ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΞ: Προετοιμάζεται για το Brexit η Κύπρος

Πρέπει να επισπευθου΄ν οι διαδικασίες επισημαίνει ο Υπουργός Εξωτερικών

Newsroom K

Η Κύπρος πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες ώστε να είναι έτοιμη για τις διαπραγματεύσεις που αφορούν το Brexit, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι θα χρειαστεί και ένας δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη και θα ετοιμαστούν οι διαπραγματευτικές θέσεις.

Στις δηλώσεις του, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «σήμερα ενημέρωσα το Υπουργικό Συμβούλιο για την προετοιμασία μας για τη διαπραγμάτευση που πρόκειται να ακολουθήσει προσεχώς μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου βασιλείου για το Brexit.

Όπως ξέρετε, η επίκληση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας έχει γίνει από τη Μεγάλη Βρετανία. Στις 29 Απριλίου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 θα εγκρίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές τις οποίες θα προετοιμάσουμε στις 27 Απριλίου στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

Όπως αναμένεται η επιθυμία της ΕΕ είναι να γίνει πρώτα η διαπραγμάτευση για τη συμφωνία αποχώρησης και μετά η συμφωνία για τη μελλοντική σχέση. Πιθανόν αυτό να μην καταστεί δυνατόν διότι η Βρετανία επιθυμεί την παράλληλη διαπραγμάτευση και των δύο.

Για αυτό υπέδειξα στους συναδέλφους μου ότι πρέπει να επισπευτούν οι διαδικασίες οι δικές μας, για να είμαστε έτοιμοι και για τις δύο διαπραγματεύσεις, διότι αντιλαμβάνεστε το μέγεθος των θεμάτων για τα οποία πρέπει να μεριμνήσουμε για να είμαστε καλυμμένοι με την ετοιμασία των διαπραγματευτικών θέσεων που θα ακολουθήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές, εις τρόπο ώστε όλα τα θέματα που θα χειριστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει μέσα τις δικές μας θέσεις.

Ήδη τον Ιούλιο είχε οριστεί μια Υπουργική Επιτροπή, κάθε Υπουργείο έχει τους δικούς του αρμοδίους, η task force του Υπουργείου Εξωτερικών έχει ήδη προχωρήσει σε ένα πρώτο γύρο διαβουλεύσεων με τα Υπουργεία, θα χρειαστεί και ένας δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη και θα ετοιμαστούν οι διαπραγματευτικές θέσεις.

Ο κ. Μπαρνιέρ ήρθε στην Κύπρο, τα μέλη της ομάδας του Υπουργείου Εξωτερικών έχουν ήδη μεταβεί πολλές φορές στις Βρυξέλλες για να διαβουλευτούν με τη διαπραγματευτική ομάδα και πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι, μετά από τις αναγκαίες, επιπρόσθετες πληροφορίες που θα έρθουν από τα Υπουργεία, για να αντιμετωπίσουμε και τις δυο διαπραγματεύσεις.

Όσον αφορά τις Βρετανικές Βάσεις, η συμφωνία με την ΕΕ είναι ότι θα είναι μεν οι διαπραγματεύσεις αυτές υπό την αιγίδα της, όπως είναι μέσα στις κατευθυντήριες γραμμές, αλλά η ουσία της διαπραγμάτευσης θα γίνει διμερώς μεταξύ της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κυπριακής Κυβέρνησης εξαιτίας της εξειδίκευσης του θέματος.

Στόχος είναι η διασφάλιση της συνέχισης του πρωτοκόλλου 3 υπό άλλη μορφή, εις τρόπο ώστε με νομική βεβαιότητα οι πολίτες της Δημοκρατίας και άρα ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες που θα κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές των Βρετανικών Βάσεων θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X