ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αναστασιάδης: Ενδιαφέρον έχει τι αφορά τους ε/κ και τ/κ και όχι την Τουρκία (LIVE)

Κρανς Μοντάνα, μέρα 2η: Η «Κ» μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις γύρω από την Διάσκεψη για την Κύπρο

Με στόχο την καταγραφή προόδου, μέχρι την Παρασκευή όπου θα μεταβεί στο Κρανς Μοντάνα ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες συνεχίζονται σήμερα οι διεργασίες στο Κρανς Μοντάνα.

Μετά την παρέμβαση του βοηθού ΓΓ των ΗΕ Τζέφρι Φέλτμαν οι πλευρές θα πρέπει να απαντήσουν σε τρία ερωτήματα.
Τα ερωτήματα αφορούν στο τι πρέπει να γίνει με την συνθήκη εγγυήσεων, πως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες Ε/κ και Τ/κ, καθώς και με ποιο μηχανισμό θα γίνει η εφαρμογή της λύσης.

Στα σημαντικά της πρώτης μέρας στο ελβετικό θέρετρο καταγράφεται και η πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου που αφορά εγγυήσεις, συμμαχία, αποχώρηση στρατευμάτων και εφαρμογή της λύσης. 

Ιδιαίτερη σημασία έχει το τι θα διαμειφθεί κατά τη συζήτηση ασφάλειας και εγγυήσεων στις δέκα το πρωί ώρα Κύπρου, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για τη συζήτηση και των άλλων κεφαλαίων.

Συνεχής ενημέρωση 

00:38 Ενημέρωσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά το τέλος της δεύτερης ημέρας της διάσκεψης

00:10 Από την πλευρά των Βρετανών δεν υπήρχε κάτι νεότερο σήμερα. Δεν κυριαρχεί έτσι κι αλλιώς η παρουσία της Βρετανίας εφόσον η συζήτηση γίνεται μεταξύ Αναστασιαδη-Τσαβούσογλου.

23:30 Ακιντζί: Θα μιλήσω όταν έρθει η ώρα

Θα μιλήσει όταν έρθει η ώρα, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Κληθείς από τους Ε/κ δημοσιογράφους να πει πώς ήταν η σημερινή μέρα, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι είναι η τρίτη φορά που λέει "όχι δηλώσεις" αλλά πρόσθεσε πως θα μιλήσει όταν έρθει η ώρα.

Ερωτηθείς αν θα ναι αύριο, ο κ. Ακιντζι σήκωσε τους ώμους του γνέφοντας "ποιος ξέρει".

23:10 Αναστασιάδης: Ενδιαφέρον έχει τι αφορά τους ε/κ και τους τ/κ και όχι ότι αφορά την Τουρκία

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της αποψινής συνάντησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως «είχαμε μια δημιουργική συζήτηση για των θεμάτων που έθεσε ο ΓΓ των ΗΕ κατά την πρωινή σύνοδο. Οφείλω να πω ότι κατά την απογευματινή δεν υπήρξε οποιαδήποτε πρόοδος που να αφορά τις εσωτερικές πτυχές ή και τη διαδικασία. Συνεπώς θα συνεχίσουμε αύριο που έχουμε ξεχωριστές συναντήσεις με τον κ. Έιντε ο κάθε ένας των δυο ηγετών αλλά και εν συνεχεία με τον ΓΓ. Σε ερώτηση αν υπήρξε διαφοροποίηση από την πλευρά Τσαβούσογλου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως αφήνεται να εννοηθεί ότι αν υπάρξει προοδος στα πέντε κεφάλαια θα δει τι μπορεί να κάνει. Και είπα, τόνισε ο ΠτΔ για να μην λέμε περισσότερα, καλό είναι να γνωριζουμε ποια είναι η πραγματική πρόθεση. Τέθηκε εκ νέου το θέμα των 4 ελευθεριών αλλά αυτό δεν αφορά την προταιρεότητα του διακοινοτικού διαλόγου. Ενδιαφέρον έχει τι αφορά τους ε/κ και τους τ/κ και όχι ότι αφορά την Τουρκία.

23:00 Η τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα Haber Kıbrıs την νύχτα της Πέμπτης μετέδωσε ότι στην τελευταία συνάντηση ήρθε στο προσκήνιο η ιδέα της εξέτασης των θεμάτων με αλληλένδετο τρόπο, με τη μορφή «πακέτου». Τέθηκε η πρόταση της δημιουργίας ενός «πακέτου» που θα εμπεριέχει τα έξι κεφάλαια, ενώ επίσης και η δημιουργία ενός μικρού πακέτου με κάποιες πτυχές των διάφορων κεφαλαίων.
Η τ/κ ιστοσελίδα, ανέφερε ότι η πρόταση αυτή ήταν ιδέα της βρετανικής πλευράς.
Η τουρκική πλευρά δήλωσε ότι προσεγγίζει θετικά και τις δύο προτάσεις.
Στο δημοσίευμα αναφέρετε επίσης ότι η διάσκεψη λαμβάνει χώρα για να καταλήξουν οι συνομιλίες σε μια τελική λύση. Η τ/κ πλευρά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, υποστηρίζει τέτοιου είδους προτάσεις που διευκολύνουν τη λήψη πολιτικής απόφασης για λύση.
Τέλος, η τ/κ ιστοσελίδα, ισχυρίζεται πως η ε/κ πλευρά δεν κατάφερε να δώσει θετική απάντηση στις προτάσεις, και ζήτησες χρόνο μέχρι αύριο.

22:51 Τις τελευταίες εξελίξεις με την διαπραγματευτική του ομάδα συζητά αυτή τη στιγμή ο Μουσταφά Ακιντζί

22:49 Αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε στις 9 ώρα Κύπρου, ενώ στις 10 ώρα Κύπρου θα συναντήσει τον τουρκοκύπριο ηγέτη.

22:41 Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της αποψινής σύσκεψης, ο κ. Έιντε ανέφερε πως "Συζητήσαμε το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, καθώς επίσης και το πώς θα γίνει η σύνδεση με τα άλλα θέματα. Αύριο θα γίνει συζήτηση του format. Με την άφιξη του ΓΓ των ΗΕ, θα συνεχίσουμε από εκεί που έχουμε μείνει".

22:35 Οργιάζει το τουρκικό παιγνίδι παραπληροφόρησης

Υπάρχουν στοχευμένες διαρροές από τ/ κ πλευράς (όπως το δημοσίευμα της Haber Kibris), λένε ε/κ πηγές και επιστήνουν την προσοχή. Το κύμα της παραπληροφόρησης φαίνεται να έχει φουντώσει

22:30 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση

22:23 Συνεχίζει να προκαλεί η τουρκοκυπριακή πλευρά

Η Haber Kibris μεταδίδει πως Νίκος Αναστασιάδης και Νίκος Κοτζιάς «πάτησαν το κουμπί» με σκοπό να οδηγήσουν τη διαδικασία σε αδιέξοδο.

22:20 Συνεχίζεται η συζήτηση πάνω στο θέμα της ασφαλείας και των εγγυήσεων. Η γενική αίσθηση είναι πως περιμένουν τον ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες αύριο για να ξεμπλοκάρει ζητήματα. Τ/κ πηγές τονίζουν πως έχει κολλήσει η διαδικασία στο δεύτερο τραπέζι με την Ε/κ πλευρά να μην κάνει βήματα παραχώρησης.

Δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ δημοσιογράφων και των ΗΕ γιατί δεν επιτρεπόταν στους δεύτερους να μπουν κάτω από στέγαστρο που υπάρχει έξω από το χώρο των διαπραγματεύσεων και ενώ βρέχει καταρρακτωδώς.

21:25 Χριστοδουλίδης: Η κρισιμότητα των στιγμών δεν μου επιτρέπει να ακολουθήσω το παράδειγμα Τσαβούσογλου

Σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε πως καταγράφεται το γεγονός ότι για πρώτη φορά συζητείται ουσιαστικά το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Συμπλήρωσε δε πως, για να οδηγηθεί η διαδικασία σε θετικό αποτέλεσμα, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει μια θετική κατάληξη στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Αναφερόμενος στη συνάντηση των δύο ηγετών μαζί με τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο κ. Χριστοδουλίδης, δήλωσε πως η συνάντηση είχε ως σκοπό να γίνει μια ανασκόπηση των μέχρι στιγμής συζητήσεων.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, τόνισε ότι «η σοβαρότητα και η κρισιμότητα των στιγμών δεν μου επιτρέπουν να ακολουθήσω το παράδειγμα Τσαβούσογλου».

Συνέχισε επαναλαμβάνοντας πως είναι ξεκάθαρο ότι το αποτέλεσμα της συζήτησης στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, είναι εκείνο που θα κρίνει και την πρόοδο στα άλλα τα κεφάλαια, αλλά και αν η παρούσα διαδικασία οδηγηθεί σε ένα τελικό – θετικό αποτέλεσμα.

Η άφιξη Γκουτιέρες, είναι σημαντική και θετική. Η παρουσία του θεωρούμε ότι μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία συνθηκών για να υπάρξει συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «είμαστε απόλυτα σοβαροί και θα παραμείνουμε μέχρι το τέλος έχοντας μόνο ένα στόχο».

20:52 Βασικό επιχείρημα της τουρκικής διπλωματίας είναι οι τέσσερις ελευθερίες. Υποβαθμίζουν ακόμη και την εκ περιτροπής στις κατ'ιδίαν συζητήσεις

20:41 Εμπρηστική και απαράδεχτη χαρακτηρίστηκε η δήλωση Τσαβούσογλου

Ε/κ πηγές αναφέρουν ότι η δήλωση Τσαβούσογλου φαίνεται να δυναμίτισε το κλίμα

20:28 Ξεκινά η απογευματινή διάσκεψη με σχεδόν μιάμιση ώρα καθυστέρηση

Παρών στη συνάντηση ο επικεφαλής κάθε αντιπροσωπείας μαζί με ακόμη ένα μέλος

20:09 Νικόλας Παπαδόπουλος: Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου οδηγούν σε αδιέξοδο

Με tweet του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας μάλιστα πως τέτοιες ακραίες δηλώσεις οδηγούν σε αδιέξοδο

20:00 Μαυρογιάννης-Ναμί παρόντες στη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί

19:24 Πραγματοποιείται αυτή την ώρα η συνάντηση των δύο ηγετών με τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε

19:19 Με καθυστέρηση μιας ώρας αναμένεται να ξεκινήσει η απογευματινή διάσκεψη

19:04 Δεν είναι καλό το κλίμα αναφέρει η τουρκική πλευρά

Συνάντηση στις 15:15 ώρα Κύπρου είχε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε στο Κρανς Μοντάνα.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν οι ομάδες της τ/κ πλευράς και του κ. Έιντε, αξιολογήθηκε η μέχρι τώρα πορεία της Διάσκεψης για την Κύπρο και στα δύο παράλληλα τραπέζια των συνομιλιών.

18:10 Τσαβούσογλου: Όνειρο οι θέσεις Αθήνας και ε/κ πλευράς για τις εγγυήσεις

Η ε/κ πλευρά και η Ελλάδα αναμένουν την κατάργηση των εγγυήσεων και την απόσυρση τον τουρκικών στρατευμάτων, αυτό είναι όνειρο, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου

18:05 Σε εξέλιξη η συνάντηση τεχνοκρατών για τα θέματα εδαφικού, περιουσιακού και διακυβέρνησης, που συζητήθηκαν το μεσημέρι. Ανησυχία απο την επιμονή των τ/κ πάλι στις τέσσερις ελευθερίες

17:25 Τσαβούσογλου: Λανθασμένη η δήλωση Έιντε ότι δεν είναι η τελευταία ευκαιρία 

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ανέφερε πως «Ο Έιντε μας δήλωσε πολλές φορές πως αυτή η διάσκεψη είναι τελική. Είναι λανθασμένη η δήλωση του ότι «δεν είναι η τελευταία ευκαιρία» και δεν μας δεσμεύει (αφορά)».

16:54 Σύνοψη της παρέμβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος, μέσω ενός 16σέλιδου κειμένου προέβη σε συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες απαντήσεις στα σχετικά ερωτήματα που είχαν τεθεί την προηγούμενη από τα ΗΕ, ήτοι: (α) Τι θα γίνει με τη Συνθήκη Εγγυήσεων. (β) Πως απαντώνται οι ανησυχίες των δύο πλευρών. (γ) Πως και ποιος θα επιβλέπει την υλοποίηση εφαρμογής της Συμφωνίας. Οι απαντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας βασίστηκαν στη λεπτομερή και εμπεριστατωμένη του πρόταση στο θέμα της Ασφάλειας και Εγγυήσεων που έχει ήδη καταθέσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ως επίσης και στην ιδιότητα μας ως κράτος – μέλος της Ε.Ε. και των ΗΕ και τις συνακόλουθες ασφαλιστικές δικλίδες που παρέχουν ως προς τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών και την προστασία από τις όποιες εξωτερικές απειλές.

Συγκεκριμένα:

(α) Τι θα γίνει με τη Συνθήκη Εγγυήσεων

Ως τα ιστορικά γεγονότα έχουν αποδείξει, η Συνθήκη έχει αποτύχει τόσο στην εξυπηρέτηση του σκοπού και στόχου της όσο και στην ομαλή λειτουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τυχόν διατήρηση της, θα αποτελούσε αναχρονισμό, καθώς, μεταξύ άλλων:

- Πλήττει την ανεξαρτησία και κυριαρχία ενός κράτους μέλους των Η.Ε. και της Ε.Ε. και έρχεται σε αντίθεση με το Χάρτη των Η.Ε., το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο ευρύτερα.

- Με δεδομένη τη θέση της Ελλάδας ότι δεν επιθυμεί να συνεχίσει ως εγγυήτρια δύναμη, ως επίσης το γεγονός ότι τα σημερινά διεθνή δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά σε σύγκριση με το 1960, αλλά και λαμβάνοντας υπόψιν τα γεγονότα του 1974 και τη μέχρι σήμερα επικρατούσα κατάσταση, η όποια παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων ή εγγυητικών δικαιωμάτων της Τουρκίας μετά την λύση θα αποτελούσε μια ετεροβαρή ρύθμιση εις βάρος της Ε/Κ κοινότητας, αφού λόγω ισχύος και αποστάσεως της Τουρκίας θα εθεωρείτο ως μια μόνιμη απειλή εναντίον των Ελληνοκυπρίων.

- Θέτει υπό την κηδεμονία ή την επιρροή της εγγυήτριας τη μία των κοινοτήτων και κατ’ επέκταση το Kράτος, με κίνδυνο αποσταθεροποίησης ή και ενίσχυσης των ρευμάτων απόσχισης.

- Πέραν των όσων έχουν εκτεθεί, η τυχόν παροχή εγγυήσεων για διασφάλιση της μιας κοινότητας θα ανέτρεπε την πολιτική ισότητα και θα καλλιεργούσε αίσθημα υπεροχής της υπό εγγύηση κοινότητας έναντι της άλλης, με συνέπεια αντί της συναίνεσης την πρόκληση συνεχών αδιεξόδων και αποσταθεροποίηση.

- Το μετά τη λύση σύστημα ασφάλειας θα πρέπει να συνάδει με την ιδιότητα μας ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. και την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ε.Ε.

Συναφώς, στη βάση των ανωτέρω, ως επίσης και το γεγονός πως αποτελεί μια μόνιμη πηγή ανασφάλειας, η Συνθήκη θα πρέπει να τερματιστεί με την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας.

Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως δεν υπάρχει το όποιο παράδειγμα διεθνώς όπου η συνταγματική τάξη μίας χώρας υπόκειται σε εγγυήσεις από την όποια Τρίτη χώρα.

Συμπερασματικά, στη βάση των όσων έχουν εκτεθεί, η όποια πρόνοια για συνέχιση των στρατιωτικών εγγυήσεων θα οδηγούσε στην απόρριψη της Συμφωνίας.

(β) Πως απαντώνται οι ανησυχίες των δύο πλευρών

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να τονιστεί πως το Κράτος θα συγκροτείται ως προς την εσωτερική δομή από τις δύο κοινότητες σε ισάριθμες Πολιτείες, πολιτικά ίσες με καθορισμένα διοικητικά όρια, εκ των οποίων η μία θα διοικείται από την Ε/Κ κοινότητα και η άλλη από την Τ/Κ κοινότητα.

Επιπλέον και προς εδραίωση μιας διαρκούς σταθερότητας και του αισθήματος ασφαλείας μεταξύ των κοινοτήτων αλλά και του συνόλου των πολιτών, έχουν συμφωνηθεί, μεταξύ άλλων, και τα ακόλουθα:

(α) Πλήρης σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών σύμφωνα με τον Χάρτη των Η.Ε. και των αρχών και αξιών της Ε.Ε.

(β) Πλήρης σεβασμός στην δικοινοτικότητα και διζωνικότητα με μια σειρά συμφωνημένων διασφαλίσεων, όπως:

(i) Απαγόρευση επέμβασης της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης στις αρμοδιότητες των Πολιτειών ή της μιας Πολιτείας στις αρμοδιότητες της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης ή της άλλης Πολιτείας.

(ii) Αποτελεσματικός τρόπος συμμετοχής στη διακυβέρνηση του Κράτους από τις δύο κοινότητες, με συγκεκριμένες ρυθμίσεις στη λήψη αποφάσεων προς αποφυγή επιβολής της μιας επί της άλλης κοινότητας.

(γ) Συνταγματικές πρόνοιες που απαγορεύουν αυστηρά την απόσχιση ή την ένωση του μέρους ή του όλου με την όποια τρίτη χώρα.

(δ) Αποτελεσματικούς τρόπους επίλυσης αδιεξόδων προς ενίσχυση της λειτουργικότητας του κράτους και προάσπισης των δικαιωμάτων των Πολιτειών και, κατ’ επέκταση, των κοινοτήτων

(ε) Κατοχύρωση των εξουσιών της κάθε Πολιτείας με ισχυρό νομικό πλαίσιο και αποτελεσματικό τρόπο εφαρμογής του.

Παρά ταύτα και πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί ως ανωτέρω κατεγράφησαν, η Ε/Κ πλευρά προτείνει τα ακόλουθα μέτρα:

Προς αντιμετώπιση τυχόν βίας μεταξύ των κοινοτήτων το Σύνταγμα του Ομόσπονδου Κράτους θα προνοεί μηχανισμούς επέμβασης και αντιμετώπισης των επεισοδίων, αρχικώς σε επίπεδο συνιστώσας πολιτείας και μετέπειτα σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Προς τον ίδιο σκοπό και για μια μεταβατική περίοδο που θα συμφωνηθεί, θα συσταθεί Πολυεθνική Αστυνομική Δύναμη, τα μέλη της οποίας θα προέρχονται από χώρες της Ε.Ε. πλην της Ελλάδας και Η.Β, χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή μελών και από τρίτες χώρες, πλην της Τουρκίας.

Επιπλέον των εσωτερικών ρυθμίσεων της λύσης και της πρότασης μας, οι οποίες καταδεικνύουν πως δεν υπάρχει αναγκαιότητα των όποιων εγγυήσεων ή παρουσίας ξένων στρατευμάτων, η ιδιότητα της ενωμένης Κύπρου ως μέλος των Η.Ε, της Ε.Ε. και του Συμβουλίου της Ευρώπης, παρέχουν επαρκή προστασία στους πολίτες της Ενωμένης Κύπρου.

Π.χ. Ηνωμένα Έθνη: The collective security provisions of the United Nations Charter provide important assurances in terms of a commitment on the part of its members to the pacific settlement of disputes, of protection against the threat or use of force against the territorial integrity or political independence of a member state(Art. 2); the right of self-defense (Art. 51) and enforcement mechanisms under Security Council umbrella in the form of economic and political sanction (Art. 41) and the use of force (Art. 42).

Ευρωπαϊκή Ένωση: Articles 2 of the Treaty on the European Union (TEU) establishes the EU and its Member States as value-based political entities committed to respect democracy, the rule of law and human and minority rights. Article 67 of the Treaty on the Functioning of the European Union (TFEU) further provides that "the Union shall endeavor to ensure a high level of security through measures to prevent and combat crime, racism and xenophobia, (...)". In terms of enforcement, Article 7 TEU provides for enforcement by the European Council in cases of a serious breach of the provisions of the treaty, including the6 suspension of treaty rights of a particular Member State. With regards to external security, relevant articles of EU treaties include Article 42(7) TEU, the Mutual Defence clause, which obliges Member States to provide aid and assistance in the event of an armed aggression against another Member State; and Article 222 TFEU ("solidarity clause") which provides for support to a Member State, including through military means and upon request from that member State, in the event of a terrorist attack.

Συμβούλιο της Ευρώπης: Protections as regards the right to life, the right to a fair hearing, freedom of expression, freedom of thought, conscience and religion and the protection of property. Violations of these rights are sanctioned under the enforcement mechanism of the European Court of Human Rights. Advisory services are also available to Cyprus from the Venice Commission of the Council of Europe on various constitutional matters including federalism and regionalization, the rule of law, the protection of fundamental rights and emergency powers.

(γ) Πως και ποιος θα επιβλέπει την υλοποίηση εφαρμογής της Συμφωνίας

Όλοι αναγνωρίζουμε τη σημασία της ομαλούς, ασφαλούς και γρήγορης υλοποίησης των προνοιών της λύσης. Επ' αυτού, ένας από τους μεγαλύτερους φόβους και κυριότερες ανησυχίες της ΕΚ κοινότητας είναι η όποια ενδεχόμενη αδυναμία υλοποίησης της λύσης και οι συνέπειες τούτου

Συναφώς, η πλευρά μας προτείνει όπως:

- Η υλοποίηση των προνοιών της λύσης αλλά και η διασφάλιση της μετά της λύσης κατάστασης πραγμάτων τεθούν υπό την εγγύηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. σύμφωνα με το Κεφάλαιο 7 του Καταστατικού Χάρτη. 

- Ανατεθεί συγκεκριμένος ρόλος για την ενεργό συμμετοχή της Ε.Ε. στην υλοποίηση της λύσης, πέραν από το προφανές έργο που συνδέεται με το κεκτημένο και την προσπάθεια να τερματισθούν οι μεταβατικές περίοδοι / παρεκκλίσεις το συντομότερο δυνατόν.

16:46 Βετεράνοι ΤΜΤ: Η καλύτερη λύση είναι η αναγνώριση δύο κρατών στην Κύπρο 

Ο σύνδεσμος βετεράνων της ΤΜΤ διατύπωσε τη θέση ότι η καλύτερη λύση για το Κυπριακό είναι η αναγνώριση δύο ξεχωριστών κρατών στο νησί.

Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα ο πρόεδρος του συνδέσμου Γιλμάζ Μπορά σε γραπτή του δήλωση επέκρινε την πρόταση της τ/κ πλευράς υποστηρίζοντας ότι οι Τ/κ δεν κερδίζουν τίποτα.

Ισχυρίστηκε ότι οι Τ/κ ποτέ δεν έζησαν με τους Ε/κ αλλά και ότι η φόρμουλα για μια ενωμένη Κύπρο ποτέ δεν θα αποτελέσει μια βιώσιμη λύση.

Ανέφερε ακόμη ότι οι προσπάθειες για τερματισμό των εγγυήσεων της Τουρκίας καταδεικνύουν ότι οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά δεν θα οδηγήσουν σε λύση, ενώ ισχυρίστηκε και πως το όραμα των Ε/κ για Ένωση συνεχίζεται.

16:07 Μιάμιση σελίδα η απάντηση Ακιντζί, νέα πρόταση Βρετανών, σύμφωνα με την Κίπρις ποστασί

Για μιάμιση σελίδα τοποθέτηση του Τ/κ ηγέτη στις πρωινές εργασίες της Διάσκεψης, γράφει η Κίπρις ποστασί που μιλά για νέα πρόταση της Βρετανίας σήμερα που περιλαμβάνει την συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΕ στην Επιτροπή Παρακολούθησης που θα συσταθεί μετά την λύση. Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρεται, κατά την μεταβατική περίοδο θα εγγυάται η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Η τ/κ ιστοσελίδα γράφει ότι ο Μουσταφά Ακιντζί μίλησε μετά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος φέρεται να μην βλέπει ζεστά κανενός είδους εγγύηση εκτός της ΕΕ. Ο Τ/κ ηγέτης φέρεται να επανέλαβε τη θέση του ότι επιπλέον των οδυνηρών εμπειριών των Τ/κ στο παρελθόν έχουν σημειωθεί σειρά επιθέσεων εναντίον τους, κυρίως από το ΕΛΑΜ και αυτό έχει προκαλέσει έλλειψη ασφάλειας στους Τ/κ.

Σύμφωνα πάντα με την Κίπρις ποστασί, το λόγο πήρε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς ο οποίος φέρεται επίσης να εξέφρασε ανησυχία όσον αφορά το θέμα του ΕΛΑΜ και πως το εν λόγω κόμμα (μόρφωμα γράφει στα τουρκικά) «πρέπει να τεθεί εκτός του δημοκρατικού δρόμου». Σημείωσε δε ότι αντίστοιχο κόμμα υπάρχει και στη χώρα του και εκεί δίνουν αγώνα εναντίον του μέσω της δημοκρατικής οδού.

15:40 Σε βρετανική πίεση για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων αναφέρεται ο Guardian 

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα έχει συγκεντρώσει διεθνές δημοσιοραφικό ενδιαφέρον. Ενδεικτικό οτι σε χθεσινό ρεπορτάζ της Guardian καταγράφεται πως σύμφωνα με βρετανικές διπλωματικές πηγές να παραδώσει σχεδόν το μισό μέρος των βάσεών της στην ενοποιημένη Κύπρο ενώ διακριτικά φέρεται να πιέζει την Τουρκία ώστε να αποδεκτεί λύση όπου αντί παραμονή στρατευμάτων μία πολύμερή δύναμη που να διοικείται είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε από τα Ηνωμένα Έθνη και η οποία θα έχει εγγυητικό ρόλο

Δείτε εδώ το δημοσίευμα της Guardian

15:28 Με αντιπροσωπεία του ΡΤΚ συναντήθηκαν ο Άντρος Κυπριανού και Γιώργος Βασιλείου

15:25 Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στον βελγικό Τύπο 

Στο νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, ο οποίος ξεκίνησε χθες στο θέρετρο Crans-Montana της Ελβετίας, εστιάζουν σημερινά δημοσιεύματα του βελγικού γαλλόφωνου Τύπου.

Για «καλή αρχή» κάνει λόγο η Le Soir, παραθέτοντας τα λόγια του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Espen Barth Eide, ο οποίος τόνισε ακόμα ότι είναι η «καλύτερη ευκαιρία» για τη διευθέτηση μίας διαμάχης που, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, δηλητηριάζει τις διεθνείς σχέσεις (ελληνοτουρκικές, ευρωτουρκικές, μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ κλπ), δεδομένου ότι έχει πέσει ο εθνικιστικός πυρετός στην Τουρκία μετά το δημοψήφισμα του Προέδρου Erdogan, ενώ, από την άλλη μεριά, ο Αναστασιάδης θα πρέπει να ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία την επόμενη χρονιά.

Για άσκηση πίεσης εκ μέρους του ΟΗΕ μιλά από την πλευρά της η L’ Echo, σημειώνοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη απειλούν για πρώτη φορά να αποσύρουν τις ειρηνευτικές τους δυνάμεις, σε περίπτωση αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας, γεγονός που χαρακτηρίζεται ως κακή είδηση για τους Ελληνοκύπριους, μια και τουλάχιστον 40 000 Τούρκοι στρατιώτες έχουν εγκατασταθεί στα βόρεια της νήσου από το 1974.

14:44 Αύριο Παρασκευή, στις ‎8:30-10:30 θα συνεχιστεί η συζήτηση των τριών θεμάτων του δεύτερου τραπεζιού με τους δύο ηγέτες και στις 10:30 θα ακολουθήσει η Διάσκεψη για την Κύπρο στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ.

14:37 Δεν θέλησε να τοποθετηθεί ο προεδρος της δημοκρατίας κατα την αποχώρηση του. Είπε όμως ότι Θα δοθεί κειμενο σχετικό μεριά απαντήσεις της Ε/κ πλευράς, πιο σύντομο απο τις 16 σελίδες.

14:35 «Ήταν μια καλή συνάντηση», δήλωσε ο Τσαβούσογλου

“‘Ηταν μια καλή συνάντηση, συνεχίζουμε”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναχωρώντας από το χώρο της Διάσκεψης για την Κύπρο, στο Κραν Μοντάνα.

Η συνάντηση θα συνεχιστεί και πάλι στις 18.00 (19.00 ώρα Κύπρου).

14:25 Αναμένεται στις 17:30 το απόγευμα ώρα Κύπρου συνάντηση μεταξύ των διαπραγματευτών. H αυριανή συνάντηση Αναστασιάδη Ακιντζί σε δικοινοτικό επίπεδο θα αναφέρεται στα εσωτερικά ζητήματα.

14:23 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των ηγετών. Ο Μουσταφά Ακιντζί έχει ήδη αναχωρήσει χωρίς να προβεί σε δηλώσεις.

Κατά τη συνάντηση έγινε γενική συζήτηση για εδαφικό περιουσιακό διακυβέρνηση, με τους τ/κ να θέτουν ζητήματα ειδικής μεταχείρισης των Τούρκων υπηκόων. 

14:12 Παλιές οι προτάσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, επανάληψη των προνοιών του σχεδίου Ανάν γράφει στο Twitter ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, επικαλούμενος και τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά.

13:58 Μετά την συζήτηση στο τραπέζι 2, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα είκοσι λεπτά, αναμένεται να ακολουθήσει ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου.

13:35 Φωτογραφικό υλικό από την δεύτερη μέρα της διάσκεψης ανάρτησαν τα Ηνωμένα Έθνη στο Twitter.

13:13 Για ανοίγματα της τουρκικής πλευράς κάνει λόγο ο λεγόμενος πρωθυπουργός Χουσείν Οζγκιουργκιούν, στα οποία όπως αναφέρει ελπίζει, η ε/κ πλευρά να ανταποκριθεί θετικά.

13:05 Κοτζιάς: Η Τουρκία ζητά διατήρηση συνθηκών που η ίδια δεν εφαρμόζει

Εξερχόμενος από την Διάσκεψη ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδα Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι η Τουρκία επαναλαμβάνει θέσεις τις οποίες λένε την τελευταία δεκαετία, ενώ ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγος να ζητά την διατήρηση συνθηκών που η ίδια παραβίασε.

«Σήμερα κουβεντιάσαμε με βάση τα τρία ερωτήματα που υπέβαλε ο γ.γ του ΟΗΕ κ. Φέλτμαν, όπου στάθηκα πολύ να εξηγήσω ότι οι δυο συνθήκες που υπήρχαν των εγγυήσεων και των συμμαχιών ουδέποτε ουσιαστικά εφαρμόστηκαν. Τις παραβίασε η Τουρκία από όλες τις πλευρές και κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένας λόγος να ζητά την διατήρηση συνθηκών που παραβίασε και έμειναν εκτός οποιασδήποτε πρακτικής.

Όλοι λένε ότι μπορεί ίσως αύριο να μας πει κάτι καινούργιο, οι Τούρκοι επαναλαμβάνουν θέσεις που είχανε πει την τελευταία δεκαετία και νομίζουνε ότι είναι καινούργιο. Αλλά είμαστε μελετηροί άνθρωποι και έχουμε εντοπίσει ακριβώς ποια πράγματα από πότε επαναλαμβάνονται ως καινούργια».

12:54 Το απόγευμα δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου του Τούρκου ΥΠΕΞ.

12:50 Στις επτά το απόγευμα συνεχίζεται η Διάσκεψη για ασφάλεια και εγγυήσεις

Η πρωινή σύνοδος της Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα ολοκληρώθηκε πριν λίγο και η συζήτηση για το κεφάλαιο ασφάλειας και εγγυήσεων θα συνεχιστεί στις 18.00 (19.00 ώρα Κύπρου).

12:49 Ο Αντόνιο Γκουτιέρες αναμένεται να φτάσει στη Γενεύη το πρωί της Παρασκευής και να μεταφερθεί με ελικόπτερο στο Κρανς Μοντάνα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μείνει όλη την ημέρα στο ελβετικό θέρετρο και μπορεί, εάν χρειαστεί, να διανυκτερεύσει.
Εκεί Θα ηγηθεί του τραπεζιού 1, όπου σήμερα τα ΗΕ εκπροσωπεί ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε καθώς ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέφρι Φέλτμαν αναχώρησε σήμερα το πρωί από την Ελβετία.

Επικεφαλής στο τραπέζι 2, είναι η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, Ειδική Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο.

12:46 Σε εξέλιξη η συζήτηση στο 2ο τραπέζι, μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί.  Απο ε/κ πλευράς παρευρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αντρεας Μαυρογιάννης, ο Νίκος Χριστοδουλιδης, η Ερατω Μαρκουλλη, ο Παναγιώτης Δημητρίου, ο Πολύς Πολυβιου και ο Κυπρος Χρυσοστομίδης. Εδαφικό, περιουσιακό και διακυβέρνηση τα θέματα συζήτησης.

12:43 Δήλωση του Γιώργου Περδίκη στο Twitter

 

12:39 Την ίδια ώρα ο πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες ώρες δεν αποκλείονται αντιδράσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις στην Ελβετία, γεγονός που προβληματίζει το κυβερνών ΑΚΡ που δεν θέλει να δει να δέχεται οποιοδήποτε πλήγμα η συνεργασία του με τους Γκρίζους Λύκους.

12:36 Αύριο το μεσημέρι Αναστασιάδης-Ακιντζί θα παρακαθίσουν σε γεύμα με τον ΓΓ των ΗΕ και το βράδυ ο επικεφαλής της κάθε πλευράς θα έχει δείπνο με τον Αντόνιο Γκουτιέρες.

12:31 Ο Οζντίλ Ναμί δηλώνει σε τουρκοκυπριακά ΜΜΕ ότι η κατάθεση της πρότασης της Τουρκίας είναι μια εξέλιξη που ικανοποιεί τον ΟΗΕ.

12:30 Την ίδια σχεδόν πρόταση που αποκάλυψε η "Κ" για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, επανέλαβε η Τουρκία στη δική της τοποθέτηση, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να συστήνει υπομονή κατά την έξοδό του.

12:22 Τουρκική πρόταση πέντε σημείων για εγγυήσεις

Η τουρκική πλευρά κατέθεσε στην Ελβετία πρόταση, η οποία απαρτίζεται από πέντε σημεία για τις εγγυήσεις.

Η πρόταση της Άγκυρας έχει ως εξής:

1. Η υφιστάμενη συνθήκη εγγυήσεων θα αναεθωρηθεί με βάση την νέα ομόσπονδη δομή που θα δημιουργηθεί με βάση τα τ/κ και ε/κ ιδρυτικά κράτη,
2. Σε αυτό το πλαίσιο, με την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας, την πρώτη μέρα μετά την έγκριση της στο δημοψήφισμα, θα αποσυρθεί ένας αριθμός (ένα ποσοστό) στρατευμάτων,
3. Θα δημιουργηθεί επιτροπή παρακολούθησης (της εφαρμογής της συνθήκης). Στην επιτροπή θα συμμετάσχουν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, δυο μέλη από τ/κ και ε/κ ιδρυτικό κράτος ή 2 μέλη από το ομόσπονδο κράτος,
4. Η επιτροπή παρακολούθησης θα εγγυηθεί την λειτουργία του ομόσπονδου συντάγματος και των συνταγμάτων των ιδρυτικών κρατών,
5. Εφόσον όλα πάνε καλά θα αναθεωρηθεί ο αριθμός των ξένων στρατευμάτων στο νησί από τις εγγυήτριες δυνάμεις.


Οι πηγές της «Κ» αναφέρουν ότι στην Ελβετία η τουρκική πλευρά αναμένει την ε/κ πλευρά να ανοίξει τα χαρτιά της στα πεδία της πολιτικής ισότητας και εκ περιτροπής προεδρίας προτού ληφθούν οι τελικές αποφάσεις στο ζήτημα των εγγυήσεων.

12:19 Ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη. Σε 15 λεπτά προχωρούν στο άλλο τραπέζι και η συζήτηση για ασφάλεια εγγυήσεις θα συνεχιστεί το απόγευμα.

12:17 Η Τουρκία ζήτησε εκ περιτροπής προεδρία και πολιτική ισότητα (αποτελεσματική εκπροσώπηση) για να ανοίξει τα χαρτιά της.

Θέμα ειδικής μεταχείρισης των Τούρκων στην Κύπρο έθεσε σήμερα η τουρκοκυπριακή πλευρά κατά την πρωινή συζήτηση στο δεύτερο τραπέζι των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των διαπραγματευτών στα θέματα του εδαφικού, του περιουσιακού και της διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στη συνάντηση, που ολοκληρώθηκε, έγινε γενική συζήτηση στα τρία θέματα και η τ/κ πλευρά έθεσε θέμα ειδικής μεταχείρισης των Τούρκων στην Κύπρο.

 

12:15 Αυτό που προκύπτει είναι πως ίσως κρατηθούν πρακτικά από τις θέσεις που θα καταθέσουν οι πλευρές. Ακόμη δεν έχει γίνει τοποθέτηση από την Τουρκία και την τ/κ πλευρά. Έγινε παρέμβαση από την ΕΕ με σχετικές αναφορές σε συγκεκριμένα άρθρα από τις Συνθήκες της ΕΕ που απαντούν σε θέματα ασφάλειας για τα Κράτη Μέλη.

12:11 Μέσα από κείμενο τεσσάρων σελίδων, κατέθεσε προφορικά,τις θέσεις της και η ελληνική πλευρά.

12:07 Τουρκικό ΥΠΕΞ: Κατατέθηκε τουρκική πρόταση, δεν περιλαμβάνει ποσοστά για τα τουρκικά στρατεύματα προς αποχώρηση

Δεν προκύπτει μέχρι στιγμής από τις πληροφορίες ότι τα όσα ειπώθηκαν μέσα από κείμενο ως απάντηση για ασφάλεια εγγυήσεις από την ε/κ πλευρά, ότι θα κατατεθούν και γραπτώς. 

Η Τουρκία ζητησε εκ περιτροπής και πολιτική ισοτητα (αποτελεσματικη εκπροσώπηση) για να ανοίξει τα χαρτιά της.

Στην παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε σύνοψη, του γιατί δεν χρειάζονται εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα στην Κύπρο.

11:58 Το ποσοστό των τουρκικών στρατευμάτων που θα αποχωρούσαν από την Κύπρο, αφορούσε η διάψευση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως δήλωσε στην «Κ» ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χουσεϊν Μουφτούογλου.

Ωστόσο, ο κ. Μουφτούογλου τόνισε ότι υπάρχει πρόταση για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, όπως και σε παλαιότερες προτάσεις περί επίλυσης του Κυπριακού.

Σημειώνεται ότι τα σχετικά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για αποχώρηση του 80% των τουρκικών στρατευμάτων.

11:55 Παράνομες ασκήσεις στον εναέριο χώρο Λευκωσίας πραγματοποιεί η Τουρκία η οποία έχει εκδώσει Νοταμ για εναέριες ασκήσεις από τον Απόστολο Ανδρέα μέχρι και την Πάφο πτήσεις στρατιωτικών αεροπλάνων. 

11:35 Αντιστρέφοντας το επιχείρημα της ε/κ πλευράς, τουρκικές πηγές λένε πως θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος στα άλλα κεφάλαια για να υπάρξει πρόοδος σε ασφάλεια και εγγυήσεις. 

11:23 Την ίδια ώρα, από τουρκικές πηγές προκύπτει η πληροφορία ότι πρόκειται να παραμείνουν εδώ για όσο χρειαστεί, πως δεν αναμένεται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές κάποια γραπτη απάντηση για τα τρία ερωτήματα των ΗΕ, και πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτα. "Στην Γενεύη ήμασταν έτοιμοι για παραμονή δέκα ημερών και φύγαμε νωρίτερα" τονίστηκε στην "Κ" από τουρκική πηγή. Επαναλαμβάνονται τα ερωτήματα που έχουν τεθεί από τα ΗΕ: Τι μορφή θα μπορούσε να έχει μια θεμελιώδης αλλαγή της συνθηκης εγγυήσεων, πως απαντώνται οι ανησυχίες Ε/κ και Τ/κ και ποιος ο τρόπος εφαρμογής της λύσης.

11:20 Οι θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας καταγράφηκαν σε κείμενο έκτασης 16 σελίδων. Επαναλαμβάνεται πως σε όλους τους τονους υπήρχε πληροφορία πως δεν αναμένεται να κατατεθεί γραπτως το οτιδήποτε.

11:14 Λεπτομερείς συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες λένε ε/κ πηγές οι απαντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στα ερωτήματα με έμφαση στην ασφάλεια και την πρότασή του συμπεριλαμβανομένου του ότι η χώρα είναι κράτος μέλος της ΕΕ. Ο ρόλος της ΕΕ τον οποίο μπορεί να διαδραματίσει είναι βασικός για το θέμα της ασφάλειας, μια διάσταση που μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά.

11:12 Δεν έχει καθοριστεί μέχρι στιγμής το πρόγραμμα για το απόγευμα

10:58 Αυτή η κρίσιμη στιγμή δεν είναι για τις διαφορές μας αλλά για να είμαστε όλοι μαζί ανέφερε με ανάρτηση του στο Twitter ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου Μιχάλης Σοφοκλέους.

 

10:51 Ερωτηματικό της τελευταίας στιγμής αποτελεί το αν ήταν προγραμματισμένη η αναχώρηση Φέλτμαν από την Ελβετία.

10:33 Από τη διάσκεψη έχει αναχωρήσει ο βοηθός ΓΓ των ΗΕ Τζεφρι Φελντμαν για Νέα Υόρκη, ενώ αναμένεται πλέον η άφιξη του ΓΓ των ΗΕ αύριο. Οπότε σήμερα, σε αυτό το πλαίσιο, θα δουλευτούν οι απαντήσεις στα τρία ερωτηματα που εθεσαν τα ΗΕ.

10:30 Κοτζιάς: Αύριο θα είναι η κρίσιμη μέρα

 Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας επιβεβαίωσε πως τα όσα είπε η τουρκική πλευρά χθες περιστρέφονται γύρω από αυτά που κάνανε στο σχέδιο Ανάν. Αν δεν τα είχαμε μελετήσει θα ήμασταν αδιάβαστοι, πρόσθεσε ο Νίκος Κοτζιάς για την πρόταση που κατέθεσε χθες ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλουτ Τσαβούσογλου. Αύριο κατέληξε ο κ.Κοτζιάς θα είναι κρίσιμη μέρα για τη διάσκεψη της Κύπρου. Και έτσι επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ της «Κ» για την πρόταση ότι θύμιζε σχέδιο Ανάν.

10:29 Με μισή ώρα καθυστέρηση ξεκίνησαν οι εργασίες, και με δόση χιούμορ για το ότι άργησαν οι συμμετέχοντας αλλάζοντας την ώρα σε "Cyprus time"

10:27 Έτοιμος για την έναρξη της Διάσκεψης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στο Twitter του ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

 

10:25 «Δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους, εννοώντας την Τουρκία, πρέπει να κερδίσουμε και τη σημερινή μέρα» είπε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς κατα την άφιξη του.

10:25 Αυτό που σχολιάζεται περισσότερο πάντως είναι η διάψευση της τουρκικής πλευράς για την κατάθεση πρότασης, η έκταση δε αυτής δεν ξεπερνούσε τις τέσσερις γραμμές.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χουσεϊν Μουφτούογλου, ανέφερε ότι οι ειδήσεις που για ποσοστό αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα,

Η αναφορά προβλέπει την αποχώρηση του 80% των τουρκικών στρατευμάτων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ, "δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ειδήσεις ότι στο πλαίσιο του σχεδίου τεσσάρων σημείων της Τουρκίας θα αποχωρήσει στρατός και ότι γίνεται αναφορά σε ποσοστό".

10:22 Ξεκίνησε η πρωινή διάσκεψη για ασφάλεια εγγυήσεις, θα έχει διάρκεια βάσει προγράμματος δύο ώρες και στη συνέχεια θα διαπιστωθεί αν θα προχωρήσουν οι πλευρ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση