ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η βουλή θυμάται και καταδικάζει το πραξικόπημα

Με μηνύματα για τη λύση του κυπριακού τοποθετήθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε έκτακτη συνεδρία στην ολομέλεια, η βουλή θυμήθηκε και καταδίκασε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Οι πολιτικές δυνάμεις άφησαν μηνύματα και για την επίλυση του κυπριακού, με τον ΔΗΣΥ να κάνει λόγο για ανάγκη πατριωτικού ρεαλισμού και το ΑΚΕΛ να προειδοποιεί τον Νίκο Αναστασιάδη να μην γίνει ο πρόεδρος της διχοτόμησης. Το ΔΗΚΟ, έκανε λόγο για αποτυχημένη πολιτική Αναστασιάδη στο κυπριακό και ανάγκη για χάραξη νέας στρατηγικής ενώ ο Γιώργος Λιλλήκας προειδοποίησε για τον κίνδυνο απομάκρυνσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Στην ολομέλεια παρευρέθηκαν εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και οι υπουργοί άμυνας και συγκοινωνιών, Σάββας Αγγελίδης και Βασιλική Αναστασιάδου. 

Πρώτος τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης. 

"Ως Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας διατρανώνουμε σήμερα την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση του λαού της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων. Στόχος μας η εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, βασισμένης στις αρχές του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, στις αρχές και αξίες που προνοούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Απαίτησή μας η ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ασκηθεί στην Άγκυρα επιτέλους πραγματική πίεση και να αντιληφθεί ότι θα υπάρξει κόστος σχετικά με τη μη βούλησή της για επίλυση του κυπριακού προβλήματος" ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Ευχή" όπως είπε "αλλά και υποχρέωσή μας να κληροδοτήσουμε στις επερχόμενες γενιές μια πατρίδα χωρίς ξένους στρατούς και εποίκους, με διασφαλισμένα τα εθνικά και ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων της. Αυτό θα αποτελέσει και την ύψιστη τιμή για όσους έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και την πατρίδα και τη μέγιστη αναγνώριση για όσους χρόνια τώρα υποφέρουν από το δίδυμο έγκλημα του 1974".

Τορναρίτης: Το πραγματικό δίλημμα, ομοσπονδία ή διχοτόμηση

Στη θέση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος βρίσκεται στην Αυστραλία για τις μαύρες, μήνυμα έστειλα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Τορναρίτης. Ο κ. Τορναρίτης καταδίκασε το πραξικόπημα καθώς όπως είπε ήταν η αφορμή για την Τουρκία να επιβάλει τα διχοτομικά της σχέδια. «Με όση δύναμη ψυχής» σημείωσε «κι αν καταδικάσουμε όμως την συνεχιζόμενη κατοχή, δεν θα είναι αρκετή, αν δεν σταθούμε με υπευθυνότητα απέναντι στο μείζον διακύβευμα σήμερα: Μετράμε 44 χρόνια, έχοντας οι πλείστοι από εμάς διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας σε συνθήκες ημικατοχής. Μετράμε 44 χρόνια και τα παιδιά μας έγιναν νέοι που μεγαλώνουν σε μια διαιρεμένη, μη φυσιολογική πατρίδα». Ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα από τη σημερινή μέρα, όπως το να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά τον φανατισμό και τον διχασμό, να είμαστε προσηλωμένοι στην μετριοπάθεια και πως θα πρέπει να κατανοήσουμε τους συσχετισμούς δυνάμεων και των διεθνών ερεισμάτων.

Μιλώντας για τις σημερινές εξελίξεις ο κ. Τορναρίτης σημείωσε πως «πολύ εύκολα η εικόνα της παρούσας στασιμότητας, μπορεί να αντικατασταθεί από ένα νέο μομέντουμ επίλυσης, αν λάβει κανείς υπόψη, πόση εργασία και ενέργεια έχουν δοθεί για να τεθούν στο τραπέζι όλα τα κρίσιμα εναπομείναντα ζητήματα – πρόσωπο με πρόσωπο με την Τουρκία.» «Πρέπει» όπως είπε «να είμαστε έτοιμοι να συστρατευτούμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς αμφιταλαντεύσεις».

«Για εμάς δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Η Κύπρος του μέλλοντος πρέπει να είναι μια ευρωπαϊκή, επανενωμένη και ειρηνική Κύπρος. Γη ελεύθερη, γη της προόδου και της ευημερίας για όλους τους νόμιμους κατοίκους της. Το δίλημμα σήμερα δεν είναι Ομοσπονδία ή κάτι καλύτερο. Το πραγματικό δίλημμα είναι Ομοσπονδία ή διχοτόμηση» ανέφερε ο κ. Τορναρίτης.

Κυπριανού: Ο Αναστασιάδης να μη γίνει ο Πρόεδρος της Διχοτόμησης

Με αρκετά μηνύματα για τις σημερινές εξελίξεις στο κυπριακό, τοποθετήθηκε ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, καταδικάζοντας το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Όπως είπε «το μεγαλύτερο έγκλημα σε βάρος του τόπου συντελέστηκε γιατί η εθνικοφροσύνη από μισαλλοδοξία, φανατισμό και δογματισμό δεν ήθελε να αφήσει το λαό μας να ζήσει μονιασμένος στη γη που τον γέννησε. Γιατί ήθελε να θυσιάσει το εφικτό στο βωμό του ευκταίου». «Σήμερα» όπως είπε «σαραντατέσσερα χρόνια μετά, η Τουρκία διεκδικεί με συνέπεια το στόχο της: τη διχοτόμηση της Κύπρου. Η τραγική ειρωνεία της Ιστορίας είναι ότι βρίσκει –και πάλι- πολύτιμους σύμμαχους στη δική μας πλευρά. Βρίσκει συμμάχους που χρησιμοποιώντας την ίδια ή παρόμοια ρητορική με την προ του ’74 εποχή, προσπαθούν να πείσουν ότι είναι καλύτερα να μείνουν τα πράγματα ως έχουν». Όπως επεσήμανε το ίδιο ανεδαφικές και δημαγωγικές είναι και οι προσεγγίσεις περί ενιαίου κράτους, περί εγκατάλειψης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. «Ο πραγματικός πατριωτισμός δεν κρίνεται στα λόγια. Κρίνεται στις πράξεις». Υπογράμμισε πως «πραγματικοί πατριώτες είναι αυτοί που σήμερα εξακολουθούν να παλεύουν για να επανενωθεί ο τόπος μας, όχι αυτοί που αποκοιμίζουν το λαό με τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και την ίδια ώρα συμβιβάζονται με την κατοχή. Πραγματικοί πατριώτες είναι αυτοί που επιμένουν να σηκώνουν τη λαβωμένη κυπριακή σημαία και να οραματίζονται ένα ειρηνικό μέλλον και μια Κύπρο ολόκληρη και ελεύθερη που να ανήκει στο λαό της».

Ιδιαίτερα έντονος ήταν και απέναντι στον Νίκο Αναστασιάδη υπογραμμίζοντας ότι «οφείλει έστω και τώρα να συνειδητοποιήσει το βάρος της ευθύνης που έχει. Να κάνει αυτό που χρειάζεται, για να μη μείνει στην ιστορία ως ο Πρόεδρος της διχοτόμησης». Όπως εξήγησε «δεν προτείνουμε να υποχωρήσει από τις διαχρονικές μας θέσεις όπως κάποιοι υπαινίσσονται. Προτείνουμε να δείξει αποφασιστικότητα. Να αναλάβει πρωτοβουλίες. Να αναδείξει με συνέπεια τις θέσεις και την επιχειρηματολογία μας. Να εργαστεί προσηλωμένα για λύση του Κυπριακού».

Όπως σημείωσε «η Κύπρος δεν θα σωθεί με το παζάρι των διαβατηρίων, με τις μπίζνες από τις οποίες πλουτίζουν ημέτεροι της Κυβέρνησης και με τα καζίνο. Η Κύπρος θα σωθεί μόνο αν επανενωθεί. Η Τουρκία με συνέπεια εδώ και δεκαετίες αναπτύσσει πολιτικές που εμβαθύνουν την εξάρτηση της Τουρκοκυπριακής κοινότητας από την Άγκυρα και την αποδυναμώνουν. Μια μερίδα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα αντιστέκεται στην αφομοίωση. Όμως δεν θα αντέξει για πάντα μια μικρή κοινότητα να τα βάζει με την ισχυρή Τουρκία. Αν δεν το κατανοήσει έγκαιρα αυτό η δεξιά στην ελληνοκυπριακή κοινότητα αυτή τη φορά θα πληγώσει ανεπανόρθωτα την Κύπρο».

«Σήμερα τιμούμε τους χιλιάδες πατριώτες που τους έστειλαν άοπλους και προδομένους να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή και αυτοί έτρεξαν δίχως δεύτερη κουβέντα, δίχως να διερωτηθούν γιατί τα πρωτοπαλίκαρα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ έμειναν πίσω για να γλυτώσουν. Σήμερα τιμούμε τους χιλιάδες συμπατριώτες μας που τους μάτωσε ο πόλεμος, η προσφυγιά, ο ξεριζωμός, οι φωτογραφίες των αγνοουμένων μας. Η καλύτερη τιμή γι’ αυτούς είναι η μνήμη που γίνεται συνείδηση. Ο αδιάκοπος αγώνας μέχρι τη δικαίωση της Κύπρου μας. Μέχρι την επανένωση του τόπου και του λαού μας. Μέχρι να ξημερώσει για τον τόπο η μέρα της ειρήνης» κατέληξε.

Νικόλας: Νέα στρατηγική απέναντι στην αποτυχημένη πολιτική Αναστασιάδη

«Μόνο το έγκλημα του πραξικοπήματος έδωσε στην Τουρκία την αφορμή και το πρόσχημα για την εισβολή και την κατοχή. Τίποτε άλλο!» ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος από το βήμα της βουλής.

«Αυτό» εξήγησε «να το θυμούνται, τόσο οι νεότεροι όσο και όσοι επιχειρούν εργολαβικά και με ανορθόδοξη και μη επιστημονική ερευνητική μεθοδολογία, να αλλάξουν την Ιστορία και να αθωώσουν τους πραγματικούς ενόχους».

Μιλώντας για την επίλυση του κυπριακού σημείωσε πως «ασφαλώς γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε, πως για να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας και να ανατρέψουμε τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής, πρέπει να καταβάλουμε βαρύ τίμημα και να επιδιώξουμε μια πολιτική λύση μέσω διαπραγματεύσεων, που θα είναι πικρή και οδυνηρή». Όχι γιατί χάσαμε ένα πόλεμο όπως εξήγησε αλλά «γιατί υπήρξαμε θύματα μιας πρωτοφανούς εθνικής προδοσίας, η οποία δεν επέτρεψε καν στους ήρωες μας να πολεμήσουν. Απλά, τους οδήγησε στο θάνατο».

Όπως εξήγησε ήρωες, δεν είναι μόνο όσοι πολέμησαν και όσοι θυσιάστηκαν στο πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή αλλά και οι χιλιάδες άμαχοι πρόσφυγες.

«Γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε» είπε «πως η λύση θα είναι πικρή και οδυνηρή. Δεν αποδεχόμαστε, όμως, μια λύση που θα είναι διχοτομική. Δεν αποδεχόμαστε μια λύση που να νομιμοποιεί την εισβολή, την κατοχή, τον εποικισμό. Δεν αποδεχόμαστε μια λύση που να καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία και να μετατρέπει την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο» ξεκαθάρισε.

«Οι θιασώτες και υποστηρικτές της οποιασδήποτε λύσης «το συντομότερο δυνατό», συνηθίζουν να λένε πως ‘44 χρόνια είναι πολλά’» σημείωσε για να διερωτηθεί «ποιοι νομίζουν ότι είναι αυτοί που μπορούν να διαγράψουν τρεισήμισι χιλιάδες (3.500) χρόνια ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού και να αποδεχτούν να μετατραπεί η Κύπρος σε προτεκτοράτο της Τουρκίας;»

«Είναι με πόνο ψυχής που διαπιστώνουμε ότι η πολιτική του κυρίου Αναστασιάδη, μετά τις τόσες εκκωφαντικές αποτυχίες συνεχίζεται η ίδια» ξεκαθάρισε, προσθέτοντας πως οδηγεί σε μία ενδιάμεση συμφωνία «για τη διευθέτηση του Κυπριακού, η οποία θα τεθεί αμέσως σε εφαρμογή, χωρίς δηλαδή να εγκριθεί από το λαό, και χωρίς να αλλοιώνει τις διχοτομικές πολιτικές, στρατιωτικές και εδαφικές πραγματικότητες στην Κύπρο και αν και όταν επιτευχθεί συνολική, τελική συμφωνία, οι πολίτες, θα κληθούν μέσω δύο χωριστών δημοψηφισμάτων να την επικυρώσουν ή να την απορρίψουν».

Όπως εξήγησε θα βρεθεί, δηλαδή, η ελληνοκυπριακή κοινότητα ενώπιον ενός τετελεσμένου γεγονότος, ενός πολιτικού και ηθικού εκβιασμού.

«Ενόψει της αποτυχημένης στρατηγικής Αναστασιάδη στο Κυπριακό, αυτό που το Δημοκρατικό Κόμμα θέτει – και το θέτουμε με εποικοδομητική και δημιουργική πρόθεση και διάθεση – είναι η ανάγκη χάραξης μιας νέας στρατηγικής στο κυπριακό». Σημείωσε πως αυτή η νέα στρατηγική προβάλλει αδήριτη ανάγκη, μετά την λανθασμένη και καταστροφική πολιτική των τελευταίων δέκα (10) χρόνων.  

«Να ενταφιάσουμε» κατέληξε «την πολιτική του «ό,τι μας δώσουν είναι κέρδος» που οδηγεί τον τόπο και τον Κυπριακό Ελληνισμό σε επικίνδυνες και μη αναστρέψιμες εξελίξεις».

ΕΔΕΚ: Ο ευσεβοποθισμός μόνο σε καταστροφική λύση μπορεί να οδηγήσει

Για τον ρόλο της ΕΔΕΚ μίλησε ο Πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος σημειώνοντας πως κατέβαλε βαρύ αλλά περήφανο φόρο αίματος.

«Η 15η και η 20η Ιουλίου 1974 δεν ήταν δύο στιγμιαία γεγονότα. Ήταν το αποκορύφωμα μιας 10ετούς συνωμοσίας η οποία άρχισε μετά την επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την υπονόμευση που επιχείρησε η τουρκοανταρσία του 1963. Αποσκοπούσε στην απομάκρυνση του Αρχ. Μακαρίου, την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επιβολή της διπλής ένωσης» σημείωσε.

«Σήμερα» όπως είπε «καλούμαστε μέσα σε δύσκολες συνθήκες που διαμόρφωσαν τα δεδομένα της συνεχιζόμενης κατοχής και της προκλητικής επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας, αλλά και τα λάθη και οι παραλείψεις-μας, να δώσουμε λύση στο πρόβλημά-μας».

Όπως εξήγησε η λύση πρέπει να «απαλλάσσει την πατρίδα-μας από την κατοχή και όχι να τη νομιμοποιεί, να κατοχυρώνει τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών ανεξάρτητα από θρησκευτική ή εθνοτική προέλευση και όχι να τα παραβιάζει, να την απαλλάσσει από την κηδεμονία τρίτων χωρών και όχι να τροποποιεί τη μορφή-της να κατοχυρώνει το δημοκρατικό δικαίωμα ένας άνθρωπος μία ψήφος και όχι να το ανατρέπει να σέβεται τη θεμελιώδη αξία της δημοκρατίας, τη λαϊκή κυριαρχία όπως αυτή εκφράζεται με τη βούληση της πλειοψηφίας και όχι να την υποτάσσει στις επιλογές της μειοψηφίας να αναστηλώνει τους δημοκρατικούς θεσμούς και όχι να τους κατεδαφίζει.

Όπως εξήγησε «μόνο η ιστορική αυτογνωσία, η σωστή διεκδίκηση των δικαίων-μας και η αγωνιστικότητα μπορούν να διορθώσουν την πορεία-μας, να ανατροφοδοτήσουν τους στόχους-μας και να μας οδηγήσουν στην επιδιωκόμενη δημοκρατική και λειτουργική λύση».

«Ο ραγιαδισμός, ο ευσεβοποθισμός και η ηττοπάθεια μόνο σε καταστροφική λύση μπορούν να μας οδηγήσουν. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να είμαστε η τελευταία γενιά Ελλήνων στη μαρτυρική Κύπρο. Στο όνομα των νεκρών αλλά και των αγωνιστών της δημοκρατικής αντίστασης, τη μνήμη των οποίων τιμούμε σήμερα, στο όνομα των χιλιάδων επώνυμων και ανώνυμων ηρώων της κυπριακής ελευθερίας, στα αθώα θύματα και τους παθόντες της τουρκικής θηριωδίας, οφείλουμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία».

«Οφείλουμε» όπως είπε «να αγωνισθούμε και να την παραδώσουμε στις μελλοντικές γενιές και πάλι ελεύθερη και δημοκρατική, όπως την οραματίσθηκαν και για την πραγματοποίησή-της αγωνίσθηκαν μέχρι την τελευταία-τους πνοή οι ήρωες που τιμούμε σήμερα. Αυτή είναι και η καλύτερη υπόσχεση στη μνήμη –τους».

Λιλλήκας: Επαναλαμβάνοντας την ίδια πολιτική καταλήγουμε στο ίδιο τραγικό αποτέλεσμα

«Η φετινή επέτειος συνέπεσε με το ζήτημα που δημιουργήθηκε με το ανιστόρητο «γλωσσάρι», που δικαιολογημένα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δημοσιογραφικού κόσμου, των πλείστων πολιτικών δυνάμεων και της κοινωνίας» ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

«Κάποιοι» όπως είπε, «για μια ακόμα φορά, επιχειρούν να θέσουν την άμαξα μπροστά από το άλογο, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι, όπως η εξοικείωση στην κατοχή. Ότι, προβλήματα όπως το Κυπριακό, δεν οφείλονται σε ψυχολογικούς παράγοντες και δεν λύνονται με επικοινωνιακά τρικς που παραγνωρίζουν την αλήθεια και τις πραγματικότητες».

Μιλώντας για την επίλυση του κυπριακού έκανε λόγο «σε δίκαιη λύση γιατί μόνο μια δίκαιη λύση θα είναι βιώσιμη. Μια άδικη λύση, η οποία θα εδράζεται σε ένα συνταγματικό μόρφωμα που εκφεύγει του κράτους δικαίου και των αρχών της Δημοκρατίας, είναι εκ φύσεως θνησιγενής».

«Κάνω» όπως είπε «αυτήν την επισήμανση, γιατί θεωρώ πως είναι από τα βασικά στοιχεία που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να θέσει στο πλαίσιο της διερευνητικής προσπάθειας, που εντός των ημερών, αναλαμβάνει ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, δια της απεσταλμένης του κας Λουντ».

Όπως εξήγησε «δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός η επανέναρξη των συνομιλιών και πολύ περισσότερο δεν πρέπει στόχος να είναι η συνέχιση τους απ’ εκεί που διεκόπησαν στην Διάσκεψη του Κρανς Μοντάνα. Μια τέτοια προσέγγιση μας εγκλωβίζει σε ένα πλαίσιο το οποίο, όσον αφορά τις εσωτερικές πτυχές και τη συνταγματική δομή και οργάνωση του κράτους, αποτελεί συνταγή παραλυσίας και είναι πηγή προστριβών και εντάσεων, ανάμεσα στις δύο κοινότητες».

Σημείωσε πως «απαιτείται σοβαρή και σφαιρική αξιολόγηση του διεθνούς και περιφερειακού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν οι συνομιλίες. Σωστή αξιολόγηση των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Το όλο σκηνικό ως έχει σήμερα θυμίζει τις συνθήκες που επικρατούσαν την περίοδο 2003-2004».

«Οι τεταμένες και διαταραγμένες σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία μπορεί να οδηγηθούν σε ρήξη, εξέλιξη που θα άλλαζε πλήρως τα δεδομένα. Το πιο πιθανό, όμως, είναι ότι θα επιχειρηθεί εξομάλυνση αυτών των σχέσεων και το Κυπριακό μπορεί να αποτελέσει, όπως και στο παρελθόν, μέρος του πακέτου ανταλλαγμάτων που θα προσφερθούν στην Άγκυρα» σημείωσε.

«Η εμμονή των ΗΠΑ για αποχώρηση την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η θέση της Βρετανίας για αναθεώρηση των όρων της ειρηνευτικής δύναμης αποτελούν εκβιασμούς που αξιοποιούνται όχι μόνο από την Άγκυρα αλλά και από την Τουρκοκυπριακή ηγεσία. Η χθεσινή παρέμβαση Ακιντζί στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι αποκαλυπτική των πραγματικών προθέσεων της τουρκικής πλευράς» ανέφερε.

«Επαναλαμβάνοντας» όπως είπε «την ίδια πολιτική, τις ίδιες τακτικές και μεθόδους, με τον ίδιο στόχο αναπόφευκτα θα καταλήγουμε στο ίδιο τραγικό δίλλημα: είτε να αποδεχθούμε λύση τουρκικών προδιαγραφών, είτε να έχουμε αδιέξοδο που διαιωνίζει την κατοχή και την διχοτόμηση».

Περδίκης: Την ελπίδα και το όραμα δεν θα την φέρουν αυτοί που κυβερνούν

Αναφορά στο γλωσσάρι έκανε και ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σημειώνοντας πως «για διευκόλυνση των σχεδίων τους και στο όνομα της συμφιλίωσης - ετοίμαζαν πρόσφατα και "γλωσσάρι λέξεων με σημασία" για να ωραιοποιήσουν το διεθνές έγκλημα και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για την τεράστια σημαία που μολύνει τον Πενταδάκτυλο, σημάδι του πιο άκρατου σωβινισμού και μισαλλοδοξίας, ούτε μια λέξη με σημασία».

Όπως εξήγησε για τους Οικολόγους «η συμφιλίωση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων προκύπτει μέσα από τους κοινούς αγώνες για ελευθερία, ανεξαρτησία και κοινωνική προκοπή. Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι ακόμα υπάρχουν προοπτικές για κοινούς αγώνες των Κυπρίων, ενάντια στα κατοχικά δεδομένα και για διεκδίκηση των κοινών αξιών της ασφάλειας, της δικαιοσύνης, της προστασίας του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Αυτή είναι η μοναδική μας ελπίδα» σημείωσε συμπλήρωνοντας πως οι ηγεσίες έχουν αποτύχει. «Στο βασίλειο της Κύπρου, αυτό  που οραματίζεται ο ποιητής Βασίλης Μιχαηλίδης, αυτό για το οποίο θυσιάστηκαν οι αγωνιστές της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας το 74 ,δεν έχει ανατείλει ο ήλιος. Κυριαρχούν οι μίζες, οι βίζες και οι ουρανοξύστες. Δεν είναι γι’ αυτά που αγωνίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους οι ήρωες του 74. Δεν είναι για αυτά που ταλαιπωρείται ένας λαός για 44 χρόνια. Δεν είναι γι’ αυτά που θα παλέψει ένας λαός και να αγωνιστεί για να λάμψει ο ήλιος της δικαιοσύνης πάνω από τη χώρα μας. Δεν εμπνέουν λαούς, και δεν δημιουργούν ήρωες οι μίζες, οι βίζες και οι ουρανοξύστες» ανέφερε προσθέτοντας πως χρειαζόμαστε όραμα και ελπίδα τα οποία δεν θα βρούμε σε αυτούς που μας κυβερνούν

ΕΛΑΜ: Απέναντι στο γλωσσάρι της ντροπής θα αντιπαρατάξουμε το γλωσσάρι της τιμής

«Τα εμφύλια πάθη και ο διχασμός του λαού οδήγησαν τον τόπο σε μία εθνική καταστροφή» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου σημειώνοντας πως η Τουρκία εκμεταλλευόμενη αδικαιολόγητα την εσωτερική αντιπαράθεση εισέβαλε στην Κύπρο.

Ο κ. Χρίστου αναφέρθηκε και στο γλωσσάρι, σημειώνοντας πως κάποιοι «κακομοίρηδες» επεδίωξαν με δόλιο τρόπο να το επιβάλουν.

«Προαιρετικό για τους δημοσιογράφους σήμερα, υποχρεωτικό για όλους αύριο» ανέφερε εξηγώντας πως με αυτή η κίνηση μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. «Απέναντι στο γλωσσάρι της ντροπής θα αντιπαρατάξουμε το γλωσσάρι της τιμής» ανέφερε ο κ. Χρίστου σημειώνοντας πως απέναντι στο Τ/κ ηγέτης «θα λέμε ο εγκάθετος της Άγκυρας κατοχικός ηγέτης, αντί να λέμε η διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας θα λέμε ότι η κυβέρνηση ασελγεί εκεί όπου θυσιάστηκαν ο Σολωμού και ο Ισάακ». Τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία όπως είπε «θα λέμε σχέδιο τουρκοποίησης της Κύπρου». «Τιμώντας τη μνήμη των Ελλήνων μπροστά στους αθάνατους νεκρούς και υποσχόμαστε ότι η θυσία τους θα είναι φάρος φωτεινός αιωνία η μνήμη τους» κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση