ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κουκουμά: Διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων μέσω τεχνολογίας

Την ανάγκη διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο πλαίσιο της τεχνολογικής ανάπτυξης και της ψηφιοποίησης τόνισε η κ.Κουκουμά

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Την ανάγκη διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο πλαίσιο της τεχνολογικής ανάπτυξης και της ψηφιοποίησης υπογράμμισε η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, σε παρέμβασή της στις εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) οι οποίες πραγματοποιούνται στη Βιέννη.
 
Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Βουλής, οι εργασίες της Διάσκεψης, που ολοκληρώνεται σήμερα, πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας εξάμηνης Αυστριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
 
Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπούν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Τορναρίτης και η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά.
 
Όπως αναφέρει το ανακοινωθέν της Βουλής, η κα Κουκουμά, σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση του θέματος της ψηφιοποίησης και του αντίκτυπού της στην απασχόληση, αναφέρθηκε στη σημασία της  ψηφιοποίησης και της καινοτομίας ως βασικών μοχλών στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Επεσήμανε επίσης πως οι προκλήσεις που προκύπτουν από την ψηφιοποίηση είναι τεράστιες, κάνοντας παράλληλα αναφορά σε εκθέσεις που καταγράφουν, πιθανές, αρνητικές συνέπειες της ψηφιοποίησης στην απασχόληση, καθώς όπως εξήγησε οι νέες τεχνολογίες ευνοούν ορισμένες, ιδιαίτερες, δεξιότητες, ενώ υποβαθμίζουν άλλες. Παρά το ότι οι νέες τεχνολογίες και η ψηφιοποίηση, ανάφερε η Κύπρια βουλευτής, έπρεπε να έχουν άμεσο αντίκτυπο όχι μόνο στην ποιότητα της ζωής των πολιτών, αλλά και στη διαδικασία παραγωγής και στις συνθήκες εργασίας, παρατηρείται ακριβώς το αντίθετο.
 
Αναφερόμενη, στη συνέχεια, στα οφέλη που προκύπτουν από την ψηφιοποίηση, όπως η μείωση του χρόνου παραγωγής, η απλοποίηση της διαδικασίας παραγωγής και η αύξηση των κερδών των μεγάλων μονοπωλίων, η κα Κουκουμά, επισήμανε ότι αυτά δεν επηρέασαν τις εργασιακές σχέσεις. Αντιθέτως, όπως σημείωσε, υπάρχει αύξηση των άτυπων μορφών εργασίας που αφορούν κυρίως σε μηδενικές ώρες εργασίας, σε ψευδή αυτό-απασχόληση και σε ακούσια συμβόλαια μερικής απασχόλησης.
 
Υπογραμμίζοντας τη σημασία της διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο πλαίσιο της τεχνολογικής ανάπτυξης και της ψηφιοποίησης, η βουλευτής υπογράμμισε την ανάγκη υιοθέτησης και εφαρμογής αποτελεσματικών κανονισμών εργοδότησης, κοινωνικής προστασίας και συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης όσον αφορά τις νέες μορφές εργασίας. Τόνισε δε την ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις και διάθεση περισσότερων πόρων στον τομέα της εκπαίδευσης, προκειμένου να υπάρχει συνεχής βελτίωση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και επανακατάρτισή του.
 
Ασκώντας κριτική στην πρόταση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πιο διαφανείς και προβλέψιμες συνθήκες εργασίας, η βουλευτής σημείωσε ότι η νέα πρόταση δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει επαρκώς τις προκλήσεις που αφορούν στην αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, όπως είναι η πληροφόρηση για τους όρους απασχόλησης, η υπό δοκιμασία περίοδος απασχόλησης, η παράλληλη απασχόληση και άλλα.
 
Τέλος, η κα Κουκουμά, υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών που θα εγγυώνται πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων, τη θεσμοθέτηση συλλογικών συμβάσεων και τη διασφάλιση της κοινωνικής προστασίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Εντοπίστηκαν 40 μετανάστες στην περιοχή του Κάτω Πύργου

«Στείλετε πίσω όλους αυτούς που αποδεδειγμένα είναι ψεύτες και εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς. Και αυ ...»
ΑΚΑ  |  09:49

Παυλόπουλος: Δε νοείται συνομοσπονδία με τη μορφή που κάποιοι θα ήθελαν

«ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ… ΥΠΝΟΒΑΣΙΕΣ Σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σεβαστή ανά το παγκόσμιο επειδή, πρωτίστως, ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α., Μ.Α.  |  12:16

Βαφτίζουν ως «χαλλούμι» λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα

«Συνεχίζεται να επιδοτείτε τους εκατομμυριούχους αγελαδοτρόφους ρε αρνιά, μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε ...»
Αρμαγεδών  |  08:07

Κόκκινο Γεωργιάδη για τη μείωση φορολογίας στα καύσιμα

«Mήπος ο κύριος θέλει να γίνε της... Γαλλίας???!!!»
ΑΚΑ  |  21:29

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση