ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιατί πλήττεται η διαφάνεια στο ποδόσφαιρο – Στοιχεία από εμπλεκομένους

Οι νέες αποκαλύψεις Χάρη Σαββίδη στη Βουλή, το έργο της Νομικής Υπηρεσίας και το παράπονο της Αστυνομίας

Του Παύλου Νεοφύτου

Το νηπιακό στάδιο, στο οποίο βρίσκεται η Κύπρος σε θέματα διερεύνησης καταγγελιών για στημένα παιχνίδια ποδοσφαίρου, κατέδειξαν τα όσα ειπώθηκαν την Τετάρτη (14 Ιουνίου) ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών. Στον απόηχο των όσων είχε καταλογίσει πρόσφατα ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και των αναφορών του πρώην στελέχους της Επιτροπής, Χάρη Σαββίδη, περί κυκλώματος συγκάλυψης στο κυπριακό ποδόσφαιρο, γεγονός που στάθηκε εφαλτήριο για να ξεκινήσει σχετική έρευνα από την Επιτροπή, η δεύτερη στη σειρά συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, υπό το θέμα «Οι πρόσφατες καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν ενδεχόμενες πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού» άνοιξε και φώτισε, σε μία μακρά, τρίωρη διαδικασία και σε κλίμα έντασης, μία βεντάλια ζητημάτων. Αν και προσεγγίστηκαν ακροθιγώς, εντούτοις κατέστη σαφές ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για περαιτέρω έργο από τους εμπλεκομένους και αρμοδίους, με κύριο ζητούμενο την επικράτηση της διαφάνειας στον χώρο του ποδοσφαίρου. Ένα άθλημα που χαρακτηρίστηκε στη σύσκεψη ως αγαθό των πολιτών, το οποίο χρήζει προστασίας.

Η «ξεδοντιασμένη» Επιτροπή

Στη Συνεδρία δόθηκε μεγαλύτερη έκταση στο θέμα της μη παροχής εξουσιών στην Επιτροπή Προστασίας και Δεοντολογίας του Αθλητισμού, ώστε να μπορεί να επιτελέσει το έργο της. Μάλιστα η Επιτροπη κατάθεσε ενώπιον των βουλευτών έγγραφα και επιστολές που έστελνε από το 2020 στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, για την ανάγκη τροποποίησης της νομοθεσίας και ενίσχυσης του νομοθετικού πλαισίου που τη διέπει. Αίσθηση προκάλεσε στους βουλευτές η παραδοχή του εκπροσώπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ότι το Υπουργείο έκρινε, χωρίς, όπως είπε, να λάβει καμία νομική γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία, ότι δεν έπρεπε να υιοθετήσει αυτές τις εισηγήσεις καθώς διεύρυναν τις εξουσίες της Επιτροπής. Παρέμβαση για το συγκεκριμένο θέμα έκανε και ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας και Δεοντολογίας του Αθλητισμού, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, προχωρώντας σε ακόμη μία καταγγελία προς τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. «Ό,τι και να κάνει η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασία τους Αθλητισμού, δεν στέκει νομικά. Ο νόμος δεν τη βοηθά», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτό το θέμα ήταν ένας λόγος για τον οποίο ήρθε σε ρήξη με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. «Μας αγνόησε παντελώς και σήμερα δικαιώθηκα πλήρως, όταν ο νυν ΠτΔ κάλεσε την Επιτροπή και της είπε ότι ''θα κάνω αυτά που έλεγε ο κ. Παπαχαραλάμπους για να μπορέσετε να λειτουργήσετε''», είπε. Σύμφωνα με τον κ. Παπαχαραλάμπους, όσες φορές έθετε ενώπιον του Προέδρου Αναστασιάδη τα προβλήματα της Επιτροπής, όπως την έλλειψη νομικού υπόβαθρου και την απουσία γραφείων, του απαντούσε «Άτε ρε Ανδρέα, κάμε την δουλειάν σου, και σιώπα». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Προστασίας και Δεοντολογίας του Αθλητισμού δεσμεύθηκε να υποβάλει στην Επιτροπή Θεσμών τις εισηγήσεις της για την τροποποίηση της νομοθεσίας, για ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου.

Νέες αποκαλύψεις από Σαββίδη: Βόμβες και απειλές σε μάρτυρες

Κι αυτήν τη φορά ο πρώην γραμματέας της Επιτροπής, Χάρης Σαββίδης, προέβη σε αποκαλύψεις, θέλοντας να καταδείξει τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν να οδηγηθούν κάποιοι υπαίτιοι για στημένα παιχνίδια σε δικαστήρια. Μάλιστα στο «προοίμιό» του είπε χαρακτηριστικά: «Όποιος εδώ μέσα πιστεύει ότι ζούμε σε έναν αγγελικό κόσμο, με αυτά που θα ακούσετε ούτε καν η Κολομβία δεν είμαστε». Εξήγησε ότι τον Οκτώβριο του 2020, τρεις μέρες μετά που η Επιτροπή διαβίβασε το πόρισμα Παπασταύρου στη Νομική Υπηρεσία, διέρρευσαν τα ονόματα στον Τύπο. Τον Φεβρουάριο του 2021 τού ανατέθηκε, μετά από την Επιτροπή Θεσμών, να συνεχίσει με το πόρισμα. Είπε –και σε αυτό το σημείο έθεσε θέμα τηλεφωνικών παρακολουθήσεων- ότι ενώ μιλούσε τηλεφωνικώς με μάρτυρες και έκλεινε μαζί τους ραντεβού συνάντησης, την παραμονή της κατάθεσης δύο δέχθηκαν βομβιστική επίθεση και ένας απειλήθηκε, με αποτέλεσμα να μην καταθέσουν.

Ποινική έρευνα κατά της επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων

Ο κ. Σαββίδης κατήγγειλε ότι η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων αρνήθηκε να του παραδώσει στοιχεία, όταν διενεργούσε έρευνα για στοιχηματική εταιρεία που βάσει μαρτυριών εμπλεκόταν σε στημένα παιχνίδια. Τότε διερωτήθηκε «ποιος ιδιώτης αύριο θα έρθει να πει το παραμικρόν και να μπει ως μάρτυρας, όταν η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων αρνείται να καταθέσει σε μια διορισμένη από το κράτος Επιτροπή;» Όταν η επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, Ιωάννα Φιάκκου, ανάφερε ότι αρνείται να τοποθετηθεί επί του θέματος, ξέσπασε μία έντονη συζήτηση, μεταξύ της βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου και της ίδιας. Η κα Χαραλαμπίδου είπε: «Έχετε συγκαλύψει και είστε υπόχρεα να δώσετε εξηγήσεις στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής. Η συγκάλυψη στοιχείων αποτελεί ποινικό αδίκημα». Η κ. Φιάκκου απάντησε αναφέροντας ότι η υποχρέωσή της είναι να καταθέσει στις αρμόδιες επιτροπές κάτι το οποίο πράττει, ζητώντας την παρέμβαση της Νομικής Υπηρεσίας να τοποθετηθεί, αποκαλύπτοντας ότι βρίσκεται κάτω από έρευνα των αρμόδιων αρχών για το θέμα. Τότε, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας είπε ότι το άτομο που έχει καταγγελθεί και διεξάγεται έρευνα εναντίον του δικαιούται να μην απαντήσει, γιατί ό,τι πει ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον του σε δικαστήριο.

Νομική Υπηρεσία: 900 Ευρώ η μεγαλύτερη καταδίκη

Σε δύο βασικά ερωτήματα κλήθηκε να απαντήσει η Νομική Υπηρεσία. Το πρώτο αφορούσε τον αριθμό των υποθέσεων χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων που έλαβε από το 2020 μέχρι σήμερα. Το δεύτερο, είχε να κάνει με το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι εν λόγω υποθέσεις. Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας είπε ότι δεν μπορεί να δώσει πληροφορίες που φωτογραφίζουν άτομα, όμως ανάφερε ότι από το 2020 μέχρι σήμερα έλαβαν 7 πορίσματα και μία επιστολή. Σημείωσε ότι έχουν κατατεθεί ενώπιον δικαστηρίου 8 υποθέσεις, για τις 4 το δικαστήριο προχώρησε σε καταδίκη με την επιβολή προστίμων. Τότε, κληθείσα να απαντήσει για το ύψος αυτών των προστίμων, η εκπρόσωπος απάντησε «900 ευρώ», για να εκφραστεί από μέλη της Επιτροπής η διαπίστωση ότι είναι φτωχά τα αποτελέσματα όσον αφορά τη δίωξη σοβαρών υποθέσεων. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, από το 2017 η Νομική Υπηρεσία επεσήμανε προβλήματα στην διεκπεραίωση του ανακριτικού έργου. «Τους είπαμε να φέρουν ειδικό από την Ουέφα, για να υπάρχει εμπειρογνωμοσύνη. Εντοπίσαμε κενά, και δεν θα πω για τις παρακολουθήσεις. Πρόσφατα, έλαβα οδηγίες και ετοιμάστηκε ένας οδηγός προς τις ανακριτικές αρχές, πώς να βγάζουν σωστά εντάλματα, για να αποφεύγονται λάθη. Πάντα γίνονται λάθη και αυτό γίνεται για να τα περιορίσουμε», είπε.

Αστυνομία: «Κανείς δεν είναι πρόθυμος να δώσει κατάθεση»

Το δικό της κομμάτι στο παζλ, που περιγράφει το μέγεθος της ατιμωρησίας ενόχων, έδωσε και η Αστυνομία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, υπήρξαν 96 εκθέσεις από την Ουέφα, από το 2011 μέχρι το 2023. 90 διερευνήθηκαν και δεν προέκυψε κάτι. Όσον αφορά το θέμα της διερεύνησης, τόνισε ότι ενώ αθλητικοί παράγοντες προβαίνουν σε δημόσιες καταγγελίες στα ΜΜΕ, όταν η Αστυνομία τους καλεί να δώσουν καταθέσεις, δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα. «Κανείς δεν είναι πρόθυμος να δώσει κατάθεση, ούτε διαιτητές, ούτε ποδοσφαιριστές», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης ανάφερε ότι η Αστυνομία δεν λαμβάνει απαντήσεις από χώρες που τους ζητούνται στοιχεία, κυρίως από τις χώρες της Ασίας

Κούμας: «Δεν υπάρχει κανένας κρυμμένος φάκελος στην ΚΟΠ»

Ο πρόεδρος της ΚΟΠ, Γιώργος Κούμας, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης εμφανίστηκαν νέα στοιχεία και ανυπόστατες κατηγορίες από τον Χάρη Σαββίδη, ότι η ΚΟΠ απέκρυπτε φάκελους και ότι η Ομοσπονδία έχει κύκλωμα με την Ουέφα. «Για εμάς είναι ανυπόστατοι ισχυρισμοί», τόνισε. «Αυτούς τους υποτιθέμενους φακέλους που υποτίθεται αποκρύψαμε, ο κ. Σαββίδης, αφού ήταν μέλος της Επιτροπής, γιατί δεν τους παρέδωσε; Σήμερα η ΚΟΠ είναι υπό διερεύνηση από την Επιτροπή Προστασίας και Δεοντολογίας του αθλητισμού και θα σεβαστούμε την έρευνα», είπε.

Επίσης σημείωσε: «Εμείς όταν είδαμε ότι ήταν πάρα πολύ δύσκολο από την Αστυνομία να εξιχνιαστούν χειραγωγημένοι αγώνες σε συνεννόηση με την Ουέφα, φέραμε στην Κύπρο τον κ. Μαρσιλιάνο της Interpol, ο οποίος είχε επαφή με τις αρμόδιες Αρχές για τρεις μέρες, αυτό έγινε το 2018. Ανέλυσε πώς γίνονται οι φάκελοι και πώς βγαίνουν τα αποτελέσματα, για να γνωρίζουμε και εμείς και η Αστυνομία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Και εκείνο που διαφάνηκε είναι ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Όταν έρχονται φάκελοι, παραδίδονται στην Αστυνομία και δηλώνω ευθαρσώς ότι δεν υπάρχει κανένας κρυμμένος φάκελος από την ΚΟΠ. Ήρθαμε από μόνοι μας ως ΚΟΠ και κάναμε τους δικούς μας κανονισμούς που είναι αυστηρότατοι. Είναι πρόστιμο, μετά αφαίρεση βαθμών, διαβάθμιση και μετά διαγραφή. Τα κάναμε για να συγκρατήσουμε το φαινόμενο. Ευχαρίστως να καταθέσουμε στοιχεία. Δεν θέλω να κάνουμε παιχνίδι εντυπώσεων. Είμαστε υπό διερεύνηση και για αυτό δεν θα σας δείξω τα στοιχεία που έχω εδώ».

Σύμφωνα με τον κ. Κούμα, η ΟΥΕΦΑ διερευνά την Α’ Κατηγορία, τη Β’ Κατηγορία και το Κύπελλο, προσθέτοντας ότι τα φιλικά παιχνίδια δεν τα ελέγχει και δεν στέλνει ειδοποιήσεις.

«Έχουν εξεταστεί σε Κύπρο και εξωτερικό οι καταγγελίες εναντίον μου χωρίς να προκύψει κάτι»

Πέρα από τα στημένα παιχνίδια, οι βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών άνοιξαν στη Συνεδρίαση και το κεφάλαιο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Κάτω από το μικροσκόπιο των βουλευτών τέθηκαν οι καταγγελίες που φέρουν τον πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) κ. Γιώργο Κούμα να έχει αναπτύξει επιχειρηματικές δραστηριότητες:

Α) στον τομέα της πώλησης τηλεοπτικών δικαιωμάτων αθλητικού περιεχομένου καθώς και

Β) στον τομέα της παραγωγής-μετάδοσης τηλεοπτικών αθλητικών γεγονότων στην Κύπρο στα οποία περιλαμβάνονται και ποδοσφαιρικοί αγώνες.

Ο κ. Κούμας απάντησε ότι για τα θέματα αυτά έχει εξεταστεί τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, χωρίς να προκύψει οτιδήποτε εναντίον του. Επίσης ο πρόεδρος της ΚΟΠ είπε ότι δεν έχει καμία σχέση με την ABC, την εταιρεία που κάνει τις παραγωγές αθλητικών αγώνων για λογαριασμό της ΚΟΠ (ΚΟΠ TV), και το στέλνει στην ΑΤΗΚ.

Για τις σχέσεις ΚΟΠ – Cyta ο Γιώργος Κούμας απάντησε: «Τα δικαιώματα ανήκουν στις ομάδες, όχι στην ΚΟΠ. Το 2015 υπήρχαν μικρομεσαία σωματεία που ήταν άστεγα. Θα υπήρχε πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων. Μιλήσαμε με τις πλατφόρμες και καταλήξαμε σε συμφωνία με την Cyta. Για τον τρόπο που διανέμονται τα λεφτά, υπάρχουν κάποιοι παράμετροι. Υπάρχουν ιδιωτικά συμφωνητικά με τις ομάδες που είναι στο πακέτο της ΚΟΠ. Έγινε από ανάγκη για να μην έχουμε σωματεία άστεγα».

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Αγγελίδης, Υπεύθυνος ασφάλειας ΚΟΠ και αδερφός του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, είπε «ναι, είμαι αδελφός του Σάββα Αγγελίδη, αλλά δεν έχουμε καμία επαφή ως Ομοσπονδία με την εισαγγελία, άρα δεν έχουμε θέμα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση