ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:33
 

ΓεΣΥ: Παραμένουν οι διαφωνίες στα σημαντικά ζητήματα

Συμφωνήθηκε εντατικός διάλογος Επιστημονικών Εταιρειών – ΟΑΥ

Του Νικόλα Πέτρου

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 11.00 το πρωί της Τρίτης, η τρίωρη συνάντηση του Πρόεδρου Αναστασιάδη, με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, τον υπουργό Υγείας και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για τις εξελίξεις στο ΓεΣΥ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος κάλεσε για δεύτερη συνεχόμενη μέρα των ΠΙΣ προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στους προβληματισμούς του από τον ΟΑΥ και να διαφανεί κατά πόσο θα εξευρεθούν συγκλίσεις, προκειμένου τον ερχόμενο Ιούνιο να μπει σε εφαρμογή το ΓεΣΥ.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντηση ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανέφερε ότι έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος, τονίζοντας, πως στα θέματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας δεν απέχουν πολύ οι απόψεις των δύο πλευρών και είναι κοντά, ενώ παράλληλα έχει συμφωνηθεί όπως ο ΟΑΥ μπει σε εντατικό διάλογο με τις Επιστημονικές Εταιρείες για να διευκρινιστούν και να επιλυθούν, επιμέρους θέματα τα οποία έχουν θέσει αυτές. «Για παράδειγμα», συνέχισε, «στον κατάλογο δραστηριοτήτων εκεί που υπάρχουν παραλείψεις, λάθη και δεν έχουν υπολογιστεί σωστά να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις». Όσον αφορά την Ενδονοσοκομειακή Φροντίδα η οποία θα ενταχθεί στο ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου του 2020, ο υπουργός, είπε πως μετά το αίτημα των γιατρών να γίνει αυτός ο διάλογος, για τους επόμενους 3 - 4 μήνες, αφού πρώτα επιλυθούν τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπως το φαινόμενο της υπερεσκεψμότητας και πώς αυτό, θα επιλύεται δια μέσου μηχανισμού. Σχετικά με την προϋπόθεση που θέτουν οι γιατροί για άσκηση της ιδιωτικής ιατρική σε περιβάλλον ΓεΣΥ, ο υπουργός, ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι δεν προβλέπεται από το νόμο και πως δεν μπορεί όπως ερμηνεύεται να παραχωρηθεί.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Πέτρος Αγαθαγγέλου, δήλωσε πως έχουν αναγνωρίσει μέσα από αυτές τις διήμερες διαβουλεύσεις ότι η Κυβέρνηση έχει την πρόθεση να σμικρύνει το χάσμα το οποίο υπάρχει μεταξύ του ιατρικού κόσμου και του ΟΑΥ. Σημείωσε δε, πως παραμένουν ακόμη ουσιαστικές και θεμελιώδεις πτυχές που αφορούν το θέμα της ένταξης των ιατρών, προσθέτοντας παράλληλα, πως παραμένουν σταθεροί στην θέση τους ότι πρέπει να συμφωνηθούν όλα εφ΄όλης της ύλης. «Υπάρχουν», υπογράμμισε, «κάποιες συγκλίσεις οι οποίες δίνουν την καλή διάθεση και να προχωρήσουμε για περαιτέρω διευκρινήσεις, ωστόσο οι διαφωνίες παραμένουν και οι αποκλίσεις είναι εκεί». Τόνισε, πως η ιατρική κοινότητα θα πρέπει να ενημερωθεί έγκαιρα, για να προχωρήσουν και να αποφασίσουν, για την ένταξη τους στο ΓεΣΥ. Πρόσθεσε δε, πως τα χρονοδιαγράμματα είναι στενά, και στόχος πλέον είναι να προχωρήσει ο διάλογος με τις Επιστημονικές Εταιρείες για περεταίρω διευκρινίσεις, στις διαφωνίες τις οποίες έχουν καταθέσει. «Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι ως εντολοδόχοι ενός ψηφίσματος των πέντε αιτημάτων του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, δηλώνω ότι θα πρέπει να συμφωνηθούν όλα για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ποιότητα και να κάνουμε τη μεταρρύθμιση εφικτή, έτσι ώστε να είμαστε περήφανοι για ένα Σύστημα Υγείας το οποίο να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού», ξεκαθάρισε. Ο κ. Αγαθαγγέλου, κατέληξε, πως σε ουδεμία περίπτωση ο ΠΙΣ θα θέσει το οποιοδήποτε εμπόδιο για την ομαλή εφαρμογή του Συστήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νικόλα Πέτρου

Σχόλια αναγνωστών

Στο 7,6% υποχώρησε η ανεργία το 4ο τρίμηνο του 2018

«Άδικα προσπαθούμε να πείσουμε ότι είμαστε οικονομικό θαύμα στο διαλυμένο, λεηλατημένο από τα κόμματα ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  16:38

ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Σταθερή η κατάσταση στα Στροβίλια

«Aν η ΟΥΝΦΙΚΥΠ είχε κότσια, ας σταματούσε τους Τουρκαλλάες από το να κάνουν τέτοιες κινήσεις. »
knak  |  20:27

Στο 7,6% υποχώρησε η ανεργία το 4ο τρίμηνο του 2018

«Τέτοια νέα ενοχλούν το ΑΚΕΛ. Η επιθυμία του οποίου είναι η ανεργία να ήταν 30%. Μόνο τότε ικανοποιούνται ...»
ΑΚΑ  |  20:23

«Ωκεανίς» στην Ελλάδα: Φέρνει μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις

«Συνεχιζεται αυτη η ανοησια να δινονται ονοματα σε καθε συννεφο;»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  10:56

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X