ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η πενταμερής έγινε τριμερής που διάλεξε Νικόλα

Ανοίγει επίσημα η προεκλογική για Νικόλα μετά τη στήριξή του από ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Πενταμερής με προδιαγεγραμμένο το σενάριο αλλά και τον υποψήφιο, θεωρείται για πολλούς το αποτέλεσμα της συνάντησης των πέντε πολιτικών αρχηγών της Δευτέρας. Όχι μόνο γιατί είναι εδώ και καιρό γνωστό πως ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη έχουν προεπιλέξει την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου αλλά και γιατί αναμενόμενο ήταν να μη συμπορευθεί ο Γιώργος Λιλλήκας να καταγγείλει παρασκηνιακές συνεννοήσεις και να επιμείνει στη δική του υποψηφιότητα. Η απόφαση ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ - Αλληλεγγύης, να προκρίνουν υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου στα συλλογικά τους όργανα ανοίγει τον χορό των προεδρικών εκλογών και καταδεικνύει πως ο Ενδιάμεσος, τουλάχιστον επί του παρόντος, οδηγείται στις προεδρικές εκλογές με δύο υποψήφιους.

Τι συζητήθηκε

Κατά τη συνάντηση που διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες, το πρωί της Δευτέρας, συζητήθηκε τόσο το πολιτικό πλαίσιο με το οποίο θα πορευθούν τα πέντε κόμματα αλλά και τα κριτήρια του υποψηφίου. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος παρουσίασε τρεις δημοσκοπήσεις, μία του Ρεπόρτερ, δημοσκόπηση του Γιαννάκη Ομήρου αλλά και μία που διεξήγαγε για την ΕΔΕΚ η εταιρεία ερευνών SYMMETRON.

Τι λέει η δημοσκόπηση

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της ΕΔΕΚ, η οποία διενεργήθηκε από την εταιρεία Symmetron, μεταξύ 1ης-6ης Απριλίου σε δείγμα χιλίων ατόμων κατέδειξε ότι σε μία εκλογική μάχη με τον Γιώργο Λιλλήκα ως εκλεκτό του Ενδιάμεσου και τον Νίκο Αναστασιάδη ο πρώτος στο ένα δείγμα λαμβάνει ποσοστό 26% ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας 47%. Σε άλλο δείγμα, με διαφορετικό τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ, ο Γιώργος Λιλλήκας λαμβάνει 21% και ο Νίκος Αναστασιάδης 39%. Με την Ελένη Θεοχάρους υποψήφια του ενδιάμεσου χώρου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λαμβάνει στη μία περίπτωση 44% και η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης 26% ενώ στη δεύτερη η Ελένη Θεοχάρους συγκεντρώνει το 21% και ο Νίκος Αανστασιάδης το 36%. Με τον Νικόλα Παπαδόπουλο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λαμβάνει στη μία περίπτωση 35% και ο Νικόλας Παπαδόπουλος 29%. Στην άλλη περίπτωση 41% ο Νίκος Αναστασιάδης και 33% ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Με δεδομένη την εν λόγω έρευνα και τις δύο άλλες, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος επεσήμανε πως με δεδομένο ότι ο κ. Παπαδόπουλος είναι ο πιο εκλέξιμος αυτός θα πρέπει να είναι και ο υποψήφιος του χώρου. Θέση με την οποία συμφώνησε τόσο το ΔΗΚΟ όσο και η Αλληλεγγύη. Όπως επισημαίνεται, η Ελένη Θεοχάρους, ανέφερε χαρακτηριστικά πως από τη στιγμή που δε μπορεί να κερδίσει τον Αναστασιάδη, είναι πρόθυμη να κάνει πίσω και να στηρίξει τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Από πλευράς της Συμμαχίας Πολιτών, ο Γιώργος Λιλλήκας επεσήμανε πως οι δημοσκοπήσεις δεν είναι αξιόπιστες και πρότεινε εκ νέου το ζήτημα της κάλπης για την ανάδειξη του υποψηφίου. Θέση με την οποία διαφώνησαν και οι τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είχε εισηγηθεί να γίνει μία συμφωνία αρχών στη διακυβέρνηση στη συνέχεια τα κριτήρια του κατάλληλου υποψηφίου και με αυτά διαφώνησαν οι τέσσερις. Θα πρέπει αν σημειωθεί πάντως πως ο Γιώργος Περδίκης δεν συμπορεύθηκε με τους τρεις και επεσήμανε ότι θα συζητήσει το όλο θέμα στα συλλογικά όργανα του κόμματος. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι ενώ οι Οικολόγοι θα αποφάσιζαν το Φθινόπωρο, όπως όλα δείχνουν θα αποφασίσουν συντομότερα.

Αποφασίζουν τα συλλογικά όργανα

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το ΔΗΚΟ, συγκαλεί Κεντρική Επιτροπή την Πέμπτη όπου και η ηγεσία θα πάρει το πράσινο φως για την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου, ενώ ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, στο εκλογικό συνέδριο της ΕΔΕΚ την ερχόμενη Κυριακή θα θέσει εισήγηση στήριξης της υποψηφιότητας Νικόλα Παπαδόπουλου. Το ζήτημα είναι πως ο ανθυποψήφιος του Μαρίνου Σιζόπουλου για την Προεδρία Διομήδης Διομήδης, αμέσως μετά την ανακοίνωση της στήριξης Νικόλα, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Μαρίνο Σιζόπουλο για προειλημμένες αποφάσεις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και στήριξη Νικόλα σκεπτόμενος τη δική του προσωπική ατζέντα.

Από πλευράς της Αλληλεγγύης, όπως αναφέρουν πολιτικοί κύκλοι, τα συλλογικά όργανα έχουν εδώ και καιρό προαποφασίσει την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου ωστόσο, αναμένεται να συγκληθεί τις επόμενες μέρες σύγκληση των συλλογικών οργάνων για να επικυρωθεί η απόφαση. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης της τριμερούς, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, ανέφερε πως αποσύρει την υποψηφιότητά της προτάσσοντας το πατριωτικό καθήκον. «Προτάσσοντας το πατριωτικό καθήκον για την αναγκαιότητα αλλαγής πολιτικών και στρατηγικής προς διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού Ελληνισμού, της Οικονομίας, της κοινωνικής συνοχής και της ευημερίας του λαού, αποφάσισα όπως αποσύρω τη δική μου υποψηφιότητα και υποστηρίξω την υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΚΟ, κρίνοντας ότι συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες εκλογής στην Προεδρία της Δημοκρατίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αρχίζει προεκλογική

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, μετά και τη συνάντηση των πέντε πολιτικών αρχηγών εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη που τον πρότειναν κάνοντας λόγο για ιστορική απόφαση. «Η σημερινή απόφαση είναι ιστορική. Ο Ενδιάμεσος Χώρος έβαλε τα θεμέλια για συνεργασία με στόχο την πολιτική αλλαγή και την απαλλαγή του τόπου μας από την αποτυχημένη στρατηγική στο Κυπριακό και την αποτυχημένη διακυβέρνηση. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, για την πρωτοβουλία του για τη σημερινή συνάντηση και για την στήριξή του προς την υποψηφιότητα μου.

Ευχαριστώ την Πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους, για την απόφασή της να αποσύρει τη δική της υποψηφιότητα και να στηρίξει τη δική μου. Ευχαριστίες εκφράζω και στον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών, Γιώργο Περδίκη, για την πρόθεσή του να θέσει την υποψηφιότητά μου στα συλλογικά όργανα του Κινήματος. Με την επικύρωση από τα αρμόδια όργανα των Κομμάτων της σημερινής απόφασης, ξεκινάμε μία συλλογική προσπάθεια, στην οποία καλώ και ευελπιστώ ότι θα συμμετέχουν και η Συμμαχία Πολιτών, καθώς και άλλα κοινωνικά σύνολα και όλοι οι πολίτες που συμμερίζονται την ανάγκη για πολιτική αλλαγή» ανάφερε χαρακτηριστικά. Μετά και την εν λόγω απόφαση, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ μπαίνει πλέον πιο άνετα στην προεκλογική εκστρατεία, ενώ το ζήτημα εξαγγελίας είναι θέμα χρόνου.

Ανοίγει ο δρόμος για ΑΚΕΛ;

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας πολιτών εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την τροπή της συζήτησης αλλά και για το γεγονός ότι καμία από τις προτάσεις του δεν έτυχε της απαραίτητης προσοχής από τους υπόλοιπους. «Η Συμμαχία Πολιτών προσήλθε στο διάλογο με τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, με ειλικρίνεια και διάθεση συνεργασίας». Πέραν των τριών εισηγήσεων, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας έθεσε και το ζήτημα άλλων προσώπων όπως ήταν η εισήγηση των Οικολόγων.

«Μας λυπεί γιατί οι προτάσεις μας δεν έτυχαν της στήριξης των άλλων κομμάτων. Η απόφαση των τριών κομμάτων είναι απόλυτα σεβαστή από εμάς. Τώρα τον λόγο έχουν οι πολίτες που αποτελούν και το σώμα που τον Φεβρουάριο θα επιλέξει τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πιστεύουμε στους πολίτες γι’ αυτό και θέλουμε να τους δώσουμε πραγματικό και ουσιαστικό λόγο και ρόλο στις αποφάσεις. Θέλουμε να κάνουμε πράξη τη συμμετοχική δημοκρατία» ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως όλα δείχνουν ο ίδιος επιμένει στην υποψηφιότητά του και φαίνεται να είναι έτοιμος να φτάσει μέχρι τέλους. Το ποιος θα τον στηρίξει είναι ένα ζήτημα ανοικτό. Δεν αποκλείεται, μπροστά και στην εμφανή δυσκολία που παρουσιάζει το ΑΚΕΛ να βρει υποψήφιο και με δεδομένο πλέον ότι το κυπριακό βρίσκεται σε αδιέξοδο, οι δύο πολιτικοί χώροι, να ανοίξουν τις πόρτες της διαβούλευσης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Επίσημη επίσκεψη Δ. Συλλούρη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

«Kλείει και εμπορικές συμφωνίες με γνωστό δικηγορικό γραφείο???»
ΑΚΑ  |  10:55

Δύο ακόμη σημαντικές εκδόσεις στην πλατφόρμα Read

«Kala re leventes mou giati den mas lete kai pou na tin vroume tin vivliothiki!!»
PS  |  21:07

Ποιος φταίει για τις κακές καιρικές συνθήκες στην οδική ασφάλεια;

«Επιτέλους ένα άρθρο που ‘έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.’ Χωρίς αυστηρή και συνεχή αστυνόμευση ...»
Λευκωσιατης  |  09:27

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη πεις

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:46

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X