ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η υπαναχώρηση σε συγκλίσεις, επικεφαλίδα της συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί

Θα τα πουν χωρίς ατζέντα, ενώ στο επίκεντρο έρχεται το μακρύ χέρι της Τουρκίας στα Βαλκάνια

Ολοένα και περισσότερα είναι τα περιφερειακά θέματα του κυπριακού τα οποία λαμβάνουν χώρα έξω από τον πυρήνα του θέματος, αλλά το επηρεάζουν έστω κι ως ένα βαθμό. Από τη μια οριοθετήθηκε χθες ότι Αναστασιάδης-Ακιντζί θα τα πουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου και μάλιστα χωρίς ατζέντα. Θα κριθεί ωστόσο το κλίμα ανάμεσα στους δυο κι αν υπάρχει σε προσωπικό επίπεδο «χώρος» συνεννόησης για τη συνέχεια. Η οποία θα επέλθει μετά τις επαφές της κ. Λουτ με τις εγγυήτριες.

Από την άλλη όμως, διπλωματικές πηγές επιβεβαιώνουν πως την κυπριακή διπλωματία αυτή την περίοδο απασχολούν και οι κινήσεις της Ρουμανίας ως προεδρεύουσας της ΕΕ.

Η αποκεντρωμένη

Ανάμεσα στα άλλα θέματα του κυπριακού που αναμένεται να συζητήσουν Αναστασιάδης-Ακιντζί στο πλαίσιο των όρων αναφοράς, είναι και η πρόταση για την αποκέντρωση. Τόσο ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσο και ο ίδιος ο Ακιντζί σε λιγότερο από έναν και επίσημα, τόνισαν τη σημασία της αποτελεσματικής συμμετοχής.

Η ε/κ πλευρά και δη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιμένει πως μια θετική ψήφος σε όλα τα ομοσπονδιακά Σώματα θα οδηγήσει το κράτος σε δυσλειτουργία. Προσπαθεί να αντιπαρέλθει το σκόπελο έτσι της αποτελεσματικής συμμετοχής με την πρόταση για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Το αίτημα έχει γίνει, αναμένονται οι προτάσεις από τον δικηγορικό οίκο, αρμόδιες πηγές πάντως λένε πως για να ολοκληρωθεί η εικόνα περί αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, θα πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση από τις πλευρές. Μπορεί ναι μεν, όπως τονίζεται, να ειπωθούν προφορικά παραδείγματα ωστόσο είναι δεδομένο πως θα πρέπει να περάσει η συζήτηση σε πιο επίσημο επίπεδο ώστε να διαφανούν τι περιθώρια αποκέντρωσης υπάρχουν.

Πληροφορίες πάντως την ίδια ώρα επιμένουν πως η συζήτηση της κ. Λουτ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κινήθηκε αυτή τη φορά σε πλαίσιο οικοδόμησης των όσων είχαν πει αμφότερες οι πλευρές στο παρελθόν και όχι διερεύνησης θέσεων και προθέσεων. Έστω κι αν η διπλωμάτης τελικά δεν έδωσε το έγγραφο με τις δικές της ιδέες ή προτάσεις. Και πάλι όμως, ενώ όπως προαναφέρθηκε αναμένεται ο γύρος επαφών με τις εγγυήτριες, οι πληροφορίες λένε πως δεν καλοδέχεται η Λευκωσία τη νέα καθυστέρηση που παρατηρείται.

Το δε θέμα της υπαναχώρησης συγκλίσεων και το τι καταγράφει η ίδια η κ. Λουτ ως ιδέες για τους όρους αναφοράς είναι ακόμη ένα ζήτημα που θα θέσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ζήτησε λοιπόν γραπτώς τις θέσεις της τ/κ πλευράς πάνω σε θέματα όπως η ασφάλεια και οι εγγυήσεις, υπενθυμίζεται όμως και το ότι η αποτελεσματική συμμετοχή δεν υπήρχε πάντα ως θέμα αλλά προέκυψε από τη Γενεύη και μετά.

Οι ενταξιακές

Από την άλλη η κυπριακή διπλωματία έχει έναν νέο πονοκέφαλο. Ενώ η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ έχει ανακοπεί πολλές φορές, μάλιστα δεν έλειψαν και αξιωματούχοι της Ένωσης που δήλωσαν ότι πρέπει να διακοπούν πλήρως αυτές, τα όσα είπε η Επιτετραμμένη της Ρουμανίας στην Κύπρο, Ντανιέλα Σεζόνοβ-Τάνε. Η Ρουμανική Προεδρία της ΕΕ είναι ανοικτή να συνεργαστεί στενά με την κυπριακή πλευρά προκειμένου να εντοπίσουμε τις καλύτερες λύσεις για τη συνέχιση του διαλόγου ΕΕ – Τουρκίας που είναι προς το συμφέρον όλων, τόνισε πρόσφατα.

Δήλωση που κατά την ανάγνωση της κυπριακής διπλωματίας, δημιουργεί τουλάχιστον συγκεκριμένα ερωτήματα για το χρόνο που επελέγη ώστε να ανοιχτεί πάλι το θέμα αυτό.

Ωστόσο από την άλλη πλευρά βέβαια, είναι παραδεχτό πως η Τουρκία έχει βλέψεις στην περιοχή των Βαλκανίων και προσπαθεί με συγκεκριμένους τρόπους να αυξήσει την επιρροή της.

Μάλιστα στο παρασκήνιο, αμφότεροι οι ΗΠΑ και η ΕΕ ήθελαν την επίτευξη της συμφωνίας των Πρεσπών για την ονομασία της ΠΓΔΜ και την ολοκλήρωσή της μέσα από τα εθνικά κοινοβούλια ώστε να αποτραπεί ένας πιθανός πυρήνας επιρροής τόσο της Τουρκίας όσο και της Ρωσίας στην περιοχή. Η Τουρκία έτσι ανάμεσα σε άλλους τρόπους απόκτησης επιρροής, προχωρά και σε επενδύσεις σε διάφορες χώρες των Βαλκανίων.

Αξιωματούχοι μάλιστα χωρών αυτών που φαίνεται να υποστηρίζουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, έχουν παραδεχτεί σε Κύπριους διπλωμάτες πως είναι τέτοιο το ύψος των επενδύσεων που ουσιαστικά αδυνατίζει το επιχείρημα για εμπλοκή στη συζήτηση της ενταξιακής πορείας. Για το πώς τοποθετείται η ρουμανική προεδρία στο θέμα πρακτικά, αυτό αναμένεται να φανεί αλλά την ίδια ώρα έντονη αναμένεται να είναι και η αντίδραση από άλλες χώρες μέλη της ΕΕ. «Αυτή την περίοδο η Τουρκία προσπαθεί να αποκομίσει οφέλη και από τα όσα λέει η ρουμανική προεδρία και από την αναστάτωση που επικρατεί λόγω Brexit» τόνισε διπλωματική πηγή.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση