ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Για τις τέσσερις ελευθερίες μίλησε ο Ακιντζί στις Βρυξέλλες

«Μετά το καλοκαίρι το τρένο μπορεί να φύγει» ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί

ΚΥΠΕ

Περισσότερη εργασία για την εναρμόνιση των Τ/κ με το ευρωπαϊκό κεκτημένο ζήτησε ο Μουσταφά Ακιντζίμ από τον Πρόεδρο της Κομισιόν, λέγοντας ότι μετά την επανέναρξη των συνομιλιών θα προσπαθήσουν για μεγαλύτερη συμφωνία σε σημαντικά κεφάλαια ώστε μετά να πάμε σε συνέχιση της Διάσκεψης της Γενεύης. Επίσης μίλησε για πιθανές εντάσεις σε περίπτωση που προχωρήσει το θέμα των υδρογονανθράκων "και δεν γίνει πεδίο συνεργασίας", ενώ επανέλαβε τις θέσεις της τουρκικής πλευράς για τις "τέσσερις ελευθερίες" των Τούρκων πολιτών στην Κύπρο.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης μιλούσε μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ και εκείνη με την Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι που είχε προηγηθεί. Ο κ. Ακιντζί δήλωσε ικανοποιημένος και από αυτές αλλά και από τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Με τον κ. Γιούνγκερ ανέφερε, συζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες ενώ μίλησε για τη σημασία που έχει η προετοιμασία των Τ/κ και των “θεσμών” τους για την ΕΕ. Είπε πως έχει δημιουργηθεί μια Ad hoc επιτροπή γι` αυτό το σκοπό υποστηρίζοντας ότι κάποτε η ε/κ πλευρά κωλυσιεργεί τις εργασίες της. Μάλιστα όταν οι διαπραγματεύσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες, που πηγάζουν από τους ίδιους (τους Ε/κ), το χρησιμοποιούν ως αφορμή για να εμποδίσουν εκπροσώπους της ΕΕ να συναντηθούν με “θεσμούς” της τ/κ πλευράς και τους εκπροσώπους τους, όπως είπε. “Την τελευταία περίοδο το ζήσαμε κι αυτό" ισχυρίστηκε.

“Θέλουμε, όταν φτάσουμε σε μια λύση, να μπούμε αμέσως στην κυκλοφορία του ευρώ. Χρειάζεται πολλή δουλειά για να γίνει αυτό”, ανέφερε.

Μετέφερε, είπε, για το θέμα αυτό όπως και για άλλα τις απόψεις του στον κ. Γιούνγκερ. “Βρήκαμε πολύ μεγάλη κατανόηση. Κατάλαβαν πολύ καλά και τα όσα είπαμε για τις δυσκολίες που υπήρξαν στη διαπραγματευτική διαδικασία”. Εξήγησε στον κ. Γιούνγκερ, συνέχισε, και το πως φτάσαμε στο σημείο να είμαστε προ της επανέναρξης των συνομιλιών. Στη διαδικασία από δω και πέρα θα εργαστούμε για να υπάρξει πρόοδος σε σημαντικά κεφάλαια που έχουν δημιουργήσει το κυπριακό πρόβλημα στην Κύπρο και θα δείξουμε μεγαλύτερο θάρρος για να έχουμε ακόμη μεγαλύτερες συγκλίσεις σε αυτά τα θέματα, σημείωσε. “Ελπίζω ότι μετά από αυτό θα συνέλθει και πάλι η Διάσκεψη της Γενεύης. Εκεί, όπως και την προηγούμενη φορά, θα υπάρχει εκπρόσωπος της ΕΕ ως παρατηρητής. Είναι έτοιμοι γι` αυτό”.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι οι Βρυξέλλες επιβεβαίωσαν ότι είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν τις σχέσεις τους με την τ/κ πλευρά, ως μία εκ των δύο ίσων πλευρών μιας λύσης. Επιθυμούν, συνέχισε, να κρατήσουν πάντοτε τα κανάλια επικοινωνίας με τους Τ/κ ανοικτά και να διατηρήσουν το διάλογο.

Στην ερώτηση δημοσιογράφου εάν στην συνάντηση με τον κ. Γιούνγκερ συζήτησε ένα χρονοδιάγραμμα για μια νέα Διάσκεψη της Γενεύης, ο κ. Ακιντζί είπε ότι αυτή τη φορά υπάρχει ένας χρονικός περιορισμός όσον αφορά την λύση και την πραγματοποίηση μιας νέας Διάσκεψης. Έκανε λόγο σε μονομερή βήματα της ε/κ πλευράς στα κοιτάσματα υδρογρονανθράκων, “στα οποία έχουμε και εμείς μερίδιο. Εάν αυτά τα βήματα προχωρήσουν, δυστυχώς, ακόμα και αν δεν το θέλουμε, θα γίνουν αιτία για νέες εντάσεις”. Επανέλαβε ότι ο ίδιος θέλει το θέμα αυτό να γίνει πεδίο συνεργασίας.

Κατά τον Τ/κ ηγέτη μετά από έναν με δύο μήνες, οι Ε/κ θα επικεντρωθούν στις προεδρικές εκλογές. “Βασικά επικεντρώθηκαν είναι πιο σωστό. Μπορώ να πω ότι είμαστε εν μέσω προεκλογικής περιόδου για τις Προεδρικές που θα γίνουν τον Φεβρουάριο. Από αυτή την άποψη οι μήνες Απρίλιος και Μάιος είναι πολύ σημαντικοί. Με το καλοκαίρι αυτό το τρένο μπορεί ακόμη μια φορά να φύγει, θεωρώ”.

Επανέλαβε την άποψη ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία της γενιάς του για λύση του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι πρέπει να αλλάξει η μεθοδολογία, τα ΗΕ να γίνουν πιο ενεργά, με την εκ του σύνεγγυς επαφή του Εσπεν Μπάρθ Έιντε με τις δύο πλευρές, τις εγγυήτριες χώρες και όταν χρειάζεται να συναντώνται και οι ηγέτες και οι διαπραγματευτές. Αλλά, είπε, πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουμε να βλέπουμε όλοι “το πακέτο”, εάν έχει ένα λογικό πλαίσιο και περιλαμβάνει την ισότητα, την ασφάλεια και την ελευθερία των Τ/κ, που θα μπορούσε να πάρει την έγκριση από την τ/κ κοινότητα. Σίγουρα, συνέχισε, το πακέτο – κατά την έκφρασή του – θα δουν η Τουρκία και η Ελλάδα ως εγγυήτριες χώρες για να το αξιολογήσουν. “Εγώ πιστεύω ακόμα ότι είναι εφικτό να εξευρεθεί ένας κοινός παρανομαστής για όλες τις πλευρές. Ομως ο χρόνος στενεύει όσο περνά”.

Ρωτήθηκε επίσης εάν πιστεύει ότι η ΕΕ, σε μια περίοδο που η Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ, μπορεί να γίνει ξανά ενωτική δύναμη συμβάλλοντας στην επίλυση του Κυπριακού και πως αντιμετωπίζεται από την ΕΕ το αίτημα της Άγκυρας για τις 4 ελευθερίες και το θέμα των εγγυήσεων. Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε ότι πρόκειται για θέμα ίσης αντιμετώπισης των Τούρκων και Ελλήνων πολιτών αλλά και την αναφορά στις δύο αυτές χώρες που υπήρχε στο Σύνταγμα του `60. Το θέμα, είπε, συζητήθηκε και από προηγούμενους ηγέτες και υπήρξε κατάληξη για το πως μπορούσε να υπάρξει ίση μεταχείριση χωρίς να χαλάσουν οι δημογραφικές ισορροπίες.

Κατά τον κ. Ακιντζί το τελευταίο διάστημα η ε/κ πλευρά έχει μεγαλοποιήσει το θέμα αλλά ο ίδιος είδε κατά τις επαφές του ότι είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία σε αυτό το θέμα. “Αρκεί να γίνει εργασία με καλή θέληση. Είναι προβοκατόρικο να θεωρείται ότι αυτό είναι αδύνατο και πως 80 εκ Τούρκων θα μπουν από την πίσω πόρτα στην ΕΕ. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα”. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει η συμφωνία τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας – ΕΕ.

Είναι φανερό επίσης, συνέχισε, ότι μια λύση στην Κύπρο θα είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για την ΕΕ και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι το θέλουν αυτό.

Στις συναντήσεις του, είπε, τόνισε ότι δεν θέλουν η λύση που θα βρεθεί στο μέλλον να προσαχθεί ενώπιον δικαστηρίων και να ακυρωθεί και τους υπενθύμισε τις υποσχέσεις της ΕΕ στους Τ/κ. “Στην Κύπρο υπάρχουν δύο πλευρές. Και στο μέλλον θα συνεχίσουν να υπάρχουν δύο πλευρές”. Το ψευδοκράτος, πρόσθεσε, σε περίπτωση λύσης θα μετατραπεί σε τ/κ συνιστώσα πολιτεία και με αυτή την ιδιότητα θα συνεχίσει να έχει επαφές με την Ευρώπη, κάτω από μια ομοσπονδιακή δομή. Με ικανοποίηση, σημείωσε, είδε ότι δεν διαφεύγει της ΕΕ ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο πλευρές και αυτό τον διαβεβαίωσαν.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι και η συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ αλλά και με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ήταν πολύ εποικοδομητικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση