ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Ευρώπη που μας προβληματίζει

του Στέλιου Στυλιανού*

Η Ευρωπαϊκή ένωση από την ημέρα ίδρυσης της αποτελούσε για πολλούς μια σημαντική ένωση μέσα από την οποία πολλοί πίστευαν ότι όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα ζούσαν με ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις βάσει αμοιβαίου συμβιβασμού και υποχωρήσεων.

Μέσα από τα χρόνια η Ευρωπαϊκή ένωση άρχισε να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα λόγω και των πολλών πολιτικών που αναπτύσσονται μέσα στην επικράτεια της Ευρώπης αλλά και λόγω των παγκόσμιων συμφερόντων που υπάρχουν από πολλές από τις χώρες της σε οικονομικά θέματα αλλά και σε θέματα γεωπολιτικής στρατηγικής για το ποιος θα υπερισχύσει για να επιβάλει την δύναμη του.

Η ένωση σήμερα λειτουργεί βάσει των συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων της οι οποίες κατά καιρούς προσπαθούν να επιβάλουν την άποψη τους στις πιο οικονομικά ευάλωτες χώρες αλλά και στις ανίσχυρες χώρες της ένωσης αυτής. Βλέπουμε την συνοχή της Ευρώπης να αντιμετωπίζει προβλήματα και να δημιουργείται μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων όπου υπερισχύει σχεδόν πάντα ο δυνατός ο οποίος πρώτα παίρνει μέτρα για το πώς να διαφυλάξει τα δικά του συμφέροντα και στην συνέχεια να κοιτάζει ποια μέτρα είναι τα πιο σωστά για το ευρύτερο καλό τόσο για την συνοχή της Ευρωπαϊκής ένωσης αλλά περισσότερο για την διαφύλαξη των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών.

Σημαντικό γεγονός για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη για να λειτουργήσει συλλογικά αποτελεί και η απόφαση της Βρετανίας  να αποχωρήσει από το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής ένωσης. Αυτό μας δείχνει ότι εάν και η Βρετανία βρισκόταν στο πυρήνα της Ευρώπης εδώ και πολλά χρόνια οι πολίτες της ψήφισαν την αποχώρηση της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή ένωση είτε γιατί πλέον πιστεύουν ότι δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα τους εντός Ένωσης είτε γιατί πιστεύουν σε μια πιο αυτόνομη πορεία στην οποία να μην είναι υποχρεωμένοι σε οτιδήποτε κάνουν στο εσωτερικό της χώρας τους να χρειάζονται την έγκριση της ένωσης.

Μέσα από αυτά φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα όχι λόγω του ότι οι πολίτες της δεν μπορούν να συνυπάρξουν αλλά λόγω του ότι αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μια ομάδα από 27 πλέον κράτη οι αποφάσεις δεν παίρνονται συλλογικά καθώς κάποιοι προσπαθούν να επιβάλουν την άποψη τους στους άλλους. Είναι καιρός πλέον οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να προβληματιστούν για το ποια Ευρώπη θέλουν για να μην υπάρξουν στο μέλλον και άλλες αποχωρήσεις που θα βάλουν σε κίνδυνο την διάλυση αυτού του οικοδομήματος που κτίστηκε με σκοπό την αμοιβαία συνεργασία.

*Φοιτητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση