ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έντονη η πολεμική παρουσία μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή

Οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή δείχνουν τη γεωπολιτική αξία της Κύπρου, δήλωσε ο ΥΠΑΜ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η συγκέντρωση μεγάλης πολεμικής παρουσίας, από πλευράς μεγάλων δυνάμεων, στην περιοχή δείχνει το ενδιαφέρο τους για να μην κλιμακωθεί περαιτέρω η ήδη πολεμική κατάσταση στη γειτονιά μας και σε αυτή τη διάσταση των εξελίξεων αποδεικνύεται η γεωπολιτική αξία της Κύπρου, γιατί είμαστε ο ενδιάμεσος σταθμός για φυγή πολιτών που βρίσκονται σε εμπόλεμες περιοχές, προς τις πατρίδες τους, δήλωσε στη ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ και την εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ο υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας.

Την ίδια ώρα σημείωσε ότι για την ώρα αυτές οι ροές πολιτών μέσω της Κύπρου είναι σε χαμηλούς αριθμούς, όμως η Κυπριακή Δημοκρατίας έχει εκπαιδευμένο προσωπικό και τις αναγκαίες δομές, ώστε να ανταποκριθεί και σε μεγάλους αριθμούς, σε περίπτωση που η κατάσταση στη Μέση Ανατολή εκτροχιαστεί.

Η ΚΔ μπορεί να ανταποκριθεί και σε μεγάλους αριθμούς επαναπατρισμών, σε περίπτωση που η κατάσταση στη Μέση Ανατολή εκτροχιαστεί, είπε ο υπουργός Άμυνας.

Ο κ. Γιωργάλλας αναφέρθηκε στις διεθνείς συνεργασίες της Εθνικής Φρουράς, είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είτε σε επίπεδο τρίτων χωρών (ΗΠΑ, Αίγυπτος και Ισραήλ), περιγράφοντας την ίδια ώρα την εξωστρέφεια που τη χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια, ώστε να έχει ενεργό ρόλο σε κρίσεις της περιοχής μας, όπως στη Συρία στο παρελθόν και σήμερα στο Ισραήλ.

Συγκέντρωση πολεμικών στην Α. Μεσόγειο

Η έκδηλη ανησυχία για στρατιωτική εμπλοκή πέραν της Χαμάς λειτουργεί ως μαγνήτης για τη συσσώρευση ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων δυτικών χωρών, με πρώτη τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, οι οποίες μετακινούν στην ευρύτερη περιοχή ασυνήθιστα μεγάλο όγκο στρατιωτικών δυνάμεων. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες στρατιωτικές πηγές, που επικαλείται δημοσίευμα της «Κ» και του Απόστολου Τομαρά, δυτικά της Πάφου παρατηρείται μεγάλη συσσώρευση ναυτικών μονάδων επιφανείας με τεράστια δύναμη πυρός από θάλασσα και αέρα. Στρατιωτικές δυνάμεις που θεωρείται βέβαιο πως θα εμπλακούν στις εχθροπραξίες και στα σενάρια που θέλουν συνασπισμό ακραίων μουσουλμανικών στοιχείων της περιοχής κατά του εβραϊκού κράτους. Η όλη κατάσταση εκ των πραγμάτων αγγίζει και την Κύπρο, παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις για εμπλοκή της μόνο στο ανθρωπιστικό κομμάτι της κρίσης. Από την άλλη, ουδείς μπορεί να αγνοήσει τον απροσδιόριστο παράγοντα της χρονικής διάρκειας των εχθροπραξιών αλλά και του εύρους των πολεμικών συγκρούσεων.

Αμερικανικός στόλος

Ήδη στην περιοχή έχει αφιχθεί ένα από τα αεροπλανοφόρα του στόλου των ΗΠΑ, το «Gerald R. Ford», το οποίο χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη πολεμική μηχανή στο είδος της. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» βρίσκεται δυτικά της Κύπρου έχοντας ως συνοδεία έξι πολεμικά πλοία, τρία καταδρομικά τα: (K/Δ) Normandy, (K/Δ) «Ramage» και (Κ/Δ) «F. Roosevelt», δύο αντιτορπιλικά τα: (A/T) «Thomas Hudner» και (A/T) «Carney» και το πλοίο γενικής υποστήριξης (ΠΓΥ) «Medgar Evers». Το αεροπλανοφόρο έχει πλήρωμα 5.000 άτομα και στο κατάστρωμά του μεταφέρει 75 αεροσκάφη έτοιμα προς απογείωση. Η δύναμη που μεταφέρει το «Gerald R. Ford» αυξάνει την παρουσία της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ στην περιοχή μιας και υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης μαχητικών αεροσκαφών F-35, F-15, F-16 και A-10 ενός αεροσκάφους για βομβαρδισμό τεθωρακισμένων και άλλων επίγειων στόχων. Η αμερικάνικη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο θα αυξηθεί περαιτέρω αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που έχουν μεταδοθεί για δεύτερο αεροπλανοφόρο που αναμενόταν να αποπλεύσει την περασμένη Παρασκευή από το Νόρφολκ της Βιρτζίνια. Η πλευρά των ΗΠΑ φαίνεται, όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, να ανησυχεί για την εκτόξευση ρουκετών από τη λιβανέζικη, φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ προς το βόρειο Ισραήλ.

Το USS Eisenhower, είναι το δεύτερο αεροπλανοφόρο που αποφάσισαν να στείλουν οι ΗΠΑ στην περιοχή (φωτ.: Reuters).

Γάλλοι, Βρετανοί, Ρώσοι

Στην ευρύτερη περιοχή παρουσία έχει και η Γαλλία με μια ναυτική μονάδα επιφανείας, παρουσία η οποία ωστόσο αναμένεται να αυξηθεί εάν και εφόσον η κρίση δεν υποχωρήσει. Δυτικά της Κύπρου πλέει το τελευταίο διάστημα η φρεγάτα του γαλλικού πολεμικού ναυτικού (Φ/Γ) «Surcouf» ενώ κάποιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο και για το ιταλικό πολεμικό πλοίο «Elettra». Όπως συνέβη στο παρελθόν και σε παρόμοιες κρίσεις, η Γαλλία στέλνει στην περιοχή της Μεσογείου το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle». Στην ευρωπαϊκή παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προστεθεί και η Βρετανία, η οποία ωστόσο δεν έχει ανακοινώσει επίσημα αποστολή πολεμικών ναυτικών μονάδων. Δημοσίευμα των Times υποστήριζε την περασμένη Παρασκευή πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα στείλει δύο σκάφη του Βασιλικού Ναυτικού και κατασκοπευτικά αεροπλάνα για να στηρίξει το Ισραήλ. Στις βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι αεροπορικές, οι οποίες χρησιμοποιούν τις βάσεις στην Κύπρο για πτήσεις επιτήρησης, όπως έγινε στην κρίση το 2013. Στον αντίποδα των πολεμικών δυνάμεων, προς υποστήριξη του Ισραήλ βρίσκονται τα πολεμικά πλοία της Ρωσίας που σταθμεύουν μόνιμα στη ναυτική εγκατάσταση στην Ταρτούς της Συρίας. Με τη συμφωνία του 2017 η βάση μπορεί να φιλοξενήσει 11 πολεμικά πλοία –μεταξύ αυτών και πυρηνοκίνητα.

Κύπρος και Ε.Φ.

Στη συριακή κρίση για πρώτη φορά η Εθνική Φρουρά συμμετείχε ενεργά στο πλευρό του δυτικού συνασπισμού παρέχοντας στρατιωτικές διευκολύνσεις. Μάλιστα, την περίοδο εκείνη παρατηρήθηκε η ανάπτυξη αντιαεροπορικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς προς κάλυψη συγκεκριμένων στόχων κυρίως βρετανικού ενδιαφέροντος. Στην παρούσα φάση και προκειμένου να καθησυχαστούν οι όποιες ανησυχίες στρατιωτικές πηγές έλεγαν στην «Κ» πως η κατάσταση που επικρατεί στην Ε.Φ. είναι η συνήθης. Στην περίπτωση όμως που οι εξελίξεις το απαιτούν και εφόσον υπάρξει ανάγκη και αίτημα, η Κύπρος θα ακολουθήσει την πρακτική του 2013, όταν ξεκάθαρα συντάχθηκε στο πλευρό του δυτικού συνασπισμού. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι σήμερα δεν έχει ζητηθεί η παραχώρηση διευκολύνσεων για παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων άλλων χωρών επί κυπριακού εδάφους. Ενδεχόμενος τα δεδομένα να διαφοροποιηθούν, σημείωναν οι ίδιες πηγές, εάν προκύψει ανάγκη δημιουργίας ανθρωπιστικής γέφυρας για τη μετακίνηση Αμερικανών πολιτών ή άλλων χωρών από την περιοχή. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται η συνδρομή –κυρίως αμερικανικών– στρατιωτικών δυνάμεων κάτι που έχει συμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις και στο παρελθόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση