ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:04
 

To ΕΚ ενέκρινε την έκθεση Muresan για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

H Kομισιόν πρότεινε σχέδιο προϋπολογισμού ύψους 160,6 δισ. Ευρώ για το 2018

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σήμερα, η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την εντολή για τριμερή συζήτηση σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ το 2018, με βάση την έκθεση που συνέταξε ο ευρωβουλευτής Siegfried Muresan (EPP), ο κύριος διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στις 30 Μαΐου, η Kομισιόν πρότεινε σχέδιο προϋπολογισμού ύψους 160,6 δισ. Ευρώ για το 2018, ποσό που αντιπροσωπεύει αύξηση 2,2 δισ. Ευρώ σε σύγκριση με το 2017.

"Πιστεύω ότι η πρόταση της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό της ΕΕ το 2018 αποτελεί μια καλή αφετηρία για τις φετινές διαπραγματεύσεις", δήλωσε ο Siegfried Muresan.

Όπως αναφέρει "η πρόταση επιτρέπει στον προϋπολογισμό να συνεχίσει να δημιουργεί βιώσιμη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στην ΕΕ, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια των πολιτών της και ταυτόχρονα αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της μετανάστευσης".

Ο Siegfried Muresan που έχει και την ιδιότητα του Επικεφαλής Εκπροσώπου του ΕΛΚ δήλωσε ότι από την αρχή της διαδικασίας του προϋπολογισμού, έχει τονίσει ότι η επένδυση στην έρευνα, την καινοτομία, τις υποδομές, τις ΜΜΕ και την εκπαίδευση είναι καθοριστικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να αυξηθούν τα κεφάλαια για το Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας Ορίζοντας 2020, Διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» και Erasmus +, καθώς τα προγράμματα αυτά θα συμβάλουν άμεσα στην επίτευξη αυτών των προτεραιοτήτων.

Το σχέδιο προϋπολογισμού περιλαμβάνει επίσης πρόσθετες πιστώσεις και προσωπικό για τους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων.

Ωστόσο, ο αρμόδιος ευρωβουλευτής δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη πεπεισμένος ότι αυτές οι αυξήσεις είναι αρκετές.

"Οι οργανισμοί πρέπει να ενισχυθούν και να διαθέτουν τα απαραίτητα επιχειρησιακά έξοδα και προσωπικό. Αυτό θα τους επιτρέψει να επιτύχουν τα πρόσθετα καθήκοντα και τις ευθύνες που έχουν αναλάβει τα τελευταία χρόνια και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε".

Ο στόχος μου είναι να διασφαλίσω ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα είναι εφοδιασμένος με τα απαραίτητα μέσα για την αντιμετώπιση των πιο πιεστικών ζητημάτων μας. Δεν θα δεχθούμε περικοπές σημαντικών προγραμμάτων για Ευρωπαίους πολίτες κατά τις προσεχείς διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο ", πρόσθεσε ο Siegfried Muresan.

Η εντολή για τριμερή διάλογο, μόλις ψηφιστεί στην ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα, είναι η πρώτη αντίδραση του Κοινοβουλίου στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2018, όπως παρουσιάστηκε από τον Επίτροπο Günther Oettinger στις 30 Μαΐου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X