ΠΗΓΗ: skai.gr

«Φεύγουμε από την ΕΕ, δεν εγκαταλείπουμε την Ευρώπη» είναι το μήνυμα της Τερέζα Μέι προς τους Ευρωπαίους πολίτες με άρθρο της σε επτά ευρωπαϊκές εφημερίδες στο οποίο επιχειρεί να εξηγήσει το διαζύγιο της χώρας της με την Ένωση.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή η απόφαση δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο ότι απορρίπτουμε τις κοινές μας αξίες ως Ευρωπαίοι», τονίζει η Βρετανίδα πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας σε αυτό το άρθρο τα βασικά επιχειρήματα που παρουσίασε και στην επίσημη επιστολή που επέδωσε χθες στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με την οποία ξεκίνησε η διαδικασία του Brexit.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός εκφράζει την επιθυμία να διαμορφωθεί «μια στενή και ειδική σχέση με το σύνολο της ΕΕ», διότι «αυτό είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της ΕΕ και όλου του κόσμου». «Η δημιουργία ανώφελων εμπορικών εμποδίων θα ήταν αντίθετη προς τα κοινά μας συμφέροντα», προειδοποιεί.

«Δεν πρόκειται για μια προσπάθεια να πλήξουμε την ΕΕ», προσθέτει η Μέι, διαβεβαιώνοντας ότι η Βρετανία «επιθυμεί η ΕΕ να πετύχει και να ευημερήσει».

«Θέλουμε να παραμείνουμε στενοί σύμμαχοι και εταίροι της Γαλλίας και όλων των φίλων μας στην ήπειρο», σημειώνει η Μέι. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός χαιρετίζει «τη δυνατή φωνή» με την οποία η χώρα της και η Γερμανία έχουν συχνά μιλήσει στη διεθνή σκηνή, κυρίως υπέρ «της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας» ή «υπέρ της παροχής βοήθειας σε εκατομμύρια ανθρώπους στη Συρία». «Γνωρίζουμε πόσο σημαντική θεωρείται αυτή η βιώσιμη συνεργασία και φιλία μεταξύ των δύο χωρών μας», διαβεβαιώνει.

Στη φιλία μεταξύ Βρετανίας και Ιταλίας αναφέρεται η Μέι στο άρθρο της στην La Repubblica, υπενθυμίζοντας ότι 600.000 Ιταλοί ζουν στη Βρετανία, αλλά και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών «σε πολλά ζητήματα της επικαιρότητας, από τη μάχη κατά του Ντάες ως τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης στη Μεσόγειο».

Η Μέι αναφέρεται επίσης στις ειδικές οικονομικές σχέσεις μεταξύ της χώρας της και των ευρωπαϊκών χωρών, σημειώνοντας για παράδειγμα ότι 400.000 Βρετανοί εργάζονται σε γερμανικές επιχειρήσεις και ότι 250.000 Γερμανοί σε βρετανικές.

Αναφέρεται επίσης στην ανάγκη «της στενότερης δυνατής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας», τονίζοντας ότι Ευρωπαίοι και Βρετανοί «αντιμετωπίζουν τις ίδιες παγκόσμιες απειλές της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».

Τέλος, η Μέι διαβεβαιώνει ότι επιθυμεί «να διασφαλίσει τα δικαιώματα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζουν στη Βρετανία και αυτά των Βρετανών πολιτών που ζουν σε άλλες χώρες μέλη το συντομότερο δυνατό».

Για το άρθρο της η Μέι επέλεξε την ιρλανδική εφημερίδα The Irish Times, την πολωνική Rzeczpospolita, τη σουηδική Dagens Nyheter, την ισπανική El Pais, την ιταλική La Repubblica, τη γαλλική Le Parisien και τη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X