ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:27
 

Ικανοποίηση Πατριάρχη των Αρμενίων για ενδυνάμωση σχέσεων Κύπρου - Αρμενίας

Έγινε συνάντηση με την κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο Καθολικός Πάντων των Αρμενίων, Πατριάρχης Garekin II, που δέχθηκε την κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη το Ερεβάν, υπό τον Πρόεδρο του νομοθετικού σώματος, εξέφρασε χαρά και ικανοποίηση για το γεγονός ότι η συνεργασία Κύπρου – Αρμενίας ενδυναμώνεται και βελτιώνεται.

Σημειώνοντας ότι η παρουσία της ευρείας κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας αποτελεί εκδήλωση των ζεστών, αδελφικών σχέσεων που σφυρηλατήθηκαν μέσα στους αιώνες μετά των δύο κρατών και λαών, εξέφρασε ευγνωμοσύνη στην Κύπρο και τον κυπριακό λαό για τη στάση και συμπαράσταση όπως και για τη στήριξη και βοήθεια που παρέχουν οι Αρμένιοι της Κύπρου.

Ο Πατριάρχης σημείωσε περαιτέρω ότι οι διαχρονικές τουρκικές ενέργειες πότισαν με οδύνη τους δύο λαούς, προσθέτοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί ο κοινός αγώνας για την αναγνώριση και καταδίκη της γενοκτονίας των Αρμενίων και παρομοίων εγκλημάτων, ώστε να αποτραπούν ανάλογα εγκλήματα σε βάρος της ανθρωπότητας.

Σημείωσε επίσης το κοινό αίσθημα που επικρατεί μεταξύ των δύο λαών για τη χαμένη τους πατρίδα, προσθέτοντας ότι τα κοινά δεινά μας υποχρεώνουν σε αλληλοστήριξη και αλληλοσυμπαράσταση ώστε να ενισχυθούν «τα κράτη μας, για την ευημερία των λαών μας».

Ευχήθηκε επίσης όπως «ο Θεός φυλάει τους λαούς και τα κράτη μας».

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως ο λόγος για τον οποίο ζητούμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας δεν είναι ούτε για να εκδικηθούμε, ούτε για να δημιουργούμε μισαλλοδοξία για κάποια γεγονότα, αλλά για να μην επαναληφθούν αυτά τα γεγονότα, τονίζοντας ότι η Γενοκτονία πρέπει να αναγνωριστεί και από την ίδια την Τουρκία για να δηλώσουμε, όλη η ανθρωπότητα, ότι αντιτασσόμαστε σε τέτοιου είδους διαδικασίες στο μέλλον, δηλαδή της εξόντωσης με βάση της θρησκεία και την εθνική καταγωγή.

Περαιτέρω ενημέρωσε τον Πατριάρχη ότι βασικός στόχος της επίσκεψης, ως συμφωνήθηκε και με τους Αρμένιους Βουλευτές είναι να οδηγηθούν οι άριστες σχέσεις που υπάρχουν από αρχαιοτάτων χρόνων σε πρακτικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, οικονομία, παιδεία, έρευνα, τεχνολογία, οικονομία, τουρισμό.

Δήλωσε δε βέβαιος ότι η συνεργασία στον τομέα της θρησκείας μεταξύ των ιεραρχών, Κύπρου και Αρμενίας, είναι αδελφική και άριστη. Μετέφερε επίσης τις ευχές και τους χαιρετισμούς του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Χρυσοστόμου Β΄ και παρέδωσε δώρο το οποίο ο Αρχιεπίσκοπος απέστειλε στον Πατριάρχη.
Σε δήλωση μετά τη συνάντηση, την οποία ζήτησαν αρμενικά μέσα ενημέρωσης, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως η επίσκεψη του στον Πατριάρχη γίνεται διότι η Εκκλησίες των δύο κρατών διατηρούν αδελφική σχέση και επειδή ο θρησκευτικός πολιτισμός μας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο ώστε «να είμαστε αδελφικά έθνη, οι Αρμένιοι, οι Έλληνες, οι Κύπριοι».

Ο κ. Συλλούρης είπε ακόμα πως διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Αρχιεπίσκοπο των Αρμενίων στην Κύπρο όπως και με τη Θρησκευτική Ομάδα των Αρμενίων στην Κύπρο, με την οποία «αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση της Κύπρου, την ανάπτυξη και την ευημερία των ανθρώπων.

Ο Αντιπρόσωπος των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Βαρτκές Μαχτεσιάν, υπογράμμισε ότι η κοινότητα των Αρμενίων στην Κύπρο είναι υπερβολικά τυχερή επειδή σε όλους τους τομείς έχει βοήθεια τόσο από τις πολιτειακές αρχές όσο και από το λαό της Κύπρου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Η ίδια ανακωχή που έγινε και το 74 στην Κύπρο. τότε κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Κύπρου.»
Χαριθέα  |  12:44

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X