ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κατώτατος μισθός και συλλογικές συμβάσεις στη συνάντηση ΠΕΟ-Συμμαχία Πολιτών

Στο τραπέζι τέθηκε και η ανάγκη για κατοχύρωση της υποχρέωσης των εργοδοτών για εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων.

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Την Πρόταση Νόμου της Συμμαχίας Πολιτών για καθιέρωση κατώτατου μισθού, συζήτησαν σήμερα ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας. Στο τραπέζι της συζήτησης που διεξήχθη στα γραφεία της ΠΕΟ, τέθηκε και η ανάγκη για κατοχύρωση της υποχρέωσης των εργοδοτών για εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ μετά τη συνάντηση ο κ. Κυρίτσης είπε πως είχαν μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον κ. Λιλλήκα για τα θέματα των εργαζομένων, δίνοντας ιδιαίτερη βάση στην Πρόταση Νόμου της Συμμαχίας Πολιτών για την καθιέρωση κατώτατου μισθού.

Όπως ανέφερε, η συζήτηση στην Βουλή έχει ξεκινήσει και η ΠΕΟ έχει εκφράσει τις απόψεις της. «Ασφαλώς βλέπουμε με θετικό φακό την ανάγκη να καθιερωθεί ένας κατώτατος μισθός, ο οποίος θα πρέπει να αφορά τους υπαλλήλους εκείνους που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις και αυτή τη στιγμή είναι στο έλεος του θεού», ανέφερε, προσθέτοντας πως "εκτός απ’ εκεί που εφαρμόζεται το διάταγμα, τα πράγματα στα εργασιακά είναι ζούγκλα".

Ο κ. Κυρίτσης είπε πως η ΠΕΟ συνδέει τη συζήτηση για τον κατώτατο μισθό με το παράλληλο αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση υποχρέωσης εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων από τους εργοδότες. «Θεωρούμε δύο όψεις του ίδιου νομίσματος αυτές τις δύο διεκδικήσεις, εθνικός κατώτατος μισθός χωρίς να υπάρξει η νομοθετική υποχρέωση εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων, δεν θα απαντήσει ολοκληρωμένα και συλλογικά στο πρόβλημα της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας», είπε.

Είπε ακόμη πως έχουν καταλήξει με τον κ. Λιλλήκα ότι θα μείνουν σε επαφή και θα ανταλλάσσουν απόψεις για την προώθηση αυτών των κοινών στόχων.

Ο κ. Λιλλήκας, στις δικές του δηλώσεις στο ΚΥΠΕ είπε πως κατανοούν τις ανησυχίες και την αντίληψη των συντεχνιών για πτυχές που δεν μπορεί να διασφαλιστούν μόνο μέσα από την κατοχύρωση του κατώτατου μισθού. Εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί η Πρόταση Νόμου έδωσε την ευκαιρία να ανοίξει ο διάλογος καθώς και την ετοιμότητα του να συνδράμει για να διευρυνθεί ο διάλογος μέσα και από τη Βουλή για να καλύψει το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων ή και άλλων πτυχών. Στόχος, όπως είπε, είναι να ακολουθηθούν τα καλύτερα εργασιακά πρότυπα, τα οποία ακολουθούνται στην ΕΕ.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως ο διάλογος μπορεί να ακολουθήσει την θεσμοθετημένη διαδικασία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, δεδομένου ότι αυτός ο διάλογος, μέσα και από τα θεσμικά όργανα, θα έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και δεν θα παραταθεί επ’ αόριστον.

Σημείωσε πως με εξαίρεση κάποια επαγγέλματα όπου κατοχυρώνεται ο κατώτατος μισθός, στα υπόλοιπα και ιδιαίτερα εκεί που δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι νέοι, τυγχάνουν μιας πρωτοφανούς και άγριας εκμετάλλευσης, όπως ανέφερε, από σημαντική μερίδα εργοδοτών. «Στόχος της πρότασης είναι τα τερματίσει αυτή την εκμετάλλευση των Κύπριων εργαζομένων και ιδιαίτερα των νέων μας», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Α. Νεοφύτου: Η Άγκυρα να λάβει τα μηνύματα των Βρυξελλών

«Ο ίδιος πήρε το μήνυμα ότι δεν τον θέλουμε αρχηγό του κόμματος? »
ΑΚΑ  |  10:34

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:23

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X