ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κύπριοι Ευρωβουλευτές: Με τη ψήφο τους οι πολίτες ορίζουν το μέλλον τους

Η Ευρώπη θα πάει εκεί που θα την πάνε οι πολίτες της, ιδιαίτερα οι νέοι, είπε ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου

ΚΥΠΕ

Ψηφίζοντας στις Ευρωεκλογές, οι πολίτες ορίζουν την καθημερινότητα, το μέλλον τους, και την ΕΕ που οι ίδιοι θέλουν, ανέφεραν Κύπριοι ευρωβουλευτές στο ΚΥΠΕ, όταν κλήθηκαν να στείλουν ένα μήνυμα στους ψηφοφόρους και ιδιαίτερα στη νέα γενιά για τη σημασία της ψήφου, δεδομένου ότι, την 1η Μαρτίου, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση των 100 ημερών πριν από τις Ευρωεκλογές.

Το Ευρωκοινοβούλιο (ΕΚ) είναι το μόνο Σώμα όπου οι αντιπρόσωποι ψηφίζονται από τους πολίτες και αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος, ώστε να υπάρχει μαζική συμμετοχή στις Ευρωεκλογές, ανέφερε ο Eυρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς (ΔΗΣΥ-Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα).

Όσον αφορά στη συμμετοχή των νέων στις Ευρωεκλογές, σημείωσε ότι «οι νέοι είναι το μέλλον μας και αυτό είναι το πιο σημαντικό». Πριν από δύο χρόνια, πρόσθεσε, η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, απέδειξε ακόμα και στους πιο δύσπιστους, ότι η νεολαία δεν είναι απαθής. «Γνωρίζει τα προβλήματα, προβληματίζεται και έχει ιδέες και όραμα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι ο ίδιος, πιστεύει πολύ στους νέους.

Ανέφερε ότι στο Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023-24, του οποίου είναι ο Εισηγητής, η νεολαία μπήκε στο επίκεντρο. Ανοίχτηκε ένας δίαυλος αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας για το μέλλον τους και την θέση που πρέπει να έχουν στην αγορά εργασίας, αντιμετωπίζοντας με τις κατάλληλες δεξιότητες την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, σημείωσε. «Οφείλαμε να ανοίξουμε έναν διάλογο με τους νέους της Ευρώπης. Να ακούσουμε ακόμη περισσότερο τη φωνή τους, να προαχθεί η συμμετοχή τους και να προωθηθούν πραγματικές ευκαιρίες για αυτούς», είπε.

Ο κ. Φουρλάς σημείωσε ακόμη ότι, οι πλείστες νομοθεσίες που ψηφίζονται από τα Εθνικά Κοινοβούλια «και αφορούν τις ζωές όλων μας», είναι προϊόν ευρωπαϊκών αποφάσεων και διαβούλευσης μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών. «Είναι σημαντικό να εκλέξουν εκείνους που θεωρούν ως τους πιο άξιους, για να συνεχίσουμε αυτόν τον ειλικρινή διάλογο», είπε, σημειώνοντας ότι, σκοπός είναι να καταστεί η ΕΕ ακόμη πιο ανθρωποκεντρική και ακόμη καλύτερη.

Η Ευρώπη θα πάει εκεί που θα την πάνε οι πολίτες της, ιδιαίτερα οι νέοι, είπε ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου (ΑΚΕΛ-Ομάδα της Αριστεράς στο ΕΚ).

Σημείωσε ότι, το ΑΚΕΛ, μέσω της δράσης του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «είναι η μόνη δύναμη που τολμά να μιλήσει για θεμελιακές αλλαγές στην ΕΕ», που ενδυναμώνουν «τους νέους μας, το μέλλον μας» και που θωρακίζουν τους Κύπριους και Ευρωπαίους πολίτες αλλά και την συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών «και δεν την υποσκάπτουν». Όπως, για παράδειγμα, πρόσθεσε, «συμβαίνει τώρα με τη επαναφορά του ζητήματος για κατάργηση της ομοφωνίας και σίγαση της φωνής των μικρότερων κρατών, όπως η Κύπρος», που ο ίδιος καταψήφισε, όπως σημείωσε.

Ανέφερε ότι δημιουργούν συνέργειες με άλλες πολιτικές ομάδες και πολεμούν κατά των πολιτικών λιτότητας και της ακροδεξιάς, για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης και τη δίκαιη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, για την καταπολέμηση των αυξανόμενων τιμών, την ενεργειακή φτώχεια, τη διαφθορά και την υπεράσπιση της ειρήνης, «ειδικά τώρα που η Γάζα φλέγεται», για τα δικαιώματα των νέων, των γυναικών και την επίτευξη της ισότητας των φύλων. «Βάζοντας τέλος στην αδράνεια του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης λογισμικών», συνέχισε, καθώς και στην έλλειψη διαφάνειας της ΕΕ στη λήψη αποφάσεων, όπως τις διαπραγματεύσεις για το εμβόλιο κατά του COVID-19 «που υπονομεύει την εμπιστοσύνη του κοινού», κατά τον κ. Γεωργίου.

Πρόκειται, όπως είπε, για μακροχρόνιες εκκρεμότητες, «τις οποίες οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αρνήθηκαν και απέτυχαν να αντιμετωπίσουν», σημειώνοντας πως «θα συνεχίσουμε να είμαστε αποφασιστικά πρωτοστάτες σε αυτό τον αγώνα, γιατί η Ευρώπη θα πάει όπου την πάμε εμείς».

Οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές, γιατί οι αποφάσεις της ΕΕ αγγίζουν όλους τους τομείς της ζωής, ανάφερε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της ομάδας της Αριστεράς, Νιαζί Κιζιλγιουρέκ. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζεται κατευθείαν από τους πολίτες της ΕΕ και αποτελεί τη φωνή τους», σημείωσε.

«Περνάμε από μια εποχή όπου η άνοδος της ακροδεξιάς είναι γεγονός», ανέφερε, σημειώνοντας ότι, αποτελεί απειλή για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, και για την ύπαρξη της ίδιας της ΕΕ. «Οφείλουμε να συμμετάσχουμε στις ευρωεκλογές και για να προστατεύσουμε τις δημοκρατικές αξίες», ανέφερε.

«Στην Κύπρο, δε, έχουμε ένα ιδιαίτερο λόγο να ψηφίσουμε. Είναι οι μοναδικές εκλογές στις οποίες συμμετέχουν μαζί Τ/κ και Ε/κ σε ένα κοινό δημόσιο χώρο. Αυτό έχει τεράστια σημασία, ιδιαίτερα για την προώθηση της ομοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού», πρόσθεσε.

Ο κ. Κιζιλγιουρέκ, σημείωσε ακόμη, ότι, για τους νέους, η σημασία να ψηφίσουν είναι επίσης μεγάλη. Η ΕΕ έχει πολλά να προσφέρει στο κομμάτι του πληθυσμού που αποτελεί το μέλλον της ΕΕ και της Κύπρου, είπε. «Δεν είναι τυχαίο», πρόσθεσε, που το 2022 ψηφίστηκε ως έτος νεολαίας από το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά ούτε και το γεγονός ότι στην επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού του Σώματος, ανάμεσα σε άλλα, «συζητήσαμε και διαπραγματευτήκαμε την κατάργηση των απλήρωτων και ανασφάλιστων θέσεων πρακτικής άσκησης για τους νέους».

O Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ-Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), σημείωσε ότι στην ΕΕ, το Ευρωκοινοβούλιο αποτελεί την φωνή των Ευρωπαίων πολιτών «απέναντι στις προκλήσεις και στα παγκοσμιοποιημένα προβλήματα, που επηρεάζουν όλα τα κράτη-μέλη και φυσικά την Κύπρο». «Παρά τις απογοητεύσεις, τα επί μέρους συμφέροντα και τις ανεκπλήρωτες προσδοκίες, τα επιτεύγματα της ΕΕ όπως τα αγαθά της ειρήνης και της δημοκρατίας, δεν ανατρέπονται καθώς η ΕΕ αποτελεί το κοινό μας σπίτι», είπε. Το ζητούμενο, πρόσθεσε, είναι να συνδιαμορφώσουμε πολιτικές απέναντι σε τέτοιες απειλές, από την κλιματική αλλαγή μέχρι το πολιτικό Ισλάμ, αλλά και τις προκλήσεις για τους σημερινούς νέους, όπως ποιοτικές θέσεις εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς, στέγαση, απλήρωτες πρακτικές εργασίας κ.ά.

Επιπλέον, πρόσθεσε, «το μέλλον απαιτεί ασφάλεια σε μια εποχή συγκρούσεων και με τον νεοοθωμανικό τουρκικό επεκτατισμό, που ήδη κατέχει παράνομα έδαφος της Κύπρου, σε έξαρση». Η ΕΕ παρέχει προστασία σε κάθε κοινότητα και κοινωνική ομάδα μέσω του δεσμευτικού Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και αποτελεί την ουσιαστική βάση για αποδεκτή λύση στο εθνικό πρόβλημα και απαλλαγή από την κατοχή, αφού η επιλογή είναι Ευρώπη ή Τουρκία, σημείωσε.

Ο κ. Μαυρίδης ανέφερε ότι, ο κάθε πολίτης με την ψήφο του επιλέγει ποιος θα τον εκπροσωπεί στο Ευρωκοινοβούλιο. «Υπάρχουν οι ευρωλάγνοι που υπακούουν πρόθυμα στις υποδείξεις της ελίτ των Βρυξελλών και στον αντίποδα οι αντιευρωπαίοι των δύο άκρων, χωρίς πολιτικό βάρος, που αποτελούν ζημιά για την Κύπρο», σημείωσε, προσθέτοντας πως, «ο πολίτης της κοινής λογικής μπορεί να επιλέξει τον ευρωπαϊστή που με ορθολογισμό, κριτική και σθένος προωθεί μεθοδευμένα τα δίκαια συμφέροντα των Κυπρίων πολιτών».

Οι Κύπριοι πολίτες, οφείλουν για τους ίδιους τους εαυτούς τους, αλλά και για τα παιδιά τους, να συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές εκλογές, δήλωσε ο Δημήτρης Παπαδάκης, (Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών). Αυτά τα οποία αποφασίζονται εδώ αφορούν τη ζωή τους, την καθημερινότητά τους, από το πρωί, μέχρι το βράδυ, πρόσθεσε.

«Αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη Ευρώπη», είπε, προσθέτοντας πως, η Ευρώπη έχει πολλά προβλήματα, πολλές προκλήσεις, «αλλά με την συμμετοχή του κόσμου, θα αποδειχτεί η στήριξη σε αυτό το οικοδόμημα για να μπορεί να προχωρήσει παρακάτω, με περισσότερη αυτοπεποίθηση με περισσότερη ενέργεια και να καταστεί πλέον ένα πόλος ο οποίος θα επιλύει πλέον πιο εύκολα τα προβλήματα που υπάρχουν».

Ο κ. Παπαδάκης σημείωσε ότι υπάρχει ένας πόλεμος εντός της Ευρώπης και ένας δίπλα από την Ευρώπη, «στη γειτονιά μας», και αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ακρίβειας, «όπου οι συζητήσεις στο ΕΚ είναι έντονες και ειδικά η δική μας η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, συζητά επίμονα και καταθέτει προτάσεις για αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού». Αναφερόμενος στο στεγαστικό πρόβλημα, είπε ότι ταλανίζει ολόκληρη την Ευρώπη και ότι, ειδικότερα στην Κύπρο, «είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα». Αυτά τα δύο θέματα αφορούν τους Κύπριους πολίτες, άρα τα ζητήματα τα οποία προσπαθούμε να επιλυθούν σε επίπεδο ΕΕ είναι και κυπριακά, σημειώσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση