ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χαν: Αποδοτικές οι βασικές υποδομές μεταφορών στην ΕΕ και Τουρκία

Απάντηση Επιτρόπου για την επέκταση Κεντρικού Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών στην Τουρκία

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

“Δεν θα κλείσει προσωρινά κανένα κεφάλαιο έως ότου η Επιτροπή επιβεβαιώσει ότι η Τουρκία προχώρησε σε πλήρη εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης.”

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, απάντησε στη γραπτή ερώτηση του Ευρωβουλευτή κ. Δημήτρη Παπαδάκη (ΕΔΕΚ,S&D) σχετικά με την επέκταση του Κεντρικού Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) στην Τουρκία σύμφωνα με την κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που υπέβαλε η Επιτροπή στο Συμβούλιο και στο Κοινοβούλιο

Ο κ. Παπαδάκης είχε επισημάνει ότι η Τουρκία, κατά παραβίαση των συμβατικών της υποχρεώσεων έναντι της Ε.Ε, που προκύπτουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, εφαρμόζει κατ’ εξαίρεση και κατά παράβαση της αρχής μη διάκρισης, περιοριστικά μέτρα εναντίον της Κυπριακής εμπορικής ναυτιλίας και αεροπλοΐας.

Οι εξαιρετικά δυσμενείς εμπορικοί περιορισμοί από την Τουρκία προς την Κυπριακή Δημοκρατία δημιουργούν στρεβλώσεις στην εφαρμογή του δίκαιου και ελεύθερου ανταγωνισμού και υπογραμμίζει ότι τα μέτρα αυτά προκαλούν σημαντικές αυξήσεις στο κόστος μεταφοράς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν οικονομικές απώλειες για την Κύπρο, καθώς και για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός της Ε.Ε.

Ο Επίτροπος Χαν απέφυγε να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση στα ερωτήματα του Ευρωβουλευτή σημειώνοντας ότι η επέκταση του κύριου ΔΕΔ-Μ στην Τουρκία εδράζεται σε σαφές οικονομικό σκεπτικό.

“H επέκταση αποτελεί δραστηριότητα που αφορά τον συντονισμό της ανάπτυξης βασικών υποδομών μεταφορών, έτσι ώστε οι βασικές υποδομές μεταφορών στην ΕΕ και την Τουρκία να σχεδιάζονται και να αναπτύσσονται κατά τρόπο που να καθιστά τις μεταφορές εμπορευμάτων και προσώπων αποδοτικές, ασφαλέστερες και ταχύτερες.”

Τονίζει ωστόσο ότι η Επιτροπή ενήμερη ότι συνεχίζεται η μη τήρηση του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης με την Τουρκία και ότι δεν πρόκειται να κλείσει προσωρινά κανένα κεφάλαιο έως ότου η Επιτροπή επιβεβαιώσει ότι η Τουρκία προχώρησε σε πλήρη εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης.

Τέλος, ο Επίτροπος υπογραμμίζει ότι Επιτροπή δεν συνήψε ποτέ σύμβαση με κονδύλια του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας για χρηματοδότηση λιμενικών ή αερολιμενικών υποδομών στην Τουρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X