ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:25
 

Η μάχη είναι για τον δεύτερο;

Μία σειρά δημοσκοπήσεων δείχνουν φαβορί Αναστασιάδη, ενώ η δεύτερη θέση μετατρέπεται σιγά σιγά σε ντέρμπι

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η προεκλογική περίοδος κορυφώνεται με τις δημοσκοπήσεις να πληθαίνουν, όσο η κλεψύδρα για την κρίσιμη εκλογική μάχη αδειάζει επικίνδυνα. Αν και οι γνώστες του πολιτικού παιχνιδιού θεωρούν ως κρισιμότερες τις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο δίμηνο και αυτές αναμένουν, δεν εκλείπει παράλληλα η ανησυχία για το πόσο αξιόπιστες είναι. Όχι μόνο γιατί έπεσαν έξω σε κρίσιμα ζητήματα διεθνώς αλλά και γιατί μία μεγάλη πλειοψηφία αποφεύγει επιμελώς να απαντήσει σε αυτές. Το σίγουρο είναι πως όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις έχουν το δικό τους ενδιαφέρον και για τους ίδιους τους υποψηφίους αλλά και για την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών.

Όπως παρατηρείται σε όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα, ο Νίκος Αναστασιάδης έχει σαφές προβάδισμα από τους ανθυποψηφίους του, ενώ παράλληλα διαφαίνεται πως κερδίζει κάθε ανθυποψήφιό του στον β' γύρο. Το ενδιαφέρον ωστόσο επικεντρώνεται στη μάχη για τη δεύτερη θέση και συνεπώς ποιος θα ανταγωνιστεί μαζί του για τον προεδρικό θώκο. Ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος παρουσίαζε αρχικά εμφανές προβάδισμα από τον υποψήφιο της Αριστεράς Σταύρο Μαλά, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΔΗΚΟϊκό Πρόεδρο να διατηρεί μεν τα ποσοστά του αλλά τον Σταύρο Μαλά να τον πλησιάζει αρκετά. Υπάρχουν δημοσκοπήσεις δε που καταδεικνύουν ισοπαλία ενώ η πρόσφατη δημοσκόπηση της Noverna που παρουσίασε ο «Πολίτης» καταδεικνύει προβάδισμα Σταύρου Μαλά. Σε αυτή την κρίσιμη καμπή η «Κ» παρουσιάζει την Κυριακή την Τρίτη δημοσκόπηση που διενεργεί για τις προεδρικές εκλογές. Ποιος θα περάσει ή καλύτερα ποιος θα κερδίσει το δεύτερο εισιτήριο, είναι ένα ερώτημα, ακόμη ανοικτό.

Φαβορί ο Αναστασιάδης;

Τα ευρήματα των πλείστων δημοσκοπήσεων καταδεικνύουν σαφές προβάδισμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και υποψηφίου για επανεκλογή Νίκου Αναστασιάδη. Από τον Οκτώβρη, δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό της «Κ» η SYMMETRON Market Research παρουσίαζε τον Νίκο Αναστασιάδη να λαμβάνει 32% με τον Νικόλα Παπαδόπουλο να τον ακολουθεί με ποσοστό 22% και τον Σταύρο Μαλά να βρίσκεται στην Τρίτη θέση με 16%.

Στη δημοσκόπηση που παρουσίασε ένα μήνα αργότερα η «Κ» ο Νίκος Αναστασιάδης λαμβάνει ποσοστό 33,6% με τον Νικόλα Παπαδόπουλο να διατηρεί το ποσοστό της τάξεως του 22,8% ενώ ο Σταύρος Μαλάς παρουσίασε αύξηση πέριξ των 3 ποσοστιαίων μονάδων φτάνοντας το 18,6%. Το ίδιο σκηνικό παρουσιάζεται και σε άλλες δημοσκοπήσεις ωστόσο.

Δημοσκόπηση που παρουσίασε στο ΣΙΓΜΑ η εταιρεία Prime Consulting τον Νοέμβρη κατέδειξε πως ο Νίκος Αναστασιάδης συγκεντρώνει το 32,9% με τον Νικόλα Παπαδόπουλο να ακολουθεί στο 24% και τον Σταύρο Μαλά να διατηρεί την Τρίτη θέση με ποσοστό 17,7%. Στο ίδιο πλαίσιο και η δημοσκόπηση του ΑΝΤ1 η οποία κατέδειξε τον Νίκο Αναστασιάδη να λαμβάνει 29,1% τον Νικόλα Παπαδόπουλο 21,1% και τον Σταύρο Μαλά 18,7%.

Συντριπτική νίκη στον Νίκο Αναστασιάδη έδινε και η δημοσκόπηση του ΡΙΚ από την εταιρεία CYMAR η οποία καταδεικνύει τον Νίκο Αναστασιάδη να λαμβάνει 44% (!) και τους άλλους δύο ανθυποψηφίους του να βρίσκονται σε απόλυτη ισοπαλία. Ενδεικτικό είναι πως σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις ο Νίκος Αναστασιάδης εκλέγεται, με όποιον αντίπαλο κι αν έχει στον β’ γύρο, ενώ σε όλες τις ερωτήσεις που αφορούν ποιοτικά χαρακτηριστικά, ο Νίκος Αναστασιάδης έχει σημαντικό προβάδισμα.

Το στοίχημα και εν πολλοίς το διακύβευμα κρίνεται στη δεύτερη θέση. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ξεκίνησε από νωρίς την προεκλογική του εκστρατεία και κάλυψε έδαφος. Χαρακτηριστικό ότι οι πλείστες των δημοσκοπήσεων των παρουσιάζουν δεύτερο. Το ζήτημα είναι πως αν και ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν παρουσιάζει ανάκαμψη, με την πάροδο του χρόνου ο Σταύρος Μαλάς φαίνεται να ενισχύεται με κάποιες εκ των δημοσκοπήσεων να παρουσιάζουν ένα μεγάλο ντέρμπι γύρω από τον δεύτερο ενώ σε κάποιες όπως στον «Πολίτη», προβάδισμα.

Οι εκτιμήσεις για την κατάσταση ποικίλουν. Η στασιμότητα Νικόλα Παπαδόπουλου έχει δύο αναγνώσεις. Αφενός ότι πληρώνει το τίμημα του εσωκομματικού πολέμου που παρουσιάζεται και κορυφώνεται το τελευταίο διάστημα, καθώς το ΔΗΚΟ όχι μόνο δεν συσπειρώνεται αλλά αποσυσπειρώνεται βάσει των ερευνών. Αφετέρου επικρατεί η εκτίμηση ότι ο ΔΗΚΟϊκός Πρόεδρος έχει φτάσει το όριο της εκλογικής δυναμικής του.

Η δυναμική που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα ο Σταύρος Μαλάς οφείλεται όπως εκτιμάται στον οργανωτικό μηχανισμό του ΑΚΕΛ που κινείται σιωπηρά αλλά μεθοδευμένα για το προβάδισμα του υποψηφίου του. Το αν θα τα καταφέρει είναι ένα ζήτημα ανοικτό. Αναμφίβολα, το ποιος θα περάσει στον β’ γύρο και ποιος θα αποκλειστεί ανοίγει ένα νέο κύκλο στο κομματικό σκηνικό που ενδεχομένως να διαμορφώσει πλήρως την υπάρχουσα κατάσταση.

Αδικημένος ο Λιλλήκας;

Ενδιαφέρον πάντως προκαλεί και το ποσοστό που φαίνεται να λαμβάνει ο Γιώργος Λιλλήκας. Στη δημοσκόπηση της «Κ» τον περασμένο Νοέμβρη λαμβάνει το 5,1% ενώ στη δημοσκόπηση του «Π» και του ΡΙΚ, και ο υποψήφιος του ΕΛΑΜ αποκτά προβάδισμα έναντι του κ. Λιλλήκα. Πάντως στο επιτελείο του Γιώργου Λιλλήκα θεωρούν ως εξωπραγματικά τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και δηλώνουν πεπεισμένοι ότι η κάλπη θα διαψεύσει τα ευρήματά τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Όχι Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στην κάθοδο Ελλαδιτών ιατρών

«ΚΑΛΑ, ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΓΙΑ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ???????»
ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ  |  13:54

Όχι Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στην κάθοδο Ελλαδιτών ιατρών

«Οι φοροφυγαδες χρυσοπληρωμενοι γιατροι γνωριζουν πολυ καλα οτι δεν μπορουν να ανακοψουν τους ελλαδιτες ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:08

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Κε Hourican, αν η συζήτηση βλάπτει την Τρ. Κύπρου, σκεφτείτε να αλλάξετε δικηγόρους. Ακόμα μπορείτε ...»
Loucas  |  15:18

Το ακριβό διαζύγιο των Μπέζος

«Ολες οι γυναικες θα ηθελαν να ειναι στην θεση της κας μπεζου!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:31

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Ο κ. Χριστοδουλίδης θα επιστρέψει στην Κύπρο την Τετάρτη

Στις Βρυξέλλες ο ΥΠΕΞ

O κ. Χριστοδουλίδης θα παρακαθίσει με τους ομολόγους του στην 22η Υπουργική Σύνοδο ΕΕ – Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας ...
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X