ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:02
 

Ευρωπαϊκή διάκριση για το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών & Έρευνας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Europa Nostra ανακοίνωσαν σήμερα τους νικητές

Newsroom K

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Europa Nostra ανακοίνωσαν σήμερα τους νικητές των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά/ Βραβεία Europa Nostra για το 2017, την μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή ετήσια διάκριση στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι 29 βραβευθέντες από 18 χώρες επιλέχθηκαν για το σημαντικό τους έργο στους τομείς της αποκατάστασης, έρευνας, μακροχρόνιας προσφοράς και εκπαίδευσης, κατάρτισης και ευαισθητοποίησης. Το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας στην Λευκωσία είναι ανάμεσα στους φετινούς βραβευθέντες. Ανεξάρτητες επιτροπές εμπειρογνωμόνων εξέτασαν περισσότερες από 202 αιτήσεις  που είχαν υποβληθεί από οργανισμούς και ιδιώτες από 39 Ευρωπαϊκά κράτη και επέλεξαν τους νικητές.

Πολίτες απ'όλο τον κόσμο μπορούν τώρα να ψηφίσουν μέσω διαδικτύου για το Βραβείο του Κοινού και να προωθήσουν την υποψηφιότητα των βραβευθέντων της χώρας τους ή άλλης Ευρωπαϊκής χώρας. Όσοι ψηφίσουν έχουν την δυνατότητα να κερδίσουν ένα ταξίδι για δύο άτομα στην Φιλανδία και να παρευρεθούν σαν ειδικοί προσκεκλημένοι στην Τελετή Απονομής των Βραβείων που θα πραγματοποιηθεί στην ιστορική πόλη Turku στις 15 Μαΐου. Κατά την διάρκεια της τελετής θα ανακοινωθούν τα ονόματα των επτά νικητών των Grand Prix, στους οποίους θα απονεμηθεί το ποσό των €10,000, καθώς και το όνομα του  νικητή του Βραβείου του Κοινού που θα επιλεγεί ανάμεσα στα φετινά βραβευθέντα έργα.

«Συγχαίρω όλους τους νικητές. Τα επιτεύγματά τους αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά  την αφοσίωση πολλών Ευρωπαίων στην προστασία και διασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς τους. Τα έργα τους υπογραμμίζουν τον σημαντικό ρόλο της πολιτιστικής κληρονομιάς στην ζωή και την κοινωνία μας. Ιδιαίτερα σήμερα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τόσες κοινωνικές προκλήσεις, ο πολιτισμός είναι ζωτικής σημασίας στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης στην κοινή μας ιστορία και τις κοινές μας αξίες, καθώς και στην προώθηση της ανεκτικότητας, της αλληλοκατανόησης και της κοινωνικής αποδοχής. Το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 θα είναι μια ιδανική  ευκαιρία να επικεντρωθούμε σε αυτό που μας ενώνει σαν Ευρωπαίοι πολίτες – η κοινή μας ιστορία, ο πολιτισμός και η πολιτιστική κληρονομιά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να υποστηρίζει αυτό το βραβείο και άλλα πολιτιστικά έργα μέσω του προγράμματος Creative Europe», δήλωσε ο Tibor Navracsics, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εκπαίδευση, Πολιτισμό, Νεολαία και Αθλητισμό.

«Συγχαίρω θερμά τους φετινούς νικητές και χαιρετίζω όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτών των επιτευγμάτων σαν αποτέλεσμα των εντυπωσιακών τους ικανοτήτων, της αφοσίωσης τους και της μεγάλης τους γενναιοδωρίας. Συγκαταλέγονται πλέον ανάμεσα σε ένα επίλεκτο σύνολο 450 περίπου εξαιρετικών έργων που έχουν βραβευτεί από την Europa Nostra και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα τελευταία 15 χρόνια. Όλοι οι νικητές μας είναι η ζωντανή απόδειξη πως η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί οδηγό για την αειφόρο οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και μια πιο ανοικτή Ευρώπη. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 για να αναγνωρίσουν τα πολλαπλά οφέλη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της θεμελιώδους σημασίας της στην συνένωση κρατών, κοινοτήτων και πολιτισμών τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρώπης», δήλωσε ο Placido Domingo, διακεκριμένος  τενόρος και Πρόεδρος της Europa Nostra.

Οι νικητές των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς / Europa Nostra 2017 θα βραβευτούν σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση με οικοδεσπότες τον Ευρωπαίο Επίτροπο Tibor Navracsics και τον Μαέστρο Placido Domingo που θα ξεκινήσει αργά το απόγευμα στις 15 Μαΐου στην εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Turku. Στην  Τελετή Απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς αναμένεται να παρευρεθούν γύρω στα 1200 άτομα, που θα συμπεριλαμβάνουν επαγγελματίες στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, εθελοντές και υποστηρικτές απ΄ όλη την Ευρώπη καθώς και κορυφαίους εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών θεσμών, της φιλοξενούσας χώρας και άλλων χωρών μελών.

Οι νικητές θα παρουσιάσουν επίσης τα πολιτιστικά τους επιτεύγματα στην διάρκεια του Excellence Fair στις 14 Μαΐου στο Sigyn Hall του Μουσικού Ωδείου του Turku, και θα λάβουν μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις στο Συνέδριο Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Turku (11-15 Μαΐου). Το Συνέδριο, που διοργανώνεται από την Europa Nostra, θα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για δικτύωση και ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τις εξελίξεισ στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη με ιδιαίτερη έμφαση στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Νικητές Βραβείων 2017

Κατηγορία Αποκατάσταση
▪ St. Martin’s Chapel in Stari Brod, near Sisak, CROATIA  
▪ Baroque Complex and Gardens in Kuks, Hradec Králové region, CZECH REPUBLIC
▪ Ancient city of Karthaia, Island of Kea, GREECE
▪ Bastion of the Grand Master's Palace in Rhodes, GREECE
▪ White Pyramid in Rome, ITALY
▪ The King’s Road across Filefjell, NORWAY
▪ The Clérigos’ Church and Tower in Porto, PORTUGAL
▪ Cultural Palace in Blaj, Transylvania region, ROMANIA
▪ Cap Enderrocat Fortress, Mallorca, SPAIN
▪ Roof for the ruins of the Monastery of San Juan in Burgos, SPAIN
▪ Cromford Mills: Building 17, Derbyshire, UNITED KINGDOM

Κατηγορία Έρευνα
▪ Rode Altarpiece Research and Conservation Project, Tallinn, ESTONIA
▪ ‘Carnival King of Europe’, San Michele all’Adige, ITALY
▪ ‘Museum Piranesi’, Milan, ITALY
▪ Bosch Research and Conservation Project‘s-Hertogenbosch, THE NETHERLANDS

Κατηγορία Μακροχρόνιας Προσφοράς
▪ Mr. Ferdinand Meder, Zagreb, CROATIA
▪ Mr. Jim Callery, County Roscommon, IRELAND
▪ The Norwegian Lighthouse Society, NORWAY
▪ Mr. Zoltán Kallós, Transylvania region, ROMANIA

Κατηγορία Εκπαίδευση, Κατάρτιση & Ευαισθητοποίηση
▪ Erfgoedplus: Online heritage platform, Hasselt, BELGIUM
▪ Centre of Visual Arts and Research, Nicosia, CYPRUS
▪ Educational programme for Czech cultural heritage, Telc, Vysočina region, CZECH REPUBLIC
▪ Paavo Nurmi Legacy project, Turku, FINLAND
▪ Heritage Crafts Initiative for Georgia, Tbilisi, GEORGIA
▪ Cultural Heritage and Barrier-free Accessibility project, Berlin, GERMANY
▪ ilCartastorie: Storytelling in the archives, Naples, ITALY
▪ Jewish Cultural Heritage: Educational programme, Warsaw, POLAND
▪ Advanced Master in Structural Analysis of Monuments and Historical Constructions, European programme coordinated in Guimarães, PORTUGAL
▪ SAMPHIRE: Maritime heritage project in western Scotland, UNITED KINGDOM

Επίσης, Βραβεία Europa Nostra απονέμονται σε δύο εξέχοντα έργα στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς από δύο χώρες που δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα της ΕΕ Creative Europe.

Κατηγορία Αποκατάσταση: Kılıç Ali Paşa Hamam in Istanbul, TΟΥΡΚΙΑ
Κατηγορία Έρευνα: Philippe Stern’s Collection of Timekeepers, Geneva, ΕΛΒΕΤΙΑ

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X