ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα συμπεράσματα της μεγάλης δημοσκόπησης της «Κ» για τις προεδρικές (βίντεο)

Κούρσα για δύο με φόντο Κυπριακό και οικονομία

Newsroom K

Σε κούρσα για δυο εξελίσσεται η μάχη για τις προεδρικές εκλογές του 2018 σύμφωνα με τις τάσεις που καταγράφονται στην μεγάλη δημοσκόπηση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.

Οκτώ μήνες πριν ανοίξουν οι κάλπες και με το προεκλογικό σκηνικό να βρίσκεται υπό διαμόρφωση Νίκος Αναστασιάδης και Νικόλας Παπαδόπουλος εμφανίζονται να διεκδικούν την Προεδρία της Δημοκρατίας σε μια διαδικασία δυο γύρων.

Ο Νίκος Αναστασιάδης με βάση τα ευρήματα της έρευνας πορεύεται στις εκλογές με αξιόλογη δυναμική και εκλογική επιρροή, εμφανώς μεγαλύτερη από το ποσοστό του Δημοκρατικού Συναγερμού στις βουλευτικές του 2016.

Στην αντίπαλη πλευρά η υποψηφιότητά του Νικόλα Παπαδόπουλου εμφανίζεται ως πολυσυλλεκτική και υπερβαίνει το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που την υποστηρίζουν.

Η υποψηφιότητα Μάικ Σπανού, επί του παρόντος δεν καταγράφει ουσιώδη εκλογική επιρροή, ωστόσο αν ληφθεί υπόψη η εμπειρία του ΑΚΕΛ που τον στηρίζει μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι στην πορεία προς την κάλπη η εκλογική επιρροή του μπορεί να βελτιωθεί ουσιαστικά.

Στον πρώτο γύρο ο Νίκος Αναστασιάδης στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει ποσοστό 34%. Ο Νικόλας Παπαδόπουλους ακολουθεί με 24% ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Μάικ Σπανός με 12% και ο Γιώργος Λιλλήκας με 7%. Τα ποσοστά της αποχής και των αναποφάσιστων είναι στο 23%.

Για τον δεύτερο γύρο η έρευνα παρουσιάζει τρία σενάρια με κοινό παρανομαστεί τον Νίκο Αναστασιάδη και αντιπάλους του, τους άλλους τρείς υποψήφιους.

Στο σενάριο Αναστασιάδης-Παπαδόπουλος, που εμφανίζεται το πιο ισχυρό, ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας κόβει πρώτος το νήμα με 41% ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος λαμβάνει 32%.

Το ποσοστό του Νίκου Αναστασιάδη αυξάνεται στο 45% εάν ο αντίπαλός του θα είναι ο Μάικ Σπανός ο οποίος στο δεύτερο γύρο συγκεντρώνει ποσοστό 18%.

Το μεγαλύτερο ποσοστό 47% λαμβάνει ο Νίκος Αναστασιάδης στο σενάριο με αντίπαλο το Γιώργο Λιλλήκα ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 20%.

Στην παράσταση νίκης ο Νίκος Αναστασιάδης βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 51% ακολουθεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος με 22% ο Μάικ Σπανός με 4% ο Γιώργος Λιλλήκας με 1% ενώ ένα ποσοστό 21% δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει.

Στο κομμάτι της έρευνας, αξιολόγηση των υποψηφίων, ο Νίκος Αναστασιάδης αξιολογείται θετικά σε ποσοστό 46% και 49% αρνητικά. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος 38% θετικά και 54% αρνητικά. Ο Γιώργος Λιλλήκας 22% θετικά και 71% αρνητικά και ο Μάΐκ Σπανός 15% θετικά και 36% αρνητικά.

Μείζον θέμα και των επόμενων Προεδρικών εκλογών η οικονομία με ποσοστό ενδιαφέροντος 74% ενώ ακολουθεί το Κυπριακό με 59%.

Στο Κυπριακό το 38% εγκρίνει του χειρισμούς του Νίκου Αναστασιάδη ενώ εναντίον τάσσεται το 61%.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Symmetron Market Research, το διάστημα 2 με 9 Ιουνίου 2017. Η κάλυψη ήταν Παγκύπρια αστικές και αγροτικές περιοχές, άνδρες και γυναίκες 18 ετών και άνω σε δείγμα 800 ατόμων. Η Μέθοδος της έρευνας ήταν τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

ΣΧΟΛΙΑ

"Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Symmetron Market Research, το διάστημα 2 με 9 Ιουλίου 2017". Σήμερα έχουμε 13 Ιουνίου 2017, δηλαδή η έρευνα πραγματοποιήθηκε ...τρεις εβδομάδες μετα από σήμερα!!!
Τυπογραφικό λάθος; Μάλλον!
Πόση όμως αξιοπιστία μπορεί να έχει μια τέτοια έρευνα;

Ai Em

Τυπογραφικό το λάθος και έχει διορθωθεί. Αυτό ωστόσο δεν αλλοιώνει την αξιοπιστία της έρευνας.

Καθημερινή
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Ένοχος για τροχαίες παραβιάσεις ο Θεμιστοκλέους

«Αν ήταν αλλού (ή αν ήταν μάγκας) θα είχε παραιτηθεί , όχι να δεχθεί άρση αυλίας (που δεν δέχθηκε , αλλά ...»
Consumer  |  17:39

Εμφύλιος στο ΕΛΚ για τη θέση της Στέλλας

«Πάντοτε υπάρχει "σφαγή" όταν πρόκειται για καρέκλα....»
Consumer  |  17:35

Εμφύλιος στο ΕΛΚ για τη θέση της Στέλλας

«Πάντοτε υπάρχει "σφαγή¨όταν πρόκειται για καρέκλα... »
Consumer  |  17:34

Αφήνουν εκατομμύρια σε Τουρκία και κατεχόμενα οι Κύπριοι

«Νομιζω ότι είναι παρπλανητικός ο τίτλος σας, αφού από το ίδιο το άρθρο προκύπτει ότι η εισροές χρημάτων ...»
Leo  |  14:54

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση