ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:56
 

Οι προτεραιότητες του ΕΚ για το Brexit

Υιοθέτηση ψηφίσματος για τους στόχους της διαδικασίας αποχώρησης

Newsroom K

Τις προτεραιότητες τους για το Brexit παρουσιάζουν οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια, εν όψει της έναρξης των συνομιλιών για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές στη συνέχεια θα υιοθετήσουν ψήφισμα που θα ορίζει τους βασικούς προβληματισμούς τους και τους στόχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας αποχώρησης. 

Τι ορίζει το ψήφισμα

Το σχέδιο ψηφίσματος εστιάζει στη διασφάλιση των ίσων δικαιωμάτων για τους πολίτες της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία και τους Βρετανούς πολίτες που ζουν στην ΕΕ. Τονίζει, επίσης, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της ΕΕ μέχρι την επίσημη ημερομηνία αποχώρησής του και αυτό συνεπάγεται δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών υποχρεώσεων που μπορεί να επεκταθούν και πέρα από την ημερομηνία αποχώρησης.

Το ψήφισμα προειδοποιεί επίσης κατά της οιασδήποτε υποχώρησης σε ό, τι αφορά τη μελλοντική οικονομική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια και αντιτίθεται σε μία μορφή οικονομικής σχέσης που θα χαρακτηρίζεται από επί μέρους συμφωνίες ανά τομέα.

Τέλος, το κείμενο, σε ένδειξη καλής θέλησης, επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις για τις «μεταβατικές ρυθμίσεις» θα μπορούσαν να ξεκινήσουν κατά τη διάρκεια της περιόδου των δύο ετών που προβλέπει το άρθρο 50, αλλά μόνο εφόσον και όταν σημειωθεί σημαντική πρόοδος επί της συμφωνίας αποχώρησης.

Οι εν λόγω μεταβατικές συμφωνίες δεν θα πρέπει να διαρκέσουν πάνω από τρία χρόνια, προσθέτει το ψήφισμα. Σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές σχέσεις, αυτές θα μπορέσουν να καθοριστούν μόνο εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ, υπογραμμίζει το ψήφισμα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X