ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:15
 

Η Βουλή καταψήφισε τις προτάσεις για οριζόντια ψηφοφορία

Με τρεις προτάσεις νόμου επιχειρείτο η αλλαγή των εκλογικών νόμων

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Οι τρεις προτάσεις νόμου, με τις οποίες επιχειρείτο η αλλαγή των εκλογικών νόμων με εισαγωγή της οριζόντιας ψηφοφορίας στις δημοτικές εκλογές, τις βουλευτικές και τις ευρωεκλογές, καταψηφίστηκαν από την πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής.

Η πρόταση νόμου του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα για καθιέρωση διαδικασίας οριζόντιας ψηφοφορίας για την εκλογή δεκαπέντε βουλευτών επικρατείας από το σύνολο του εκλογικού σώματος, αποσύρθηκε από τον εισηγητή της στο πλαίσιο της τοποθέτησης του επί του συνόλου των νομοθετημάτων που αφορούσαν τους εκλογικούς νόμους.

Η πρόταση νόμου ΔΗΣΥ για τροποποίηση του περί Δήμων Νόμου, ώστε να θεσμοθετηθεί διαδικασία οριζόντιας ψηφοφορίας για την ανάδειξη των συμβουλίων των δήμων καταψηφίστηκε με 15 υπέρ, 28 εναντίον και 2 αποχές.

Η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης για τροποποίηση του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμου, ώστε να θεσμοθετηθεί διαδικασία οριζόντιας ψηφοφορίας κατά τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, καταψηφίστηκε με 17 ψήφους υπέρ, 27 εναντίον και 1 αποχή.

Η Πρόταση Νόμου επίσης του κ. Περδίκη για τροποποίηση του περί της Εκλογής των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νόμου, ώστε να θεσμοθετηθεί διαδικασία οριζόντιας ψηφοφορίας κατά τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταψηφίστηκε με 18 ψήφους υπέρ και 26 εναντίον.

Τροπολογία που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ στην εισαγωγή της οριζόντιας ψηφοφορίας στις ευρωεκλογές καταψηφίστηκε με 14 ψήφους υπέρ και 29 εναντίον.

Πώς σχολιάζουν οι βουλευτές

Στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως οι πολίτες πρέπει να είναι πάνω από κόμματα και διερωτήθηκε πριν από πόσες δεκαετίες τόλμησε κάποιος να κατέβει σε εκλογές για Δήμαρχος βάζοντας το σήμα του κόμματος του.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής ανέφερε ότι «το ενδιαφέρον μας δεν είναι όψιμο», προσθέτοντας ότι υπάρχει συνεδριακή απόφαση για την οριζόντια.

«Αφουγκραζόμενοι τα μηνύματα της κοινωνίας των πολιτών, διατηρούμε την ίδια πολιτική θέση», συνέχισε και διατύπωσε τη θέση ότι η εισαγωγή της οριζόντιας όχι μόνο δεν αποδυναμώνει, αλλά ενδυναμώνει τη φωνή των πολιτών.

Ο κ. Νουρής είπε πως ο ΔΗΣΥ υποστηρίζει την πρόταση Γιώργου Περδίκη για εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας από τις Ευρωεκλογές, προσθέτοντας πως το κόμμα του είναι υπέρ του εκσυγχρονισμού των πολιτειακών διαδικασιών.

Ο κ. Περδίκης αναφερόμενος στις αντίθετες θέσεις για εισαγωγή της οριζόντιας, διερωτήθηκε αν «θέλουμε να ψηφίζουν μόνο τα κομματόσκυλα».

«Οι πολίτες μας εγκαταλείπουν στρέφονται στην αποχή με αποστροφή», συνέχισε προσθέτοντας ότι με την οριζόντια κανένας δεν θα απαγορεύσει σε κάποιον να ψηφίσει το κόμμα του και μόνο.

Ο κ. Περδίκης είπε ακόμα ότι σε έρευνα που έγινε φάνηκε ότι στο Λουξεμβούργο που έχει θεσμοθετηθεί η οριζόντια ή αποχή είναι 8%. Η μη εισαγωγή της οριζόντιας βολεύει κάποιους που πολιτεύονται στο κομματικό ακροατήριο, συνέχισε αναφέροντας ότι η οριζόντια ψηφοφορία είναι το φάρμακο στην αποχή.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου αφού ανέφερε ότι η φθορά της πολιτικής ζωής είναι γεγονός, παρατήρησε ότι η φθορά προκαλείται με την ανακολουθία λόγων και έργων και την εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων.

Συνεχίζοντας είπε πως το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να συζητήσει τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος και εξέφρασε την άποψη ότι η εισήγηση για οριζόντια ψηφοφορία εδράζεται στην έκφραση θυμού για τα προβλήματα του πολιτικού συστήματος, αλλά δεν προσφέρει θεραπεία.

Περαιτέρω η κ. Μαύρου ανέφερε ότι στην Ευρώπη, η επιλογή προσώπων και όχι πολιτικών αποτελεί πισωγύρισμα, καθώς κρίνεται ότι υποθάλπει τις πελατειακές σχέσεις.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η οριζόντια θα επιτείνει την αποπολιτικοποίηση και θα ευνοήσει υποψηφίους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, πρόσβαση στα ΜΜΕ και που θα επιστρέψει τη δημοκρατία στην ελίτ, όπως συνέβαινε σε περασμένους αιώνες.
Έκανε επίσης λόγο για ευκαιριακές και επιφανειακές προσεγγίσεις «για να περάσουμε και αυτές τις εκλογές».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε πως με την οριζόντια ενισχύεται η εκλογή των προσώπων και λιγότερο των κομμάτων, κάτι που ακούγεται εκ πρώτης όψεως θετικά, όμως αυτή η εικόνα είναι παραπλανητική, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι θα αναδεικνύονται πρόσωπα που δεν είναι δεσμευμένα με προγράμματα κάτι που θα συνιστά αποδυνάμωση των πολιτών και εξέφρασε την άποψη ότι ο πολίτης που γίνεται εκλογέας και όχι ψηφοφόρος, δεν μπορεί να διαμορφώσει πολιτικές.

Είπε ακόμα ότι πρέπει να καλλιεργηθούν στον πολίτη αρχές και αξίες με ξεκάθαρο ρόλο των κομμάτων και ανέφερε ότι η οριζόντια ψηφοφορία θα προσφέρει στα μεγάλα κόμματα το δικαίωμα, χειραγώγησης του εκλογικού σώματος υπέρ ορισμένων υποψηφίων και θα συνιστά οπισθοδρόμηση και πλήγμα στη δημοκρατία και νόθευση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος επανάλαβε τη σταθερή και πάγια θέση της ΕΔΕΚ να τηρείται η συμφωνία Κυρίων να μην αλλάζει ο εκλογικός νόμος ένα χρόνο πριν τις εκλογές.

Είπε πως με την οριζόντια ελλοχεύει ο κίνδυνος χειραγώγησης των ψηφοφόρων, ενώ παραβιάζεται η πανανθρώπινη αξία ένας άνθρωπος μία ψήφος.

Αναφερόμενος σε κλασματοποίηση της ψήφου, όπως προβλέπεται στις προτάσεις νόμου, είπε πως η ψήφος δεν μπορεί να μετρά με κλασματοποίηση για το κόμμα και ολόκληρη για το πρόσωπο.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση νόμου που αποσύρθηκε είπε πως αυτή θα ανέτρεπε το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως υποτίθεται ότι όλοι θέλουμε να συμμετέχουν οι πολίτες και θέλουμε να διευρύνουμε τις επιλογές.

Πρόσθεσε ότι οι πολίτες άφησαν πίσω τους τα περιορισμένα κομματικά πλαίσια και εξέφρασε την άποψη ότι τα κριτήρια με τα οποία οι πολίτες ψηφίζουν είναι σύνθετα.

Με το ισχύον εκλογικό σύστημα και ο πιο ικανός άνθρωπος της Κύπρου να παρουσιαστεί ως ανεξάρτητος είναι καταδικασμένος να χάσει, καθώς υπερισχύει η λογική ότι όλα πρέπει να περνούν μέσα από τα κόμματα.

Είπε ακόμα ότι με την οριζόντια δεν αφαιρείται η αρχή ένας άνθρωπος μια ψήφος, αλλά ενισχύεται.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμα πως «αν είσαστε ειλικρινείς για τα πολιτικά πρόγραμμα, όταν θα έρθει η πρόταση νόμου για το ανακλητό αναμένω ότι θα την ψηφίσετε».

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε πως ο συνωστισμός των προτάσεων νόμου φανερώνει την ανάγκη για αλλαγή. Αφού παρατήρησε πως από μόνο του το εκλογικό σύστημα δεν θα εξαλείψει την αποστροφή των πολιτών και την αποχή, εξέφρασε την άποψη ότι οι πολίτες απομακρύνονται από τις κάλπες επειδή αποστρέφονται τα κόμματα ως μηχανισμούς εξυπηρέτησης συμφερόντων και όχι ως θεσμούς παραγωγής πολιτικής. Δήλωσε πως η Αλληλεγγύη υπερψηφίζει τις προτάσεις Περδίκη και καταψηφίζει την τροπολογία ΔΗΣΥ.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε πως αν θεσμοθετηθεί η οριζόντια ψηφοφορία το πολιτικό σύστημα δεν θα γίνει πιο δημοκρατικό, αλλά θα γίνεται πριμοδότηση υποψηφίων από τα μεγάλα κόμματα για να ελέγχουν τα μικρότερα κόμματα.

Με την οριζόντια θα μετατραπούν οι εκλογές σε τυχοδιωκτικά παιγνίδια που θα εξυπηρετούν μόνο προσωπικά συμφέροντα, συνέχισε παρατηρώντας ότι κάποιοι βλέποντας το πολιτικό τους τέλος θέλουν να τους στηρίξουν τα μεγάλα κόμματα.

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Άννα Θεολόγου διερωτήθηκε αν ο κόσμος εμπιστεύεται τα κόμματα για να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο, ή αν εμπιστεύεται τα κόμματα να μην αλλάξουν τον εκλογικό νόμο.

Οριζόντια ψηφοφορία σημαίνει κατάργηση των συνδυασμών χωρίς στάθμιση ψήφου, συνέχισε προσθέτοντας ότι απαιτείται απλός νόμος και απλή προσέγγιση, επειδή κατά την έκφραση της όσο πιο πολύπλοκοι είναι οι εκλογικοί νόμοι τόσο πιο διεφθαρμένο είναι το κράτος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Περιμένοντας την kolotoumba του Μπόρις Τζόνσον

«Κύριε Τζόνσον μπήκατε στην ΕΕ με στόχο τη διάλυσή της, τώρα σας παρακολουθούμε να αυτοδιαλύεστε. Ειλικρινά ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  16:10

Προεδρική ανησυχία για τις καταχρήσεις του ΓεΣΥ

«Εχω κάνει εισήγηση στο ευρωπαικό κοινοβούλιο να συγχρηματοδοτήσει το γενικο σχέδιο υγείας γιατι το ...»
Marios  |  15:18

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία, απορρίφθηκε το χρονοδιάγραμμα

«Τι άκουσα μόλις τώρα; Πάει κι αυτή η απειλή;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  21:48

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία, απορρίφθηκε το χρονοδιάγραμμα

«Ευτυχώς που ο Οκτώβρης δεν είναι λειψός και προσφέρει 31 μέρες, Βούρα κ Τσόνσον»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  21:42

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X