ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:35
 

Τουσκ: Ήταν πολύ σημαντικό να κλείσει ο Βαλκανικός διάδρομος

Η ΕΕ ανέπτυξε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης

ΠΗΓΗ: skai.gr

Τη σημασία του «κλεισίματος» του Βαλκανικού διαδρόμου για την αντιμετώπιση του προσφυγικού εξήρε τη Δευτέρα, κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια, ο Ντόναλντ Τουσκ, δύο ημέρες πριν επισκεφθεί την Ελλάδα.

Πέρυσι, ο Πολωνός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε δηλώσει ότι το κλείσιμο των συνόρων ήταν απόφαση και των 28 κρατών - μελών της ΕΕ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού.

«O Βαλκανικός διάδρομος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
 
Όπως επισήμανε ο Τουσκ, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ «το 2015, ήσασταν στην πρώτη γραμμή της κρίσης, αντιμετωπίζοντας μια άνευ προηγούμενου εισροή μεταναστών και προσφύγων που προέρχονταν από την Τουρκία από την Ελλάδα. Είστε σε καλύτερη θέση πάνω απ’ όλους για να πείτε πόσο σημαντικό ήταν να κλείσει ο Βαλκανικός διάδρομος για να ανακτήσετε τον έλεγχο των συνόρων και κατά συνέπεια, τη σταθερότητα στην περιοχή».

Σύμφωνα με τον πολωνό αξιωματούχο η ΕΕ έχει αναπτύξει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και σήμερα, ο Βαλκανικός διάδρομος παραμένει πρακτικά κλειστός, χάρη και στις προσπάθειές των Σκοπίων.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτή η αμοιβαία επωφελής συνεργασία θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Ως εκ τούτου, είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις ανάγκες σας, είτε πρόκειται για ανθρωπιστική βοήθεια στις τοπικές κοινότητες, είτε με τη μορφή εξοπλισμού ή ανθρώπινου δυναμικού, μεταξύ άλλων και μέσω των συνόρων και του λιμενικού Σώματος της ΕΕ» ανέφερε ο Τουσκ.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X