ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:27
 

Οι Ευρωβουλευτές έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τα fake news

H Επιτροπή αναζητεί λύσεις μέσα στην εκπαίδευση και όχι μέσα από τον έλεγχο των τεχνολογιών

ΠΗΓΗ: CNN

Οι ψευδείς ειδήσεις πλημμύρισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αποτελούν τη βασική πηγή πληροφόρησης των νέων. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, οι ευρωβουλευτές αναζητούν λύσεις μέσα στην εκπαίδευση και όχι μέσα από τον έλεγχο των τεχνολογιών.

Οι ευρωβουλευτές συγκεντρώθηκαν στην ολομέλεια στις 5 Απριλίου για την εξεύρεση μιας λύσης στη ρητορική μίσους και στην παραπληροφόρηση, που εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε μια εποχή κατά την οποία εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες στο Διαδίκτυο, το χάσμα βαθαίνει μεταξύ των σοβαρών μέσων ενημέρωσης που τηρούν μια αυστηρή δεοντολογία και των ανθρώπων που διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ή ακόμα και τη ρητορική του μίσους.

Στην ετήσια έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά ότι το 2016 ήταν η χρονιά της ρητορικής του μίσους και της δαιμονοποίησης. Σύμφωνα με τη μκο, τα στερεότυπα που ενθαρρύνουν διακρίσεις με βάση τη φυλή, το φύλο, τη θρησκεία, την απόρριψη του άλλου και των μειονοτήτων είναι πλέον κοινός τόπος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν σε ένα πράγμα: η λύση είναι περισσότερη εκπαίδευση.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει η κύρια πηγή πληροφόρησης για τους νέους. Οι ευρωβουλευτές θεωρούν ότι είναι αναγκαίο οι νέοι να μαθαίνουν να εντοπίζουν τις ψευδείς ειδήσεις και στο σχολικό πρόγραμμα να περιλαμβάνεται η ανάλυση των μέσων ενημέρωσης σχετικά με αυτές.

Η ροή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο είναι συνεχής και οι πλατφόρμες δεν έχουν τον χρόνο να ελέγξουν την ακρίβεια των πληροφοριών. Αυτό έχει ως συνέπεια οι χρήστες συχνά να εντυπωσιάζονται από μια είδηση, την οποία σπεύδουν να αναπαράξουν, χωρίς πλαίσιο και χωρίς ανάλυση. Ωστόσο η λογοκρισία δεν είναι εναλλακτική λύση, τονίζουν οι ευρωβουλευτές.

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια μίλησε ο Επίτροπος αρμόδιος για την Ψηφιακή Οικονομία 'Αντρους 'Ανσιπ, ο οποίος δήλωσε ότι θεωρεί απαραίτητη τη βελτίωση της εκπαίδευσης σε σχέση με τα μέσα ενημέρωσης και την πολιτική σκέψη. "Είναι καλύτερη η επικοινωνία με βάση τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την προστασία των μειονοτήτων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", τόνισε.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να ενεργεί έτσι ώστε το κοινοτικό δίκαιο να είναι σεβαστό, πρόσθεσε ο 'Ανσιπ ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της μελέτης του για το θέμα στις 10 Μαΐου στο πλαίσιο της αναθεώρησης μεσοπρόθεσμα της ενιαίας ψηφιακής αγοράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: CNN
X