ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κουγιάλης: Εντείνεται η προβολή των εθνικών προϊόντων

Η Κυβέρνηση αποδίδει μέγιστη σημασία στον ευαίσθητο αμπελοοινικό τομέα, δήλωσε σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Γεωργίας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειες προβολής των εθνικών προϊόντων στη βάση των αυστηρών κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνοντας χρήση του χρηματοδοτικού εργαλείου για ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα της Κύπρου, που είναι το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης της Αμπελουργίας, δήλωσε χθες ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης.

Σε χαιρετισμό του, στην εκδήλωση «Φεστιβάλ Ζιβανίας» στο Πελένδρι, ο Υπουργός Γεωργίας επιβεβαίωσε ακόμα μια φορά τη μέγιστη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στον ιδιαίτερα ευαίσθητο αμπελοοινικό τομέα, σημειώνοντας πως «τα γνήσια παραδοσιακά αμπελοοινικά παράγωγα και εδέσματα μαζί με άλλα τοπικά προϊόντα γεωργικής προέλευσης είναι αυτά που θα διαφοροποιήσουν την Κύπρο από τον σκληρό ανταγωνισμό και θα δώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σ’ ολόκληρο το φάσμα επαγγελμάτων φέρνοντας την ανάπτυξη».

Όπως είπε ο κ. Κουγιάλης, «εφαρμόζοντας το Πρόγραμμα Στήριξης της Αμπελουργίας, το γνωστό ΕΠΣΑ 2014-2018, οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, αναμένεται μέχρι το έτος 2018 να διαθέσουν περισσότερα από 22 εκατομμύρια ευρώ σε αμπελουργούς και οινοποιούς από καθαρά ευρωπαϊκούς πόρους».

Ανέφερε πως για το οικονομικό έτος 2016-2017, το οποίο έληξε στις 15 Οκτωβρίου 2017, διατέθηκε συνολικό ποσό ύψους περίπου 3,7 εκατομμυρίων ευρώ για σημαντικά μέτρα όπως η αναδιάρθρωση των αμπελώνων, οι επενδύσεις στα οινοποιεία, η προώθηση των οίνων στις τρίτες χώρες, η πληροφόρηση στα κράτη μέλη για τα Ευρωπαϊκά Συστήματα Ποιότητας και την υπεύθυνη κατανάλωση, η καινοτομία στον αμπελοοινικό τομέα και η ασφάλιση της συγκομιδής από την ανομβρία.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «μέσω των δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 οι αμπελουργοί μας μπορούν, συμπληρωματικά με το ΕΠΣΑ, να αντλήσουν σημαντικές χρηματοδοτήσεις για την περαιτέρω ενίσχυση του τομέα με αυξημένο το ποσοστό συνεισφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Καταλήγοντας είπε πως κοινός στόχος είναι τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα να αποκτήσουν τη θέση που τους αρμόζει στη συνείδηση του Κύπριου καταναλωτή αλλά και του ξένου επισκέπτη, και το μεγάλο μας στοίχημα είναι να δημιουργήσουμε μέσα από ορθές στρατηγικές κινήσεις μια κρατική ταυτότητα για το καθετί που παράγουμε ως Κύπρος, είτε αυτό είναι οι οίνοι είτε άλλα παραδοσιακά προϊόντα, μια ταυτότητα που να είναι συνώνυμη της ποιότητας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Μοντέλο συνεργασίας ή αναστολή εργασιών η πρόταση Τ/κ για ΑΟΖ

«Σχετικά με την πρόθεση των Ελληνοκυπρίων να ζήσουν ειρηνικά και ισότιμα με τους Τουρκοκύπριους ιδιαίτερα ...»
Russ  |  14:37

Αναστασιάδης: Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί θα συνεχιστούν κανονικά

«Κτίσαμε μια χώρα στην οποία ούτε οι Έλληνες ούτε οι Τούρκοι της Κύπρου πιστέψαμε πραγματικά ποτέ. Την ...»
Russ  |  14:31

Συνέχεια στις Βρυξέλλες θα δώσει η Κύπρος για τουρκική Navtex

«Δυστυχως η παρανομια ξεκινησε απο την Ε/Κ ηγεσια με το σφετερισμο του κοινου κρατους με τους τ/κ το ...»
RUss  |  14:28

Χριστοφόρου: Η απομείωση υπεραξίας της Λαϊκής κυμαινόταν 330- 576 εκ.

«Ο Παναγιώτης Κουννής, για όσους δεν το γνωρίζουν, ανάγκαζε τους υπαλλήλους του να τηλεφωνούν σε καλούς ...»
knak  |  10:10

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση