ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:04
 

Γιούνκερ: Ασφάλεια, Άμυνα και Μετανάστευση στις προτεραιότητες της Συνόδου

Η ΕΕ θα απαντήσει με αποφασιστικότητα τις συζητήσεις για άμυνα, δήλωσε ο πρόεδρος Κομισιόν

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η ασφάλεια έναντι της τρομοκρατικής απειλής, η κοινή άμυνα της ΕΕ, η μετανάστευση και το κλίμα αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες της ατζέντας της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντα Γιούνκερ, ο οποίος ενημέρωσε πριν από λίγο την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν ξεκίνησε την τοποθέτησή του κάνοντας αναφορά στην τρομοκρατία, σημειώνοντας ότι η ΕΕ θα απαντήσει με αποφασιστικότητα και με επίσπευση των συζητήσεων για την άμυνα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

"Οι Ευρωπαίοι αναμένουν από την Ένωση να τους κρατήσει ασφαλείς από απειλές", εσωτερικές και εξωτερικές, είπε ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος θύμισε τις δεσμεύσεις των ηγετών στη Μπρατισλάβα και τη Ρώμη να ενισχύσουν την αμυντική τους συνεργασία τους και παρέπεμψε στο έγγραφο προβληματισμού της Κομισιόν σχετικά με το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας.

"Έχουμε όλα τα εργαλεία που χρειαζόμαστε στις Συνθήκες για να το κάνουμε αυτό, συμπεριλαμβανομένης της Μόνιμης Δομημένης Συνεργασίας - της `ωραίας κοιμωμένης της Συνθήκης της Λισαβόνας", είπε ο Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι το ΝΑΤΟ θα παραμείνει ακόμα και έτσι ο ακρογωνιαίος λίθος της άμυνας και της ασφάλειας της Ευρώπης, καθώς "η αντιπαλότητα δεν είναι επιλογή".

"Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να κάνει πολλά για να βελτιώσει τη δική της συνεργασία. Η απλή αλήθεια είναι ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει την κλίμακα και την πολυπλοκότητα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε. Και ούτε μπορούμε να στηριχθούμε σε καμία ξένη δύναμη. Δεν μπορούμε να αναθέσουμε αλλού την ασφάλεια μας", εξήγησε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

Τόνισε δε την ανάγκη να επενδύσουμε στην άμυνα με πιο αποτελεσματικό τρόπο: "οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπανούν ήδη δύο φορές περισσότερα από όλες τις χώρες της ΕΕ μαζί, ενώ η Ρωσία και η Κίνα αύξησαν δραματικά τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τα τελευταία χρόνια".

"Και το 90% των χρημάτων που επενδύουμε στην έρευνα και την τεχνολογία στον τομέα της άμυνας στην Ευρώπη δαπανάται χωρίς κανενός είδους συντονισμό. Αυτό οδηγεί σε αναποτελεσματικότητα και αλληλεπικάλυψη που θα μπορούσαν εύκολα να αποφευχθούν", σημείωσε.

"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο που πρότεινε η Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα θα στηρίξει τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών και θα διευκολύνει τη συνεργασία για την κοινή έρευνα και την αγορά εξοπλισμού και τεχνολογίας", είπε.

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ εξήγησε ότι η ΕΕ θα διαθέσει 590 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη της άμυνας έως το 2020 και 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από εκεί και πέρα.

Τόνισε δε ότι το Ταμείο είναι μια επενδυτική ώθηση για τη βιομηχανία και αποτελεί μια δήλωση προθέσεων προς τους πολίτες " που αναμένουν από εμάς να κάνουμε περισσότερα για να τα προστατέψουμε".

Τέλος ο Πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε εκτενώς στις χθεσινές αποφάσεις της Κομισιόν για το προσφυγικό, ζητώντας από τα κράτη μέλη να επιταχύνουν τις ενέργειές τους, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα, προειδοποιώντας ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να την εφαρμόζει.

Συνέδεσε δε την κλιματική αλλαγή με το μεταναστευτικό πρόβλημα εξηγώντας ότι αν η ΕΕ δεν επενδύσει τώρα στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος, θα πληρώσει στο μέλλον πολλαπλάσια όταν θα έρθει αντιμέτωπη με νέα κύματα μεταναστών εξαιτίας της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X