ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κυπριακό, Brexit, Ευρωτουρκικά στη συνάντηση Κασουλίδη-Δανού ΥΠΕΞ

Ο κ. Κασουλίδης ευχαρίστησε τον κ. Σάμουελσεν για τη στάση αρχής της Κοπεγχάγης στο Κυπριακό

ΚΥΠΕ

Η Δανία, δια του Υπουργού Εξωτερικών Άντερς Σάμουελσεν, εξέφρασε την εκτίμησή της για τη σκληρή δουλειά και την ισχυρή δέσμευση και επίδειξη ηγετικής ικανότητας από πλευράς Λευκωσίας στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν αποτελέσματα στις πρόσφατες συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα.

Ο Δανός ΥΠΕΞ είχε συνομιλίες την Τετάρτη με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη και νωρίτερα το πρωί έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Στις συνομιλίες στο ΥΠΕΞ συζητήθηκαν επίσης το Brexit, η υποψηφιότητα της Δανίας για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση, ο Δανός Υπουργός ανέφερε ότι ενθαρρύνει και υποστηρίζει την Κύπρο στη συνεχή προσπάθεια για εξεύρεση λύσης. Είπε ότι η Δανία είναι πολύ υπερήφανη που συνέβαλε στη διατήρηση της ειρήνης στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι ήδη 22.000 στρατιώτες έχουν υπηρετήσει στην Κύπρο με την UNFICYP.

Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι ο Δανός ομόλογός του ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για την απροθυμία της Τουρκίας να διανύσει τα τελευταία μέτρα αυτού του μαραθωνίου (στο Κραν Μοντάνα), όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του για τη θέση αρχής της Δανίας στο Κυπριακό και τη συνδρομή της στην Ειρηνευτική Δύναμη των ΗΕ.

Ευρωτουρκικά

Συζητήθηκαν επίσης τα ευρωτουρκικά, με τον κ. Κασουλίδη να σημειώνει ότι η συνεχής απομάκρυνση της Τουρκίας από τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες αποτελεί ζήτημα ανησυχίας μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

"Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησα στον κ. Σάμουελσεν την προσέγγισή μας όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Τόνισα ιδιαίτερα ότι η Τουρκία δεν έλαβε μέτρα για την εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεών της, όπως αυτές προκύπτουν από το διαπραγματευτικό πλαίσιο με την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεών της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ως εκ τούτου θα ήταν παράδοξο να συζητηθούν περαιτέρω οφέλη για την Τουρκία όπως η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και η κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου", ανέφερε ο ΥΠΕΞ.

Όσον αφορά το Brexit, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι είναι κάπως ανησυχητικό το γεγονός ότι πλησιάζουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου «αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί πραγματική πρόοδος ( στις διαπραγματεύσεις Λονδίνου-Βρυξελλών)».

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ οι «27» διατηρούν ένα ενιαίο μέτωπο σε βασικά ζητήματα όπως τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ και η πρόσβαση στην αγορά και ``όλοι επιθυμούμε να δούμε ουσιαστική κίνηση στο μέτωπο του Brexit, ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να προχωρήσουμε στη μελλοντική σχέση Με το Ηνωμένο Βασίλειο``.

Ανέφερε επίσης ότι ενημέρωσε τον ομόλογό του για τα ειδικά θέματα που αφορούν την Κύπρο σε σχέση με τις Βρετανικές Βάσεις στο νησί και για τα δικαιώματα των Κυπρίων πολιτών που διαμένουν και εργάζονται εκεί.

Ο Δανός ΥΠΕΞ ανέφερε πως είναι θετικό το γεγονός ότι άρχισε να γίνεται δουλειά στο θέμα του Brexit και ότι τώρα η ΕΕ εξετάζει την σχέση με το ΗΒ. "Υποστηρίζουμε πλήρως την Επιτροπή και την ενότητα της ΕΕ των 27. Είναι σαφές ότι θέλουμε στενή σχέση, αλλά θέλουμε τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις να είναι ισορροπημένα. Αυτό είναι σημαντικό ειδικά για χώρες όπως οι δικές μας που έχουν πολλές συνθήκες με το Ηνωμένο Βασίλειο", ανέφερε ο κ. Σάμουελσεν.

Τόνισε περαιτέρω ότι με τον κ.Κασουλίδη συμφώνησαν ότι η ΕΕ πρέπει να προσφέρει απτά αποτελέσματα σε θέματα που ενδιαφέρουν τους Ευρωπαίους πολίτες και το μέλλον τους, όπως ασφαλή σύνορα, το τέλος της μετανάστευσης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη. "Συμφωνήσαμε για τη σημασία του ελεύθερου εμπορίου και έχουμε πολλά κοινά συμφέροντα. Οι χώρες μας έχουν μια σημαντική εμπορική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης της αλιείας και της ναυτιλίας, και μπορούν να συνεργαστούν για την προώθηση των θαλάσσιων συμφερόντων", σημείωσε ο Δανός ΥΠΕΞ.

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επίσης την υποψηφιότητα της Δανίας για την προεδρία του ΕΟΦ, ο οποίος μετά το Brexit θα πρέπει να μεταφερθεί σε άλλη χώρα της ΕΕ. Όπως δήλωσε ο Κασουλίδης, "η Δανία έχει μια ισχυρή υποψηφιότητα".

"Νομίζω ότι είναι ένας από τους σοβαρότερους υποψήφιους σε αυτόν τον αγώνα. Φυσικά, επανέλαβα την απογοήτευσή μου για το γεγονός ότι τα κριτήρια για τη μετεγκατάσταση του ΕΟΦ ήταν περιοριστικά και δεν παρείχαν ισότιμους όρους ανταγωνισμού για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ", πρόσθεσε.

Ο Δανός ΥΠΕΞ είπε ότι είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την πρόταση της χώρας του για την προεδρία του ΕΟΦ, τονίζοντας ότι "πιστεύουμε ότι βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων, η Δανία έχει μια καλή πρόταση".

Κληθείς να πει εάν συμφωνεί με τον Κύπριο ομόλογό του ότι τα κριτήρια που έχουν τεθεί για τη μετεγκατάσταση του ΕΟΦ είναι περιοριστικά για τα μικρότερα κράτη της ΕΕ, όπως η Κύπρος, ο Δανός Υπουργός εξήγησε ότι τέθηκαν κριτήρια συμπεριλαμβανομένης της συνδεσιμότητας, λέγοντας ότι αυτό "φυσικά, θέτει την Κύπρο σε μια δύσκολη κατάσταση".

Σε ερώτηση προς τον κ. Κασουλίδη αν η Λευκωσία θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Δανίας, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι «η Δανία παρουσίασε μια πολύ καλή πρόταση και έχει πολύ καλές πιθανότητες».

Εξήγησε ότι η διαδικασία έχει διάφορες δυναμικές και δεν είναι απλώς μια διαδικασία ψηφοφορίας όπου κάποιος θέτει την υποψηφιότητά του.

"Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε την αξιολόγηση της Επιτροπής. Καθόμαστε δίπλα ο ένας στον άλλο (στα Συμβούλια) και θα συνεχίσουμε να το συζητάμε", κατέληξε ο ΥΠΕΞ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση