ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Γαλλία τιμά τον Ιωάννη Κασουλίδη

Θα τον παρασημοφορήσει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian, σε τελετή στη Λευκωσία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τα διάσημα του Αξιωματούχου του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής, θα απονείμει η Γαλλία στον τέως υπουργό εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Κύπρο του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Jean-Yves Le Drian, στην γαλλική Πρεσβευτική Κατοικία την Πέμπτη 28 Ιουνίου στις 19:30.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης, είναι γνωστό ότι σπούδασε στη Γαλλία και ότι υπήρξε μάλιστα και ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Οργάνωσης Κυπρίων Φοιτητών στη Γαλλία, τη δεκαετία του 70’, η οποία οργάνωση διεκδίκησε και πέτυχε τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των Κυπρίων φοιτητών στη χώρα. Μάλιστα στην τελευταία συνέντευξη του ως υπουργός εξωτερικών που έδωσε στην Καθημερινή τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Ιωάννης Κασουλίδης αναφέρθηκε και στο Μάη του ’68, τον οποίο έζησε ως φοιτητής: «Μετά τη γαλλική επανάσταση, η επανάσταση των νέων της Γαλλίας ήταν όντως κοσμογονικό γεγονός. Παρόλο ότι ζούσαμε σε μια πλήρως δημοκρατική χώρα, που είχε ηγέτη τον στρατηγό Ντε Γκολ, ήταν φανερό ότι οι νέοι επιζητούσαν περισσότερη δημοκρατία-συμμετοχή στα ζητήματα που τους αφορούσαν. Ο Μάης του ’68 έκαμε τα πανεπιστήμια πιο δημοκρατικά. Οι φοιτητές είχαν πλέον σημαντικό ρόλο σε όσα τους αφορούσαν καθώς εισήχθη ο συνεχής έλεγχος των γνώσεων, που μεταξύ άλλων σήμαινε, όχι εξετάσεις μόνο τέλος του χρόνου ενώ οι φοιτητές απέκτησαν επίσης λόγο και στην ανάδειξη πρυτανικών αρχών κ.α.

Στο ερώτημα της «Κ» πως βίωσε ο ίδιος εκείνο το επαναστατικό κλίμα που «ξεκίνησε τις καρδίες των φοιτητών», όπως τραγούδησε και ο Μάνος Λοΐζος, ο κ. Κασουλίδης είπε: «Όντως έτσι ήταν. Εκείνο που είδα τότε με περισσότερη συμπάθεια ήταν τα επαναστατικά κινήματα στη Λατινική Αμερική και αλλού. Γι’ αυτό και είχα στο φοιτητικό μου δωμάτιο το πόστερ με τον Τσε Γκεβάρα. Διότι οι λαοί που υφίστανται καταπίεση επαναστατούν. Και είναι αυτό ένα διαρκές μάθημα στις ηγεσίες ότι χρειάζεται μία συνεχής αναπροσαρμογή για να μην αισθάνονται οι κοινωνίες καταπιεσμένες».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση