ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ημικρατικοί: Υπεραμύνεται των διορισμών ο Αρέστη

Κατά το 95% οι διορισμοί έγιναν από τους καταλόγους που δώσαμε εμείς, ανέφερε ο Πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για το ΤΕΠΑΚ (πανεπιστήμια) και την συμφωνική ορχήστρα δεν είχαμε ευθύνη για τους διορισμούς, ανέφερε ο Πρόεδρος Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, Γιώργος Αρέστη σχετικά με τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν από κόμματα και κοινωνία, τονίζοντας παράλληλα «κατά 95% οι διορισμοί έγιναν από καταλόγους που δώσαμε εμείς».

Όπως ανέφερε στην εκπομπή του ΡΙΚ «ΠΡΩΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ», «εμείς λειτουργήσαμε με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να δημιουργήσει το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο στη βάση του νόμου 149, που είναι ο γενικός νόμος που ρυθμίζει τον τρόπο επιλογής των διοικητικών συμβουλίων των 11 Ημικρατικών Οργανισμών.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις τριών ατόμων που κατέχουν διδακτορικό και το μη διορισμό τους στο συμβούλιο του ΚΟΑ, ο κ. Αρέστη είπε, «γνωρίζουν ότι δεν ήταν μέσα σε αυτούς που επιλέξαμε εμείς; Μπορεί να ήταν και να μην έγινε η επιλογή τους, από τους τρεις μόνο ο ένας θα επιλεγόταν». Τόνισε, «τα ακαδημαϊκά προσόντα δεν το μόνο κριτήριο, τα κριτήρια του νόμου είναι άλλα».

Ερωτηθείς για τις αναφορές περί σύγκρουσης συμφερόντων για τους Προέδρους των ΑΤΗΚ και ΑΗΚ που διορίστηκαν ο Πρόεδρος του Γνωμοδοτικού απάντησε «εμείς κρίναμε με βάση τα στοιχεία που είχαμε ενώπιον μας, εάν υπήρχαν κάποια στοιχεία πέραν αυτού με βάση τα οποία δυνατό να υπάρχουν σύγκρουση συμφερόντων, υπάρχουν διορθωτικά μέτρα, το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να λάβει μέτρα και να το διορθώσει». Πρόσθεσε, «πριν να αναλάβουν καθήκοντα ο καθένας που διορίζεται υπογράφει μία δήλωση, στην οποία αναγράφει ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος μεταξύ της επαγγελματικής του δραστηριότητα και του ρόλου που αναλαμβάνει στο διοικητικό συμβούλιο ενός Ημικρατικού Οργανισμού.

Συνεχίζοντας ο κ. Αρέστη επεσήμανε, «ο ρόλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου σταματάει τη στιγμή που παραδίδει τους καταλόγους στον αρμόδιο Υπουργό. Για κάθε μας απόφαση για συγκεκριμένο κατάλογο ημικρατικού, υπάρχει πρακτικό υπογραμμένο και από τους πέντε που λάβαμε μέρος, δεν θα μπορούσε δηλαδή να είχαν αλλοιωθεί οι κατάλογοι.
Όσον αφορά αν είναι υπέρ της Αρχής της Διαφάνειας και αν αυτή η Αρχή θα πρέπει να διέπει αυτούς τους διορισμούς ο κ. Αρέστη δήλωσε «είμαι υπέρ, εξαρτάται όμως με ποιο τρόπο η διαφάνειά θα προβληθεί και αν θα προκαλέσει καλό η μεγαλύτερο πρόβλημα». 

Αξίζει να σημειωθεί ο Γιώργος Αρέστη σε συνέντευξη του στην «Κ» στις 06/08 ανέφερε μεταξύ άλλων «ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης μάς τόνισε ότι δεν θα δεχθεί κομματικές λίστες και κομματικές παρεμβάσεις για διορισμούς στους ημικρατικούς».

Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης του κ. Αρέστη

- Διοριστήκατε πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου. Τελικά ποιος είναι ο ρόλος του;

- Ο ρόλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου είναι η υποβοήθηση του έργου του Υπουργικού Συμβουλίου. Θα προεπιλέγει υποψηφίους για τα διοικητικά συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών. Δεν αποφασίζει το γνωμοδοτικό. - Πείτε ότι έφτασε η ώρα των διορισμών στους ημικρατικούς. Διαδικαστικά, τι θα γίνει; - Ο αρμόδιος υπουργός για κάθε ημικρατικό οργανισμό καλεί το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο να τού υποβάλει έναν κατάλογο από τρεις υποψηφίους για κάθε κενωθείσα θέση. Αυτόν τον κατάλογο, ο υπουργός τον παραπέμπει στο Υπουργικό, το οποίο μπορεί να επιλέξει έναν από τους τρεις.

- Κι αν δεν επιλέξει από αυτόν τον κατάλογο;

- Σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις το Υπουργικό μπορεί να παρακάμψει την πρότασή μας, αλλά θα πρέπει να δώσει λόγους και να τους δημοσιεύσει. - Πώς θα φτάσουμε στον κατάλογο; - Όταν ο υπουργός μάς καλέσει να ετοιμάσουμε αυτόν τον κατάλογο, μας δίδεται χρόνος ούτως ώστε να καλέσουμε τους πολίτες να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.

- Αν υπάρξουν πολλές αιτήσεις, τι θα κάνετε; Θα γίνουν και προσωπικές συνεντεύξεις;

- Ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνουμε και προσωπικές συνεντεύξεις. - Αν έρθουν τα κόμματα με λίστες; - Όχι, όχι, όχι. Είναι αυτό ακριβώς που θέλουμε να αποφύγουμε. Και είναι αυτή η πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και είναι αυτό που μού άρεσε στην πρόταση του κ. Χριστοδουλίδη και δέχθηκα να αναλάβω αυτόν τον ρόλο. Και το τονίζω ότι ανέλαβα αμισθί. Δεχόμαστε αιτήσεις μόνο από άτομα. Και δεν θέλουμε να ξέρουμε την κομματική τους προέλευση. - Εάν τα κόμματα πάνε στον πρόεδρο και του πουν ότι έκαναν και αυτά τα άτομα αίτηση και είναι οι δικοί μας, τι θα κάνει; - Δεν θα το δεχθεί. Αυτό είναι έξω από τη διαδικασία.

- Σας είπε ο πρόεδρος ότι δεν θα δεχθεί κομματικές παρεμβάσεις;

- Ο πρόεδρος μάς τόνισε ότι δεν θα δεχθεί κομματικές λίστες και κομματικές παρεμβάσεις για διορισμούς στους ημικρατικούς. Εξ άλλου αυτός είναι και ο κύριος λόγος δημιουργίας του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου. Ακόμη και στην πρώτη συνάντηση που είχαμε μαζί του σαν γνωμοδοτικό, ήταν κάτι που μας τόνισε. Δεν θα δεχθώ, μάς είπε, να μου λέει τρεις το άλφα κόμμα, τρεις το βήτα κόμμα και δύο το γάμμα κόμμα. Κάτι που ήταν η πρακτική μέχρι τώρα. - Υπάρχει και η άποψη ότι οι ημικρατικοί είναι βραχίονες άσκησης κυβερνητικής πολιτικής και γι’ αυτό τα κόμματα θέλουν να διορίζουν δικά τους άτομα. - Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει ανθρώπους που να είναι ανεξάρτητοι και ικανοί και πάνω τους να μπορεί να βασίζεται λόγω των προσόντων τους για να προωθήσει το κυβερνητικό έργο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση